Mange praktiserende læger forholder sig skeptiske til brugen af medicinsk cannabis. De mener ikke, der er ført klart nok bevis for cannabis’ virkning i medicinsk sammenhæng.
Selvom Lægemiddelstyrelsen i januar satte en fireårig forsøgsordning i gang, som giver læger mulighed for at udskrive medicinsk cannabis på recept, så er der ikke mange der benytter sig af muligheden. Det får nu en række læger til at danne et klinisk forum for forskning i medicinsk cannabis, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.
Det nye forum skal samle og systematisere allerede eksisterende kliniske erfaringer, og igangsætte ny forskning om hvordan lægerne bedst muligt håndterer medicinsk cannabis.
En af initiativtagerne til det nye forum er Peter Derek Christian Leutscher, professor ved Aalborg Universitet og leder af Center for Klinisk Forskning ved Regionshospital Nordjylland. Han håber, at det nye forum kan afhjælpe lægers skepsis ved at bringe kvalificeret og evidensbaseret viden til debatten om medicinsk cannabis:
– Det bør ikke være afgørende, hvilken holdning man nu må måtte have som læge i forhold til cannabis. Helt at afvise medicinsk cannabis kan nemt blive værdiladet og ikke en faglig beslutning, som i sidste ende kan få uheldige konsekvenser for patienter, der tit mangler lægelig rådgivning omkring om korrekt dosering af cannabis, siger han til Sundhedspolitisk Tidsskrift.
Manglende forskning præger debatten i medierne
Der er ikke kun de praktiserende læger, der efterspørger evidens i debatten om medicinsk cannabis. Den manglende forskning har også sat sit præg på debatten i medierne. Det påpegede Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i sidste måned, da hun i et interview til Alt for Damerne sagde, at:
– Lægerne og videnskaben er bagud i forhold til befolkningen og globale trends (i forhold til medicinsk cannabis, red.).
Udtalelsen har skabt bekymring hos formanden for Dansk Selskab for Almen medicin, Anders Beich. Han siger til Information, at det er en foruroligende tendens, at en minister slår kiler ned mellem befolkningen og fagkundskaben.
Debatten har også været præget af misforståelser.
I foråret blev popmusikeren Søren Rasted fx kritiseret for sin podcast En mand med en sag på Radio24syv, hvor han i en episode anklagede Lægemiddelstyrelsen for at holde medicinsk cannabis væk fra de danske læger. Den påstand blev senere skudt ned af Mandag Morgens fakta-tjekker medie, TjekDet, der konkluderede at Lægemiddelstyrelsen gør, hvad de kan og må for at fremme adgang til og forskning i medicinsk cannabis.
Forsøgsordningen fejler i sin kommunikation
Bent Damgaard er praktiserende læge i Kolding og en anden af folkende bag det nye forum for medicinsk cannabis. Han har flere gange udskrevet medicinsk cannabis til patienter, men også han oplever at en del læger er modvillige overfor brugen af medicinsk cannabis. Han begrunder modviljen med lægernes manglende viden og mangelfuld kommunikation fra Lægemiddelstyrelsen i forbindelse med forsøgsordningen:
– Lægerne har fået at vide, at de skal udskrive cannabis, men har ikke fået undervisning i, hvordan de skal gøre det, og Lægemiddelstyrelsens vejledning kan man næsten ikke bruge til noget. Jeg tror, at læger først begynder at udskrive, hvis der kommer kurser med udenlandske forskere, og Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) laver en vejledning til landets praktiserende læger, siger han til Sundhedspolitisk Tidskrift.
Forum for Vidensbaseret Cannabinoid Forskning holder sit første videnskabelige møde for særligt interesserede den 5. september.
- Fra 1. januar 2018 blev det lovligt at udskrive en række cannabisprodukter til udvalgte patienter.
- Hvilke konkrete produkter der er tilgængelige i forsøgsordningen afhænger af fremstillerne af cannabisprodukter. Det er fremstillerne, som beslutter, hvilke cannabisprodukter de ønsker at importere til Danmark og dermed vil stille til rådighed for lægers ordination. Udbuddet af cannabisprodukter vil derfor kunne ændre sig i løbet af den fireårige forsøgsordning
- Lægemiddelstyrelsen vurderer, at medicinsk cannabis kun er relevant at overveje til patienter med sklerose, rygmarvsskader, kroniske smerter og kvalme og opkast efter kemoterapi.
- Læger har fri ordinationsret. Det vil sige at alle læger i princippet må udskrive forsøgsordningens produkter til deres patienter. Hverken loven eller vejledningen for forsøgsordningen forhindrer, at læger kan udskrive medicinsk cannabis til patienter, der lider af andre sygdomme end de, der står nævnt i vejledningen.
- Ingen læger har pligt til at udskrive medicinsk cannabis.
Kilde: Lægemiddelstyrelsen
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdenstørste hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
