Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Nobelprisen i Kemi til revolutionerende mikroskopiteknik

Forskere fra Schweiz, USA og England deler prisen for at skabe teknik, så man kan se livets processer i detalje

Jacques Dubochet fra Université de Lausanne i Schweiz, Joachim Frank fra Columbia University i New York og Richard Henderson fra MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge i Storbritannien har uden tvivl en mindeværdig dag.

En opringning har nemlig ændret deres liv, da de fik tildelt nobelprisen for at supplere hinandens opdagelser, der tilsammen har givet os en teknik, som ifølge nobelkomiteen har flyttet biokemien ind i en ny ære.

Metoden der både forsimpler og forbedre hvad vi hidtil havde, går ud på at fryse et biologisk molekyle for derefter at tage billeder af det i 3D.

På den måde har vores forståelse af ikke mindst proteiners opbygning rykket sig voldsomt. I dag findes der billeder af flere hundrede biomolekyler, skabt ud fra Kryo-elektromikroskopiteknikken.

I lang tid mente man at almindelig elektronmikroskopi kun kunne bruges til at tage billeder af noget, der var uvirksomt og dødt, men i 1990 tog Richard Henderson det første 3-D billede af et protein. Joachim Franks bidrag var at gøre metoden langt mere brugbar og Jacques Dubochet fandt på at tilføre vand så hurtigt, at det indesluttede de biologiske molekyler uden de gik i stykker.

Med prisen og æren følger 9 mio. svenske kroner til deling.

Forsiden lige nu:

Styrk den videnskabelige rådgivning blandt verdens regeringsledere

DEBAT. Der er behov for af at skabe en proaktiv forskningsformidling i lyset af bølgen af misinformation om kommende valghandlinger i EU og USA, skriver de to debattører. Om få uger afholdes en global konference om videnskabelig rådgivning i Kigali, Rwanda med 400 forskere, eksperter, regeringsledere, fonde og universiteter.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading