Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Sådan sparer du penge på laboratorieudstyr

Forskningens blå avis: Her kan du spare penge på laboratorieudstyr i Danmark

En amerikansk online platform gør det muligt for forskere at købe, sælge eller bytte overskydende laboratorieudstyr. I Danmark findes der flere lignende platforme, og der er mange penge at spare; penge, du som forsker kan bruge andetsteds i dit forskningsprojekt.

Meget laboratorieudstyr går til spilde

Da amerikaneren Garry Cooper studerede neurofysiologi, var han vidne til, hvordan store mængder dyrt laboratorieudstyr gik til spilde. Udstyret stod enten ubrugt hen på universitetets hylder, eller blev decideret smidt ud i ubrugt stand. Det overskydende udstyr kostede universitetet mange penge, som ellers kunne være blevet brugt til anden forskning.

I 2015 bestemte han sig derfor til at prøve at skabe et overblik over, hvilket udstyr, der oftest gik til spilde, og hvorfor. Han undersøgte 120 forskere på Universitetet i Chicago, og det viste sig, at bl.a. kemikalier, biologiske produkter og glasvarer var på top 5 listen over udstyr, der var til overs. Han fandt også ud af, at det for det meste skyldtes fejlslagne eksperimenter, en forandring i eksperimentets udstyrsbehov eller at den forsker, som havde købt udstyret, forlod laboratoriet.

Løsning: En online platform

Dét satte en idé i gang hos den unge studerende: Kunne man skabe en slags ”blå avis” for laboratorieudstyr, ville der være mange penge at spare; penge, som forskere i stedet kunne bruge andetsteds i deres forskningsprojekter.

Derfor skabte han online platformen ”Rheaply” – en sammentrækning af ”research” og ”cheaply”. Her kan forskere købe, sælge eller bytte overskydende udstyr, hvilket over 300 forskere fra hans eget universitet gjorde i løbet af platformens første halve år. De sparede på den måde universitetet omkring 25.000 dollars.

Her kan du spare penge på forskningsudstyr i Danmark

Findes der noget lignende i Danmark, fristes man til at spørge? Og ja, det gør der!

På platforme som “lab-science.com” og “labudstyr.dk” kan danske forskere sælge, købe eller bytte deres overskydende laboratorieudstyr. Disse platforme forhandler bl.a. glasvarer, pipetter, reagensglas og meget andet. Ligesom platformen “vwr.com” tilbyder store besparelser på køb af demovarer. Her finder man bl.a. laboratoriemøbler, vægte og pipetter.

De danske platforme vækker interesse hos Jørgen Holm, der er elektroniktekniker ved Ingeniørhøjskolen på Aarhus Universitet.

– Vi skal som universitet ofte spare penge, og må sno os lidt for at få råd til udstyr. Derfor er en slags laboratoriebørs en helt oplagt tanke for mig, og hvis jeg kendte til én med relevans for vores områder, ville jeg klart opfordre til, at den blev brugt hos os, fortæller Jørgen Holm.

Vil du spare penge i dit forskningsprojekt er der altså hjælp at hente.

Du kan læse mere om Rheaply her:

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.