Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Iværksætter med ”masser af visioner” er ny forskningsminister

Søren Pinds efterfølger bliver serieiværksætteren uden politisk erfaring, Tommy Ahlers

Valget af erhvervsmanden Tommy Ahlers som ny minister for uddannelse- og forskning var den store overraskelse ved onsdagens ministerrokade. Ahlers er kendt som en af Danmarks mest profilerede og succesrige iværksættere, men er også uden politisk erfaring og mandat i Folketinget.

Det politiske liv er dog ikke helt fremmed for ham. Han er medlem af regeringens Disruptionråd og formand for Iværksætterpanelet, som også er nedsat af regeringen.

Det er derfor en mand, som både regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har haft mulighed for at se an, der nu bliver en del af ministerholdet.

– Tommy er visionær, han er fremtidsorienteret og han er den helt rigtige mand til at blive i sat i spidsen for det vigtige arbejde med at drive vores uddannelses- og forskningspolitik ind i fremtiden. Jeg er glad for, at Tommy har accepteret at bevæge sig fra den ene Løvens Hule til den næste med hud og hår, lød det fra en storsmilende Lars Løkke, da han præsenterede offentligheden for den nye minister.

Statsministeren har også fået tilsagn fra Tommy Ahlers, der ikke er politisk valgt, om, at han stiller op for Venstre ved næste folketingsvalg, der seneste skal afholdes om et år.

– Mine erfaringer i det politiske er meget, meget begrænsede. Jeg har masser af visioner, masser af holdninger, men jeg har været vidende om det her i 12-14 timer. Så nu skal jeg lige ind i stoffet før jeg kommer med den vision. Men den har jeg, lød det sikkert fra den nye forskningsminister, da han mødte pressen foran Amalienborgs porte i formiddags.

Tommy Ahlers, 42 år, bliver den 6. uddannelses- og forskningsminister på fire år. Søren Pind nåede at sidde på dén taburet i 17 måneder, inden han i et stort interview med Berlingske den 1. maj meddelte, at han forlader dansk politisk med øjeblikkelig virkning.

”Alle skal sgu da ikke bestå en uddannelse”

I løbet af onsdagen forsikrede Tommy Ahlers ad flere omgange pressen og offentligheden om, at han har ”masser af visioner” på uddannelses- og forskningsområdet, til trods for sin manglende erfaring med samme. Han har generelt udtrykt klare holdninger til dansk politik, men også tidligere til det område, han nu skal stå i spidsen for.

Over for Djøf Bladet har den jura-uddannede minister tilbage i 2013 sagt, at universiteterne bør presse studerende noget mere, så de vil blive rustet til at håndtere mere i deres senere karriere.

– Tag jurastudiet på Københavns Universitet, som skulle være det ypperste. Jeg synes ikke, det på noget tidspunkt gjorde rigtig ondt, og det samme hører jeg fra mange, der har taget en universitetsuddannelse. Første gang jeg følte mig presset var på McKinsey, sagde Tommy Ahlers dengang

Den nye uddannelses- og forskningsminister mente også, at der er for mange, der tager en uddannelse;

– Alle skal sgu da ikke bestå en uddannelse. Hvor kom den fra? At bestå en uddannelse må da bero på, at du besidder et vist talent for det, du har valgt at læse. Vi har fået et akademikerproletariat, fordi vi uddanner så mange. Vi skal være mere kyniske. Den del må gerne være mere elitær, så vi får færre igennem. Så de, der kommer ud, er dygtigere og mere klar til det pres, det er at starte en virksomhed.

I den forlængelse foreslog han også en såkaldt forskerskat for iværksættere, så Danmark bedre kan tiltrække forskere for at få gang i væksten.

Verdens bedste land for forskning og uddannelse

Ud over at være medlem af Konservativ Ungdom og i 1998 være opstillet til Folketinget for moderpartiet, har Ahlers ikke været en del af dansk politik. Han har ikke desto mindre været i berøring med politik, blandt andet som medlem af regeringens Disruptionråd. Og det er særligt her, ministeren har fået vækket en politisk sult for at arbejde med forskning og udddannelse.

– I diskussionerne i Disruptionrådet er det også blevet tydeligt, at en stor del af svaret på de udfordringer, vi står over for som samfund, skal findes i uddannelse og forskning. Det er fundamentet for forandring – og giver os muligheden for at forstå og drage nytte af forandringerne. Hvis vi derfor kan sikre, at uddannelse er noget for alle i gennem hele livet, så kan vi komme langt som mennesker og som samfund.

Sådan skriver den nye forskningsminister på sin Facebookprofil umiddelbart efter offentliggørelsen og fortsætter;

– Nu kan jeg kæmpe direkte for at skabe verdens bedste land for uddannelse og forskning – og være med til at præge det generelle politiske miljø til at forstå, hvordan virksomheder og job skabes. Og jeg glæder mig meget.

Ind i Venstre – ud af erhvervslivet

Som det hør og bør sig ved ministerrokader, skulle Søren Pind i dag officielt overdrage sit ministerium til den nye minister.

Det var en tydelig spændt Tommy Ahlers, der på bagkant af Sørens Pinds afskedstale takkede den afgående minister for sit engagement.

– Hvis den historie, jeg kan være med til at skrive her (i ministeriet, red.), kan være halv så fascinerende som din, så er jeg tilfreds. Jeg har altid været virkelig imponeret over dig. Du har sat baren højt for, hvad vi skal med vores forskning og uddannelse, lød det fra Ahlers, der samtidig cementerede én af Pinds største ambitioner for dansk forskning;

– Forskning skal være på nobelpris-niveau, det bakker jeg 100 procent op om.

Heller ikke under ministeroverdragelsen kom han nærmere ind på sine egne visioner for dansk forskning og uddannelse – men understregede endnu engang, at han har ”masser” af dem.

– Det, jeg tager med ind her, det er, at jeg kan få ting til at ske. Jeg har masser af input med, jeg har masser af visioner med, lød det fra den nu tidligere erhvervsmand.

Som iværksætter har Tommy Ahlers været med til at opbygge og sælge to it-selskaber til en samlet pris på over 600 mio. kroner og har sidenhen været en aktiv investor, der har økonomiske interesser i en række virksomheder.

I forlængelse af sin indtræden i regeringen – og indmeldelse i partiet Venstre dagen før sin ministerudnævnelse – har Tommy Ahlers samtidig opgivet al aktivt ejerskab, sådan at han nu kun er passiv investor i de selskaber, han har investeret i.

– Der er total armslængde, understreger han.

Da Ahlers blev forholdt det faktum, at der senest skal afholdes valg om 14 mdr., efterfulgt af spørgsmålet om, hvorvidt han overhovedet kan nå at udrette noget som minister på den tid, lyder svaret;

-Ja, der tror jeg godt, jeg kan. Det kan godt være, jeg bliver skuffet, men tilgangen er, at jeg kan udrette en masse.

 

Fakta:

Tommy Ahlers, 42 år

Opvokset i Agerskov i Sønderjylland

Uddannet jurist fra Københavns Universitet i 2000 og tidligere konsulent hos McKinsey.

Fraskilt og far til to børn.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.