Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Innovationsfondens flytning kan styrke dansk vindindustri

Regionsrådsformand: Det er en fordel for både regionen og Danmark at have fonden i Aarhus

Som et led i regeringens planer om at flytte statslige arbejdspladser fra København og ud i resten af landet, vil Innovationsfonden i fremtiden få hovedsæde i Aarhus. Fondens kommende placering i den jyske hovedstad har til formål at styrke det forskningsbaserede faglige miljø i Midtjylland. Det fremgår af regeringens pressemeddelelse.

Regionsrådsformanden i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), byder omrokeringen velkommen og mener, at den vil styrke vækstmiljøet i hele regionen.

– Det er selvfølgelig en fordel, at Innovationsfonden får et bedre indblik i vores virksomheder og vores vidensmiljø, siger Anders Kühnau. Han peger på især to områder, han mener Innovationsfondens vil få bedre muligheder for at styrke.

– Energiområdet og hele vindindustrien er meget tungt repræsenteret i Region Midtjylland. Det samme er fødevareområdet, og det er to meget vigtige klynger for Danmark som helhed. Derfor er det oplagt at bruge denne anledning til at styrke især de områder, siger Anders Kühnau.

Region Midtjylland stod for 61 procent af den samlede omsætning i vindmølleindustrien i 2016. Det viser de seneste tal for DAMVAD Analytics. I mere præcise tale betyder det, at ud af den samlede omsætning i 2016 på 97,8 milliarder kroner, var 59,8 milliarder placeret i Region Midtjylland. Til sammenligning stod Region Hovedstaden for 12,4 milliarder og Region Sjælland for 4,6 milliarder kroner. Region Midtjyllands dominerende rolle i statistikken kan tilskrives, at både Siemens Gamesa, MHI Vestas Offshore Wind og Vestas samt en række store leverandører har hovedsæde i regionen.

Det er imidlertid ikke kun indenfor energi- og fødevareområdet, at regionsrådsformanden ser muligheder for udvikling og vækst. Han ser det også som en fordel, at Innovationsfonden i højere grad kan spille sammen med Aarhus Universitet om at få viden fra universitetet ud på arbejdspladserne i hele regionen. Det gælder især på sundhedsområdet, da Innovationsfonden kommer til at dele by med Danmarks største hospital, Det Nye Universitetshospital, i Skejby nord for Aarhus.

– Derfor er det også en oplagt mulighed for at udvikle og skabe vækst på sundhedsområdet, siger Anders Kühnau.

Fra regional til national
Innovationsfonden investerer hvert år i nye initiativer, som gennem viden skaber vækst og arbejdspladser. Fonden får hverken ejerandel eller pengene retur, men fokuserer kun på projektets muligheder, og følger derfor projektet tæt fra start til slut

Hvad Region Midtjylland har at vinde på udflytningen af fonden, ser Anders Kühnau ikke som et tab for Region Hovedstaden, hvor Innovationsfonden er placeret i dag.

– Der er så meget vækst og udvikling i København, at der ikke er nogen grund til at være bekymret for, at det vil gå i stå eller at byen vil miste innovationskræfter. Flytningen er snarere en anerkendelse af, at der også sker meget uden for hovedstadsområdet, og at vi skal udvikle og skabe vækst i hele Danmark, mener Anders Kühnau.

Formanden for Innovationsfonden, Jens Maaløe, mener heller ikke, at det er afgørende, at fonden er geografisk placeret i København.

– Vi kan i princippet lige så godt ligge i Aarhus som i København. Det afgørende er, at vi også i fremtiden vil have hovedsæde i en universitetsby og befinder os i et vidensmiljø, hvor vi kan tiltrække dygtige og kvalificerede medarbejdere, påpeger Jens Maaløe.

Han ser derfor selve overgangsfasen som det potentielt mest problematiske ved udflytningen, da fonden risikerer at miste dygtige medarbejdere, der ikke ønsker at flytte med til Aarhus. Hidtil har Innovationsfonden haft et regionalt kontor i både Region Midtjylland, Nordjylland og Syddanmark, og Jens Maaløe ser det som en naturlig forlængelse af udflytningen, at der vil blive oprettet et regionalt kontor i København.

– Jeg vil faktisk gå så vidt som til at sige, at det er en forudsætning for vores virke. Det er vigtigt ikke at glemme, at en væsentlig del af vores virke er at servicere innovationsmiljøerne i Københavnsområdet og at være i berøring med det politiske system. Og der kan komme til at ligge et større arbejde i dét fremover, understreger Jens Maaløe.

Anders Kühnau deler ikke Jens Maaløes bekymring på det område.

– Der er flere led i det politiske system, og lige på det her område spiller kommunerne og regionerne en væsentlig rolle. Så man skal ikke altid orientere sig mod de statslige styrelser, mener regionsrådsformanden i Region Midtjylland.

Forsiden lige nu:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Poker og kapløb: Nobelvinder afslører enkel hemmelighed til succes

Nobelpristager og kræftforsker William G. Kaelin Jr. deler ud af erfaringer fra det internationale forskningsmiljø og giver råd til, hvordan forskere kan brænde igennem kapløb og konflikter for at opnå en plads i verdenseliten og på nobelprispodiet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.