Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Mytedræber: Højt niveau af ’godt’ kolesterol højner dødelighed

Dansk forskning afliver myten om, at det er godt at have HDL-kolesterol i blodet

Højt niveau af HDL (Høj-Densitets Lipoprotein)-kolesterol i blodet øger dødeligheden markant, viser nyt studie

I et nyt studie fra Københavns Universitet, er forskere nået frem til en kontroversiel viden om det hidtil forherligede HDL-kolesterol. Hvor man før har antaget, at et øget niveau af det ’gode’ kolesterol kun var godt, kan forskningen nu konkludere det modsatte.

Vi har været vant til at dele kolesterol op i to kategorier, hvor LDL (low density lipoprotein) er den dårlige, og HDL (high density lipoprotein) er den gode, som kan rense årerne og beskytte mod forkalkninger. Ud fra samme opfattelse, har man længe troet, at et højt niveau af HDL-kolesterol i blodet kan dæmme op for hjerte-kar-sygdomme.

Men allerede sidste år, begyndte forskere at tvivle på HDL-kolestorolets gavnlige effekt, og med det nye studie, der netop er udgivet i European Heart Journal, bliver HDL-kolesterolets gode rygte for alvor manet i jorden.

Undersøgelsen viser, at mennesker med et ekstremt højt niveau af HDL i blodet har 65% højere dødelighed end de, der har et normalt HDL-niveau. Desuden er dødeligheden markant højere for mænd med ekstremt højt HDL-niveau, end den er for kvinder med et tilsvarende højt niveau.

Forskerholdet har samlet data fra og 116.000 personer og 10.500 dødsfald for at nå frem til resultaterne. Personerne blev fulgt i en periode over 6 år i gennemsnit.

Professor på Institut for Klinisk Medicin, Børge Nordestgaard er en af forskerne bag studiet fortæller, at resultaterne vil få stor indflydelse på lægernes håndtering af patienter med højt HDL-niveau fremover:

– Dette resultat ændrer radikalt på, hvordan vi forstår det såkaldt ”herlige” kolesterol. Læger som jeg selv har været vant til at sige tillykke til de patienter, der havde et meget højt niveau af HDL i blodet. Men det skal vi jo ikke længere, for der er en markant overdødelighed, som vi kan vise i dette studie, siger han i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet

Børge Nordestgaard håber, at de nye erkendelser vil vende de tidligere antagelser:

– Det ser ud til, at vi både i forskningen, på hospitalerne og hos den praktiserende læge skal fjerne fokus fra HDL som en vigtig sundhedsindikator. Det er de mindste lipoproteiner i blodet, og i stedet skal vi måske undersøge nogle af de større. For eksempel er det nok bedre indikatorer for sundheden at kigge på triglyceridniveauet i blodet og LDL, det ”lede kolesterol”, forklarer han.

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.