I et nyt studie fra Københavns Universitet, er forskere nået frem til en kontroversiel viden om det hidtil forherligede HDL-kolesterol. Hvor man før har antaget, at et øget niveau af det ’gode’ kolesterol kun var godt, kan forskningen nu konkludere det modsatte.
Vi har været vant til at dele kolesterol op i to kategorier, hvor LDL (low density lipoprotein) er den dårlige, og HDL (high density lipoprotein) er den gode, som kan rense årerne og beskytte mod forkalkninger. Ud fra samme opfattelse, har man længe troet, at et højt niveau af HDL-kolesterol i blodet kan dæmme op for hjerte-kar-sygdomme.
Men allerede sidste år, begyndte forskere at tvivle på HDL-kolestorolets gavnlige effekt, og med det nye studie, der netop er udgivet i European Heart Journal, bliver HDL-kolesterolets gode rygte for alvor manet i jorden.
Undersøgelsen viser, at mennesker med et ekstremt højt niveau af HDL i blodet har 65% højere dødelighed end de, der har et normalt HDL-niveau. Desuden er dødeligheden markant højere for mænd med ekstremt højt HDL-niveau, end den er for kvinder med et tilsvarende højt niveau.
Forskerholdet har samlet data fra og 116.000 personer og 10.500 dødsfald for at nå frem til resultaterne. Personerne blev fulgt i en periode over 6 år i gennemsnit.
Professor på Institut for Klinisk Medicin, Børge Nordestgaard er en af forskerne bag studiet fortæller, at resultaterne vil få stor indflydelse på lægernes håndtering af patienter med højt HDL-niveau fremover:
– Dette resultat ændrer radikalt på, hvordan vi forstår det såkaldt ”herlige” kolesterol. Læger som jeg selv har været vant til at sige tillykke til de patienter, der havde et meget højt niveau af HDL i blodet. Men det skal vi jo ikke længere, for der er en markant overdødelighed, som vi kan vise i dette studie, siger han i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet
Børge Nordestgaard håber, at de nye erkendelser vil vende de tidligere antagelser:
– Det ser ud til, at vi både i forskningen, på hospitalerne og hos den praktiserende læge skal fjerne fokus fra HDL som en vigtig sundhedsindikator. Det er de mindste lipoproteiner i blodet, og i stedet skal vi måske undersøge nogle af de større. For eksempel er det nok bedre indikatorer for sundheden at kigge på triglyceridniveauet i blodet og LDL, det ”lede kolesterol”, forklarer han.
Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt
Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri
CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
