Et universitets omdømme har stor betydning for dets levedygtighed. Det har betydning for, hvor meget opmærksomhed, universitetets forskning får; hvor godt det lykkes at tiltrække udenlandske forskere; og hvor interesserede studerende er, når de skal vælge, hvor de vil tage deres uddannelse.
Derfor holder mange universiteter vejret, når de bliver vejet og målt på internationale ranglister. Men nu kan visse forskningsfelter i Danmark ånde lettet op: En ny ranglistemåling viser bl.a., at det går fremad for de hårdere videnskaber, mens humaniora i det store hele sakker bagud.
De hårdere videnskaber vinder frem – humaniora går tilbage
Den nye rangliste er baseret på data fra QS overordnede rangliste, som udkom i juni 2017. Én gang om året måles på 959 universiteter i verden, og ranglisten tager udgangspunkt i bl.a. universiteternes omdømme blandt forskere og arbejdsgivere; antal citationer i videnskabelige tidsskrifter; og grad af internationalisering. Data fra denne måling er nu blevet sammenfattet på baggrund af forskningsfelter – og den nye rangliste viser, at der er tre felter, hvor alle danske universiteter går frem: Naturvidenskaberne, Socialvidenskaberne og Ingenørvidenskab & Teknologi. Anderledes ser det ud for humaniora: Her går det ned af bakke for de fleste universiteter, dog ikke SDU og AU.
Sundhedsvidenskaberne & Medicin har den bedste internationale placering
Det forskningsfelt, der samlet set klarer sig allerbedst på den nye rangliste, er Sundhedsvidenskaberne og Medicin på KU: med en placering som nummer 27 er KU her blandt de 3 procent bedste i verden.
KU tager førertrøjen
Da den overordnede rangliste udkom viste den, at KU placerer sig på en 73. plads på listen. Det betyder, at selvom universitetet går fem pladser tilbage i forhold til det forrige års liste, beholder det sin skandinaviske førsteplads. KUs nærmeste konkurrent er det svenske Lund Universitet, som på listen halter 5 pladser efter KU.
I Danmark klarer DTU sig næstbedst med en 116. plads, tæt efterfulgt af AU på plads 119. I den anden ende af skalaen ligger AAU og SDU med hhv. en 379. og 384. plads på ranglisten.
Kigger man på tværs af europæiske universiteter, så har Danmark 3 universiteter med i top 50: KU, DTU og AU. Det er samme resultat som året før – selvom de tre universiteter alle er gået nogle pladser tilbage på listen.
Den næste overordnede rangliste forventes at udkomme i juni i år.
Du kan læse mere om den internationale undersøgelse her.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
