Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Forskere tager pulsen på skidt og snavs i Medicinsk Museion

Bliv klog på sammenhængen mellem bakterier og allergi og på den nyeste bakterieforskning.

Skal dine børn vaske hænder efter leg i sandkassen? Hvilken betydning har din indre bakterieflora for, om du udvikler allergi? Og for din forståelse af dig selv i verden? Det er nogle af de spørgsmål, som forskere vil forsøge at besvare i Medicinsk Museion to aftener i april og maj.

Bakterier og allergi

Arrangementerne hedder ”Aftenkonsultationer” og vil finde sted i Medicinsk Museions gamle auditorium fra 1787.

I løbet af hver konsultation vil to forskere fortælle dig, hvad de ved om menneskets usynlige fjende eller – måske – ven. Du vil også få mulighed for at tage en drink og en spadseretur rundt i museets udstillinger.

Første arrangement sætter fokus på sammenhængen mellem bakterier og allergi. Her vil professor på Institut for Veterinær – og Husdyrvidenskab Hanne Frøkjær finde hoved og hale i ”hygiejnehypotesen” – dvs. ideen om, at renlighed og allergi er forbundne størrelser.

Bagefter vil museumsinspektør Malthe Bjerregaard fortælle om, hvordan ”renlighed” og ”hygiejne” blev en del af danskernes bevidsthed. Det skete, efter bakterierne blev opdaget i 1800tallet – og siden da har der været bred enighed om, at bakterierne er menneskets usynlige fjende.

Men den nuværende bakterieforskning er så småt ved at ændre dét billede.

Bakterieforskningens betydning i dag

Derfor vil netop bakterieforskningen  være i fokus til Medicinsk Museions anden aftenkonsultation. Her fortsætter mikrobiolog og rektor for Københavns Universitet Henrik Wegener det historiske perspektiv, når han gør status over den nye bakterieforsknings historie gennem eksempler fra sin egen fyldige karriere.

Lektor og kropshistoriker Adam Bencard vil herefter dykke ned i, hvilke konsekvenser den nye viden har i dag. Han vil bl.a. fortælle om, hvad den betyder for vores forståelse af os selv og af vores plads i verden.

Kunne du tænke dig at blive klogere på skidt og snavs? Så hank op i din indre hypokonder og læs mere her.

Aftenkonsultationerne finder sted hhv. d. 25. april og d. 17. maj kl 19.00, og du kan købe billetter her.

Faktaboks
Medicinsk Museion har til huse i det oprindelige Kirugiske Akademi, Bredgade 62, i hvis gamle bygninger der afholdes udstillinger og events. Medicinsk Museion er også en forskningsenhed under Institut for Folkesundhedsvidenskab, Det Sundhedsvidenskabelige fakultet, Københavns Universitet.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.