Jacques Dubochet fra Université de Lausanne i Schweiz, Joachim Frank fra Columbia University i New York og Richard Henderson fra MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge i Storbritannien har uden tvivl en mindeværdig dag.
En opringning har nemlig ændret deres liv, da de fik tildelt nobelprisen for at supplere hinandens opdagelser, der tilsammen har givet os en teknik, som ifølge nobelkomiteen har flyttet biokemien ind i en ny ære.
Metoden der både forsimpler og forbedre hvad vi hidtil havde, går ud på at fryse et biologisk molekyle for derefter at tage billeder af det i 3D.
På den måde har vores forståelse af ikke mindst proteiners opbygning rykket sig voldsomt. I dag findes der billeder af flere hundrede biomolekyler, skabt ud fra Kryo-elektromikroskopiteknikken.
I lang tid mente man at almindelig elektronmikroskopi kun kunne bruges til at tage billeder af noget, der var uvirksomt og dødt, men i 1990 tog Richard Henderson det første 3-D billede af et protein. Joachim Franks bidrag var at gøre metoden langt mere brugbar og Jacques Dubochet fandt på at tilføre vand så hurtigt, at det indesluttede de biologiske molekyler uden de gik i stykker.
Med prisen og æren følger 9 mio. svenske kroner til deling.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i netop underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Forskningstrio og industrimastodonter indgår nyt partnerskab i kampen mod plastspild
Det nye partnerskab Cirkulær Industriplast (CIP) samler industriens virksomheder og videnspartnere om for at skabe en ny platform for plastgenanvendelse og øge genanvendelsen af industriplast med 20 procent inden 2025.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
