Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Fra høreapparat til Big Data


Firmaet Oticon har fået næsten 40 mio. kr. fra EU til at bruge big data i deres forskning

I løbet af godt 8 måneder har dansk forskning hentet knap 1 mia. kroner fra EU’s forsknings- og innovationsprogram, Horizon 2020. Det skyldes bl.a. en fremgang inden for forskning i informationsteknologi.

EVOTION er et af de projekter, som har modtaget støtte fra programmet. Oticon, der er producent af høreapparater, står som koordinator af et konsortium, som består af 13 partnere fra 8 lande.

Målet er at skabe en platform, hvor indsamling af sundhedsdata bliver til gavn for borgere, sundhedspersonale og de offentlige beslutningstagere. EVOTION har fået 5 mio. euro i støtte fra Horizon 2020-programmet.

– Bevillingen betyder, at vi kan ansætte 3 forskere i projektperioden, der kan grave meget dybere ind i det her aspekt af Big Data og Health Data til gavn for hele sundhedsområdet. EVOTION er et omfattende forskningssamarbejde med de 12 andre partnere, så det komplementerer og gearer vores øvrige forskningsprojekter.

– Med Horizon 2020-midlerne kan vi kigge længere ud i fremtiden og får en bredere tilgang end i vores internt finansierede projekter, siger Niels Henrik Pontoppidan, der er Research Area Manager på Oticons forskningscenter, Eriksholm.

Indsamling af data
Ifølge WHO er høreproblemer en af de mest udbredte kroniske tilstande i verden. I EVOTION-projektet vil data fra brugere af høreapparater rundt om i Europa blive indsamlet og analyseret af forskerne.

– Vi tager forskningen ud i den virkelige verden, ud af laboratorierne og væk fra spørgeskemaerne, for at observere, hvordan behandlingen virker. Det er helt almindelige mennesker med høretab i eksempelvis London og Athen, der kommer ind på en klinik for at blive tilpasset med høreapparater, som bliver involveret i dette projekt, fortsætter Niels Henrik Pontoppidan.

Forskerne benytter sig af både eksisterende datasæt fra konsortiets partnere samt indsamling af nye data ved hjælp af sensorer for at undersøge alt fra brugen af høreapparat, træning af hørelsen, overvågning af støjpåvirkning, og den enkelte høreapparatbrugers adfærd.

– Vi kommer rundt om mange aspekter omkring det at have en kronisk lidelse. På den måde prøver vi at skabe en platform, som også kan omhandle andre lidelser. Det kan f.eks. være diabetes, hvor en løsning kunne være en styret insulinpumpe, påpeger Niels Henrik Pontoppidan.

Big Data på sundhedsområdet
Niels Henrik Pontoppidan mener, at hele sundhedsområdet vil få stor udbytte af de data, der bliver indsamlet hos slutbrugerne.

– EVOTION handler om at indsamle evidens i den virkelige verden og stille den til rådighed for offentlige beslutningstagere. Vi laver Big Data for sundhedspolitik. Beslutningstagere og eksempelvis forsikringsselskaber kan få evidens for, at den behandling, de stiller til rådighed, rent faktisk fører til en forbedring. Og vi får informationer om, hvordan kan vi forbedre kvaliteten af de services, vi stiller til leverer, slår han fast.

Selv om Oticon er involveret i projektet, kan Niels Henrik Pontoppidan ikke umiddelbart pege på, hvornår EVOTION-programmet vil føre til nye produkter fra firmaets side.

– Her og nu giver EVOTION et live indblik i fremtidens behandling af høretab, ligesom EVOTION kunne ligne en prototype på vores fremtidige åbne forskningssamarbejder, slutter Niels Henrik Pontoppidan.

Info:

Info:
EVOTION-konsortiet består 13 partnere bestående af universiteter, hospitaler, forskningscentre og virksomheder fra 7 EU-lande (Storbritannien, Danmark, Polen, Grækenland, Bulgarien, Kroatien og Italien) samt Schweiz.

Forsiden lige nu:

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.