Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Evaluering af karakterskala på vej

POLITIK: Det bliver nu undersøgt, om der er gået inflation i den omdiskuterede 12-tals karakterskala

Mange vil mene, det var på tide. Karakterskalaen for videregående uddannelser og for så vidt også ungdomsuddannelser og folkeskoler blev ændret i 2007 til 7-trins skalaen med 12-tallet i toppen, frem for den gamle 13-tals skala. På den måde kom den til at passe til den mere internationale ECTS skala med bogstaverne A til F, hvorfor danske studerende blandt andet skulle få lettere ved at komme til udlandet.

Siden er debatten blusset op med jævne mellemrum, gerne i eksamensperioder som i øjeblikket. Mest diskuteret har været det famøse 12-tal, som gives for ”den fremragende præstation”og som modsvarer både det gamle 13- og 11-tal. Man kan kort sagt have svært ved at honorere den helt exceptionelle præstation, man som censor måske ser et par gange på et år. En åbenlys mangel.

Ministeriet har nu taget den langvarige kritik til efterretning og sat gang i en evaluering af karakterskalaen med henblik på at se, om den opfylder de mål den oprindelig blev sat i verden for at efterleve:

– Jeg synes, vi mangler en karakter til det helt exceptionelle. 12-tallet er fint, men den karakter dækker jo både over den fremragende præstation, og altså også det helt ekstraordinære. Evalueringen hjælper os med at få viden om behovet for en justering, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind blandt andet i en presse meddelelse.

For mange 12- taller
Et andet forhold evalueringen skal tage fat på, er den udbredte brug af topkarakeren 12. Forventningen da den nye skala blev indført, var at hver tiende skulle opnå topkarakter, men i skoleåret 2014-2015 opnåede ifølge berlinske godt en ud af 7 et 12-tal på til eksamen på universitet, med RUC, DTU og ITU som de mest rundhåndede. Her fik næsten hver femte et 12-tal.

Evalueringen bliver den første siden 2013 og vil ud over topkarakterspring og karakterdevaluering også belyse den international anvendelighed af skalaen, den store afstand mellem karakterene og om skalaen anvendes ensartet i hele uddannelsessystemet.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.