Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Ny dinosaur udstilling på Geologisk Museum

Udstilling giver mulighed for at opleve sjældne rekonstruktioner og se et ægte dinosaur-æg

Hvis man hører til de mange, der er stærkt fascineret af dinosaurer, er der godt nyt.

Geologisk Museum i København har nemlig lige åbnet en ny udstilling om de store fortidsøgler, der med afsæt i dinosaurernes kolossale tiltrækningskraft. På udstillingen er der mulighed for publikum for at opleve sjældne rekonstruktioner af dinosaurfamilier, deres æg og reder, fantastiske billeder af den spansk-mexicanske illustrator Luis Rey – og selvfølgelig ægte dinosaur-æg.

Den nye udstilling hedder Dinosaurfamilier, og tager afsæt i dinosaurernes liv og levevis. Fortællingen i Dinosaurfamilier begynder med ægget:

– Vi kan sige rigtigt meget om dinosaurernes tidlige familieliv alene ud fra deres æg. Fossile æggeskaller, som er trampet i stykker, er tegn på, at ungerne blev i reden et stykke tid efter, at de klækkede, hvor forældrene så har bragt føde hjem til ungerne. Anderledes har det forholdt sig hos de dinosaurfamilier, hvor æggene er næste intakte, bortset fra det hul, som ungerne kom ud af. Her har de små dinosaurunger formentlig forladt reden straks efter at være klækket, og så måtte de ellers klare sig selv, siger professor Peter C. Kjærgaard, der er direktør på Statens Naturhistoriske Museum.

Kunsten hjælper os med at forstå dinosaurerne

Selvom videnskaben kan meget, kan det stadig være at genskabe livet på jorden for 60 mio. år siden af videnskabelig vej. For at løfte forståelsen af dinosaurernes liv, har naturhistorisk museum derfor valgt at indarbejde kunst og tegninger af dinosaurernes liv i den nye udstilling.

– Vi har også brug for kunsten, når vi skal forstå dinosaurerne. Vores vigtigste spor fra dem består ofte af fossile knoglestumper, en flig æggeskal eller et fodaftryk. Her kan kunsten hjælpe os med at genoplive dinosaurerne, siger Peter C. Kjærgaard og tilføjer:

– Luis Reys store og farverige illustrationer i udstillingen bringer os helt tæt på dinosaurerne, deres familieliv og en nu tabt verden. Det er både fascinerende og en lille smule frygtindgydende at opleve, hvordan viden og kunst kan kombineres. Men det gøre os klogere, og I kan godt glæde jer til selv at opleve det.

Udstillingen åbnede fredag d. 2. feb.

Find oplysninger om åbningstider, billetpriser og andet praktisk her.

Undervisningstilbud:
Skoletjenesten sætter fokus på, hvordan videnskabsfolk arbejder med ekspeditioner, genstande og undersøgelser for at nå frem til den store viden om dinosaurer vi har i dag. Geologisk Museum har to skoletilbud i forbindelse med udstillingen – og et særskilt til gymansieklasser:

0. – 2. klasser kan bestille forløbet Ekspedition jorden rundt. Undervisingsforløbet handler om videnskabelige ekseditioner og det som de bringer hjem til museet. En videnskabelig eksedition tog for mange år siden forstenede dinosauræg med hjem fra Mongoliet. Æggene kan I se i udstillingen. Læs om tilbuddet og tilmeld klassen her.

6. – 10. klasse kan bestille forløbet Evolution – Fra Dinosauer til fugl. Undervisingsforløbet handler om hvordan har fuglene udviklet sig – og hvad har de udviklet sig fra. Læs om tilbuddet og tilmeld klassen her.

Gymnasieklasser kan også bestille forløbet Evolution – Fra Dinosaur til Fugl. Læs mere her. 

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.