Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

KU skal udvikle kvantecomputere med Microsoft penge

Microsoft investerer et større millionbeløb i åbningen af et nyt kvantecenter på KU

Med en ny satsning fra Microsoft, skal forskere fra Niels Bohr Instituttet være med til at udvikle og bygge verdens første almene kvantecomputer, skriver Københavns Universitet.

Kvantecomputeren vil kunne udføre komplekse matematiske beregninger med langt højere hastighed end de computere, vi har i dag. Det skyldes, at den bygges af Qubits, som i modsætning til almindelige bits, er baseret på kvantepartikler. Hvis det lykkedes at integrere Qubits i en computer, forventer man, at den kan blive et afgørende teknologisk hjælpemiddel i tacklingen af nogle verdens store udfordringer, herunder global opvarmning, IT-sikkerhed og lægemiddeldesign.

Ud over forskere fra Niels Bohr Instituttet, deltager en række Microsoft-medarbejdere, som skal sikre, at forskningen bliver omsat og anvendelig for erhvervslivet.

Projektet kan, ifølge prorektor for forskning og innovation, Thomas Bjørnholm, kaste glans tilbage på instituttets banebrydende resultater inden for kvanteteknologi og få andre internationale virksomheder til at se muligheder i lignende samarbejder:

– Pointen er at skabe et værdifuldt partnerskab mellem to meget forskellige partnere, hvor Microsoft får adgang til fri forskning, som er førende inden for sit område, og forskerne får mulighed for at se deres viden blive udviklet til noget anvendeligt. Det vil øge opmærksomheden på den forskning, vi bedriver på Københavns Universitet, siger han til Science Report.

Lederen af Microsofts afdeling for kunstig intelligens og forskning, David Pritchard, påpeger desuden, at KU har de nødvendige forhold for at kunne udvikle banebrydende viden på området:

– De afgørende faktorer for en vellykket og frugtbar kvanteforskning er allerede til stede på Københavns Universitet – en fælles vision for Microsoft og universitetet, de allerbedste kvanteforskere, et bredt udbud af dygtige postdocs og studerende samt de rigtige faciliteter og udstyr til kvanteforskning. Vi ser frem til at udnytte disse ting til at gøre betydelige fremskridt inden for forskning og udvikling af en almen, modulær kvantecomputer, der kan transformere den globale økonomi og løse verdens store problemer, siger han.

Projektet vil betyde, at Nørre Campus skal udvides, så der er plads til at facilitere forskningsaktiviteterne. Det nye kvantecenter kommer til at hedde Station Q Copenhagen og er blot ét ud af fire samarbejder, Microsoft har igangsat. De øvrige afdelinger ligger i Holland, USA og Australien.

Uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind, er begejstret for projektet, som han mener understreger Danmarks førende position inden for forskning og innovation:

– Københavns Universitets kvanteforskning er med til at placere dansk forskning i eliten. Det manifesteres i dag ved, at en it-gigant som Microsoft vælger at oprette udviklingscenter i landet. Det er et fantastisk eksempel på, hvordan man som universitet kan skabe værdi i samarbejde med erhvervslivet fra hele verden, siger han.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.