-Vi ønsker med initiativet at være med til at gøre det mere spændende at lære om naturvidenskab. Formålet er at øge interessen og kompetencen blandt børn og unge for naturvidenskab, så flere vil vælge en naturvidenskabelig uddannelse, ” siger Sten Scheibye, der er bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden.
Centret trækker i samme retning som en hel række andre tiltag indenfor det naturvidenskabelig og tekniske område. For godt 10 år siden finansierede Mærsk opførslen et Science Center i Sorø, der er et naturvidenskabeligt talentcenter for unge, ligesom der findes talrige konkurrencer som unge forskere, forskerspirer og priser til fx bedste naturfaglige underviser. Alt sammen tiltag der skal øge interessen for teknik og naturvidenskab – som nu altså bliver styrket med et nyt center finansieret af Novo Nordisk fonden med 1,6 mia. over 12 år.
Det nye center, LIFE, bliver almennyttigt og skal stille gratis undervisningstilbud inden for naturvidenskab til rådighed for skoler i hele landet. Et fysisk center bliver placeret i Lyngby, mens mobile laboratorier vil komme rundt i landet. Endvidere tilknyttes digitale læringsforløb, uafhængigt af placering. Når centret er fuldt udbygget, er målsætningen at godt 100.000 elever hvert år har kontakt – enten i form af besøg i de mobile laboratorier eller det fysiske center, mens godt ½ mio. børn skal have glæde af de digitale læringsforløb.
Samarbejde med forskningsbaserede virksomheder
En af hjørnestenene bliver ”læringspakker”, der er virkelighedsnære, og fx tager udgangspunkt i virksomheders konkrete problemstillinger. Der er allerede sammen med forskningsbaserede virksomheder udarbejdet og testet fire læringspakker til forskellige klassetrin. Fuldt indfaset ventes LIFE at have en portefølje på omkring 30 læringspakker, der løbende bliver udviklet, evalueret, fornyet eller udskiftet til nye. Læringspakkerne omfatter både konkrete hands-on-eksperimenter og digitale læringsaktiviteter, ligesom der også kan indgå udstyr og materialer pakket i materialekasser, som skoler og gymnasier bestiller hos LIFE.
-Vi vil gerne skabe et tilbud, som både er attraktivt for lærerne og skolerne, og som har en klar appel til børn og unge. Derfor har vi lagt vægt på, at aktiviteterne skal være gratis, nemme at gå til og bidrage til læringsmålene i både folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Samtidig skal undervisningen være virkelighedsnær og motiverende for den enkelte elev, ” siger Birgitte Nauntofte, der er adm. direktør i Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.
Målet med centret
For Novo Nordisk fonden er målet med læringscentret at sætte nye standarter for anvendelsesorienteret naturfagsundervisning i Danmark, skabe interesse for naturvidenskab og teknik og dermed sikre at tilstrækkeligt mange og dygtige unge vælger uddannelse og karriere inden for det naturvidenskabelige felt. Som tredje mål er at fremtidens danskere får en værktøjskasse til at forholde sig kritisk og kreativt til de muligheder, der knytter sig til en hastigt accelererende videnskabelig og teknologisk udvikling.
Centret har været et års tid under indflyvning og ventes at stå færdigt i 2021, men allerede i 2019 er det håbet, at de mobile laboratorier og den digitale platform skal være i luften.
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdenstørste hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.