Høj ledighed og problemer med at omsætte faglighed til praksis på arbejdsmarkedet, er temaer, der har gjort humanister til en udskældt race i medierne.
Men ny rangliste fra Times Higher Education (THE) gør rygterne til skamme og giver humanisterne fra KU et anerkendende skulderklap. I kategorien ’Art and Humanities’ ligger KU på en 63. plads på listen over verdens bedste universiteter inden for det humanistiske felt (kunst, sprog, historie, filosofi, teologi og arkæologi). Det skriver Uniavisen.
Foruden at være en markant fremgang fra sidste år, hvor KU indløste en 71. plads i samme kategori, er det også en udmærkelse, som flere af KU’s andre anerkendte fagområder ikke kan prale af. Økonomi, Jura og Medicin er fx slet ikke i top 100 blandt de internationale konkurrenter inden for de specifikke felter.
AU er ligeledes i top 100 inden for ’Art and Humanities’, men er i den seneste opgørelse rutsjet fra plads 55 til nr. 65. KU og AU er dermed de eneste danske universiteter der ifølge, THEs målingsparametre kvalificerer sig til at være i top 100 inden for ’Art and Humanities’. Det er dog væsentligt at bide mærke i, at ranglister som denne udarbejdes ud fra vægtningen af udvalgte kriterier, der i dette tilfælde gælder: Undervisning, forskning, indflydelse, internationalt udsyn og samarbejde med erhvervslivet.
Selvom KU udmærker sig på THEs internationale rangliste, har humanister fra de øvrige danske universiteter, ifølge en national undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut EVA, en fordel i overgangen til arbejdsmarkedet. Rapporten fremhævede blandt andet, at humaniora uddannede fra RUC, CBS, Aalborg- og Aarhus Universitet havde bedste generelle arbejdsmarkedskompetencer. Også sammenlignet med kandidater fra tekniske og sundhedsvidenskabelige uddannelser. Det skrev Magisterbladet i juni 2017.
Dermed ser humaniora alt i alt ud til at klare sig bedre end tidligere anfægtet.
