En amerikansk online platform gør det muligt for forskere at købe, sælge eller bytte overskydende laboratorieudstyr. I Danmark findes der flere lignende platforme, og der er mange penge at spare; penge, du som forsker kan bruge andetsteds i dit forskningsprojekt.
Meget laboratorieudstyr går til spilde
Da amerikaneren Garry Cooper studerede neurofysiologi, var han vidne til, hvordan store mængder dyrt laboratorieudstyr gik til spilde. Udstyret stod enten ubrugt hen på universitetets hylder, eller blev decideret smidt ud i ubrugt stand. Det overskydende udstyr kostede universitetet mange penge, som ellers kunne være blevet brugt til anden forskning.
I 2015 bestemte han sig derfor til at prøve at skabe et overblik over, hvilket udstyr, der oftest gik til spilde, og hvorfor. Han undersøgte 120 forskere på Universitetet i Chicago, og det viste sig, at bl.a. kemikalier, biologiske produkter og glasvarer var på top 5 listen over udstyr, der var til overs. Han fandt også ud af, at det for det meste skyldtes fejlslagne eksperimenter, en forandring i eksperimentets udstyrsbehov eller at den forsker, som havde købt udstyret, forlod laboratoriet.
Løsning: En online platform
Dét satte en idé i gang hos den unge studerende: Kunne man skabe en slags ”blå avis” for laboratorieudstyr, ville der være mange penge at spare; penge, som forskere i stedet kunne bruge andetsteds i deres forskningsprojekter.
Derfor skabte han online platformen ”Rheaply” – en sammentrækning af ”research” og ”cheaply”. Her kan forskere købe, sælge eller bytte overskydende udstyr, hvilket over 300 forskere fra hans eget universitet gjorde i løbet af platformens første halve år. De sparede på den måde universitetet omkring 25.000 dollars.
Her kan du spare penge på forskningsudstyr i Danmark
Findes der noget lignende i Danmark, fristes man til at spørge? Og ja, det gør der!
På platforme som “lab-science.com” og “labudstyr.dk” kan danske forskere sælge, købe eller bytte deres overskydende laboratorieudstyr. Disse platforme forhandler bl.a. glasvarer, pipetter, reagensglas og meget andet. Ligesom platformen “vwr.com” tilbyder store besparelser på køb af demovarer. Her finder man bl.a. laboratoriemøbler, vægte og pipetter.
De danske platforme vækker interesse hos Jørgen Holm, der er elektroniktekniker ved Ingeniørhøjskolen på Aarhus Universitet.
– Vi skal som universitet ofte spare penge, og må sno os lidt for at få råd til udstyr. Derfor er en slags laboratoriebørs en helt oplagt tanke for mig, og hvis jeg kendte til én med relevans for vores områder, ville jeg klart opfordre til, at den blev brugt hos os, fortæller Jørgen Holm.
Vil du spare penge i dit forskningsprojekt er der altså hjælp at hente.
Du kan læse mere om Rheaply her:
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.