Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Ny udstilling forener kunst og forskning

Udstillingen formidler sukkers betydning for vores sundhed

Med interesse for både sukkerets molekylære struktur og position i sundhedsdebatten, mødes kunsten og forskningen nu i fire videnskabelige kunstværker, der afspejler en fælles fascination af sukker.

Torsdag den 7. september 2017 danner vandrehallen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet rammen om ferniseringen af Sugar Theater, og udstillingen kan ses frem til juni 2018, skriver Københavns Universitet.

Værkerne er udviklet af digter Morten Søndergaard, den kuratoriske platform Laboratoriet for Æstetik og Økologi samt to forskergrupper fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU: Copenhagen Center for Glycomics og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Udstillingen består blandt andet af en opera under titlen Sukkerkor, hvor otte kongelige operasangere synger med udgangspunkt i videnskabelige tekster om sukkers rolle som byggesten i kroppen. Derudover kan man opleve værket Sugar Contact, hvor digter Morten Søndergaard udforsker rummet mellem forskning og poesi.

For Morten Søndergaard har projektet været en gensidig inspirationsproces, hvor de medvirkende parter har kunnet lukrere på hinandens arbejdsmetoder og logikker:

– Det blev klart for os, at forskerne på mange måder var lige så frie og grænsesprængende som kunstnere kan være det – ja måske undertiden mere åbne over for at tænke radikalt nyt. At forskerne konsekvent refererede til sukker som ‘kroppens 3. sprog’ var næsten for godt til at være sandt. Her havde vi i mange år arbejdet med spørgsmål omkring forhold mellem sprog og organiske kroppe, og så kom forskerne lige med den kæmpestore gave at introducere sukker som et indre kommunikationssystem, et slags kroppens intranet, siger han.

Dekan for det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ulla Wewer, har en klar vision med, at fakultetet tager del i det atypiske samarbejde, der har ledt til de fire sukkerværker:

– Med udstillingen ønsker vi at udfordre. At se hvad den fælles nysgerrighed i kunsternes og forskernes tilgang til verden kan føre til af nye perspektiver, fordi fakultetet interesserer sig for en bred undersøgelse af det at være menneske, siger hun.

Forsiden lige nu:

Derfor blev Niels Bohr Instituttet NATO’s nye kvantecenter

Niels Bohr Instituttet bliver NATO’s nye kvantecenter, og det skaber enorme perspektiver for udviklingen af dansk kvanteforskning og for Danmark som forskningsnation. Vi har spurgt lederen af Niels Bohr Instituttet, hvordan det lykkedes at skaffe centret til Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.