Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Mega-teleskop med dansk deltagelse på vej

NY FORSKNING: Først var der VLT – Very Large Telescope. Nu er grundstenen lagt til E-ELT – European Extremely Large Telescope.

E-ELT – European Extreamly Large Telescope bliver verdens største optiske teleskop

For få dage siden markerede en ceremoni med deltagelse af blandt andre Chiles præsident Michelle Bachelet Jeria nedlæggelsen af grundstenen til det nye teleskop, der skal stå færdigt i 2024. Med sit spejl på 39 meter i diameter indbygget i en kuppel på størrelse med en fodboldbane, bliver det verdens største af sin art.

Ceremonien fandt sted langt fra byer, ude midt i Chiles Atacamaørken i en højde af over 3000 meter. I den højde og med sin øde beliggenhed skal det kigge gennem mindre atmosfære og undgår samtidig lysforurening, der kan forstyrre teleskopets klare blik. Med over 320 dage med klart vejr om året i området er det noget nær perfekte forhold til at observere himmelrummet.

Meget at kigge efter
Det enorme teleskop får andre mål end at finde jordlignende planeter, når det retter sit kæmpe spejl mod himmelrummet. Det skal ligeledes udføre “stjernearkæologi” undersøge, hvordan stjerner opstår, samt blive klogere på både mørkt stof og mørk energi. Håbet for folkene bag er, at det vil revolutionere vores opfattelse af universet på samme måde som Galileos kikkert gjorde for over 400 år siden.

Dansk deltagelse
Danmark er deltager i ESO, European Southern Observatory sammen med 15 andre lande. Dermed får vores forskere direkte adgang til at analysere de nyeste opdagelser, så snart de bliver fanget ind af teleskopet.  “Det bliver SÅ godt” – skriver astrofysiker Michael Linden-vørnle fra DTU space på twitter.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.