Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Forskningsinstitution er blevet populært opdagelsescenter

Brorfelde observatoriet er med succes gået fra forskningsinstitution til opdagelsescenter.

-Julekalenderen ”Julestjerner” i 2012 havde rigtig, rigtig stor betydning for os, smiler Julie Bouchet, der har været leder på Brorfelde de sidst 4 år. Bag hende ud af vinduet kan selv det skidne januarvejr ikke udviske skønheden ved det bakkede istidslandskab i den vestlige del af Sjælland, godt 10 km syd for Holbæk.

Brorfelde observatoriet var fra indvielsen i 1953 og indtil 2009 ejet af København Universitet og har en lang historie som grundpille i dansk astronomisk forskning. Her boede astronomer og teknikere som udviklede og byggede instrumenter – blandt andet store teleskoper, endnu huset i de runde observatorier, der pletter det rundryggede landskab her omkring. På stedet her kan børnefamilier og entusiaster snuse til naturvidenskaben og forhåbentlig få plantet nogle frø af nysgerrighed:

-Vi kalder os et opdagelsescenter – ikke et oplevelsescenter, og vores mål er at blive ledestjerne indenfor formidling af geologi, teknik, natur og astronomi – og gøre det til en sjov oplevelse for hele familien, siger Julie og fortsætter:

-vores ambition er ikke, at folk kan solsystemet udenad når de tager herfra, men hvis de har lysten til at finde ud af det, er vi nået i mål.

Men vejen til at sætte stedet som i dag både har museum, overnatningspladser for fx lejrskoler og cafe, på landkortet som kulturbærende institution er lang. Ikke mindst fordi stedet med Julies ord er det mest fredede sted i hele Danmark:

-Vi har 40 hektar jord, der er fredet, fordi det er et unik istidslandskab, vi har 11 kulturfredede bygninger, og så har vi et fredet nattemørke, så der er også restriktioner på hvad vi må have af nattebelysning – og der er simpelthen ikke noget andet sted i Danmark hvor alle de tre fredninger er i spil. Fx tog det to år at få den parkeringsplads der ligger her på plads med fredningsmyndighederne

Forskningshistorien er et godt bagtæppe for oplevelser

På mange måder er stedets historie som forskningsinstitution og dets unikke beliggenhed både en akilleshæl og et aktiv.

-Vi tager hele tiden udgangspunkt i den historie vi har på stedet her – det emmer af hjerteblod. Vi bruger historien om stedet som gammelt observatorium til at skabe interesse for rummet.

For eksempel har Brorfelde leveret informationer til brug for den første månelanding, ligesom astronomer har brugt time efter time i koldt nattemørke på at studere stjernehimlen gennem teleskoper udviklet og skabt på stedet – som i øvrigt stadig huser Danmarks største teleskop

-Det kan være abstrakt at snakke om sorte huller og mørkt stof, men ved at bruge alle fortællingerne om stedet her og folkene bag, håber vi på at gøre det mere jordnært, og på den måde gøre naturvidenskaben mere håndgribelig og interessant. Så det giver en stor meningsfuldhed at have den store historie i ryggen.

Men det er ikke kun historien, der giver en dyb forankring. Når man skal transformere en forskningsinstitution til et oplevelsessted, er det også en stor hjælp at lave lokal forankring.

Allerede I midten af 1990erne indså KU at det var for dyrt at drive et observatorium så langt fra København, hvorfor det blev lukket ned som sådan. Frem til 2009, hvor der kom en ny sparerunde blev bygningerne fortsat brugt af KU til rusture og feltture. Men derefter måtte de sælge ejendommene fra. Og det afstedkom en enorm lokal opbakning for at stedet ikke skulle overgå til industri og udvinding af den værdifulde grus, der er i bakkerne.

-Stedet her er bygget meget på lokale kræfter. Da man i lokalområdet hørte det blev sat til salg, gik 30 foreninger og lokalpersoner sammen og stiftede Brorfelde centret, som søgte fredningen hjem og fik ideen til at lave oplevelsescentret.

Derefter gik Holbæk kommune ind og købte området, og giver i dag driftsmidler til stedet. Udviklingsmidler kommer derimod fra fondsansøgninger.

Stedet vokser organisk

-Når vi skal ud til befolkningen, bruger vi meget de sociale medier, og almindelig presse. Vi har med vilje ikke gået ud med nogen stor markedføringsevent, for så kunne folk blive skuffede hvis de så der kun var 3 bygninger til en start. Vi vokser organisk og havde sidste år 22000 gæster.

Stedet har især fokus på børnefamilier med børn på 7-12 år og entusiaster, fra Sjælland, fortæller Julie og fortsætter:

-På sigt tænker vi også på internationale gæster

Om 10 år er håbet at alle bygninger er funtionsdygtige, og at stedet bliver økonomisk bæredygtigt. Ligesom folkene bag har håb for at lave Europas første digitale observatorium, hvor man kan følge med de observationsaftner der er på stedet, hjemme fra dagligstuen. Om man så sidder i Tønder eller Kina – eller ude på skolerne.

-…og i forhold til besøgstal skulle vi gerne om 10 år ligge omkring 40.000 om året, slutter Julie.

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.