Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Psykiske lidelser er tæt beslægtet genetisk

Det kan forklare, hvorfor mange mennesker lider af flere psykiske lidelser.

– Det er vigtigt, at vi nu ser, hvad generne gør, og ikke kun hvordan generne er opbygget. De sidste 10-15 år har vi med sekventering af DNA netop kortlagt vores geners og arvemasses struktur. Men vi har manglet evnen til at fortolke genetikken. Vi har vidst, at visse gener øger risiko for visse sygdomme. Men hvordan generne gør det, har været ukendt indtil nu,” siger klinisk professor fra Københavns Universitet og Region Hovedstadens Psykiatri Thomas Werge til ku.dk

Genetikken bag flere mentale sygdomme er kendt nogenlunde, og forskerne har haft stor succes med at finde ud af hvilke gener, der giver hvilke sygdomme. Til gengæld har vi haft meget lille viden, når det gælder om at finde ud af, om de samme gener kan være ophav til flere forskellige sygdomme.

Derfor satte et forskerhold med blandt andre Professor Thomas Werge sig for at under søge transkriptomet fra over 700 hjerner fra afdøde med en af de 5 sygdomme: autisme, skizofreni, bipolar lidelse, depression og alkoholisme. Transkriptomet afspejler hvilke gener, der er i gang på et givent tidspunkt.

Ved at undersøge det, kunne forskerne se at flere af sygdommene har fælles genetisk ophav:

-Vi kan se, at de gener, der er aktive, i nogen udstrækning er fælles for disse psykiske lidelser. Rent faktisk afslører det, hvordan disse lidelser er tæt beslægtet. Det kan forklare, at mange mennesker lider af mere end en psykisk lidelse, og at forskellige psykiske lidelser løber i samme familie. Og det passer meget præcist med psykiske lidelsers genetiske ligheder,” siger han.

Mange af os har gener for psykisk sygdom

Gener for psykisk sygdom er ret udbredt, også hos folk der ikke lider af sygdommene. Således har det tidligere vist sig, at selv om “kun” godt 30.000 har skizofreni i Danmark, så går langt flere af os rundt med gener for sygdommen. Derfor kan det naturligvis ikke kun være generne, der spiller en rolle i at få sygdommen, men også det miljø og de oplevelser vi udsættes for undervejs i vores liv. Det nye studie taler i samme retning, idet det konkluderer at ”de miljømæssig faktorer spiller utvivlsomt også en rolle”.

Forsiden lige nu:

Dansk forskning er dybt afhængige af EU – men vi skal af med omstridt princip

REPORTAGE. På Christiansborg var dansk forskning, erhvervsliv og politikere samlet til en diskussion af, hvordan vi bidrager til stærk prioritering af forskning i EU, så unionen både kan konkurrere med Kina og USA og komme dansk forskning til gode. Når det kommer til sidstnævnte kalder tiden på et opgør med et “fornuftsstridigt” regnestykke, lød det.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading