Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Sådan holder du løftet til dig selv om at købe økologisk

Ved at flytte beslutning væk fra indkøbsturen er det nemmere at holde fast

Endnu engang er man gået på jagt efter aftensmad til familien. Bevæbnet med indkøbsvogn og tilkæmpet beslutsomhed står man i supermarkedet og bestemmer sig for at servere svinemørbrad. Mens man står og leder i køledisken, opstår et dilemma. Man vil helst have den sunde økologiske, og den hjemlige beslutning er jo ”så meget økologisk som muligt”, men ved siden af ligger den konventionelle. Til 1/3-del af prisen. Bommelom…bommelom…hvad skal man vælge?

Ny forskning tyder på at nudging kan få os til at træffe bedre indkøbsbeslutninger – uden dilemmaer.

Nudging kan bedst beskrives som et kærligt spark i den rigtige retning. Det har gået sin stille sejrsgang verden over, og i Danmark har man forsket i, hvordan man bedst kan ændre folks adfærd i alt fra at smide affald i affaldsspanden, til hjælpe kommuner med at skrive breve til borgerne, som de rent faktisk forstår.

Flyt beslutningen

Det kedeligste i hele verden er pensionsopsparing. På linie med at rense afløb i badet og kun svagt overgået af en tandrensning. Det synes mange i hvert fald. Derfor er det heller ikke noget, vi lyster at spare op til – og det samme problem havde man i England. Men ved at flytte beslutningen om hvornår opsparingen skulle ske, fandt man ud af, at langt flere ville spare op. I stedet for at spare op nu, så forpligtede man sig til at en procentdel af fremtidige lønforhøjelser skulle spares op. Dermed virkede det ikke rigtig som om det kostede penge, og pensionsopsparing blev det pludselig meget mere overkommeligt. Den samme logik hjælper, når man skal lave sunde indkøb.

Forskerne på institut for Institut for Virksomhedsledelse ved Aarhus universitet fandt en gruppe mennesker, som alle modtog måltidskasser fra Årstiderne. Den er økologisk og anses dermed af mange for et godt valg. Forskerne spurgte dem, hvad de fik ud af deres valg og analyserede endvidere hvordan deltagerne fik flyttet beslutningen om at købe økologisk fra en lille dagligdags beslutning med lav kognitiv involvering til en overordnet beslutning om altid at købe økologisk:

-Der kan være flere grunde til at vælge at abonnere på en måltidskasse. En væsentlig årsag er den bekvemmelighed, der er forbundet med at få sine indkøb bragt til døren. Men vi kan også konstatere, at de abonnenter, som vi har interviewet, i høj grad også beskytter sig selv mod at komme i den situation, hvor de skal foretage et valg mellem den dyre, økologiske kylling og den meget billigere men konventionelle kylling. Dermed bruges abonnementet på den rent økologiske måltidskasse også til at fastholde sig selv i sit overordnede valg om at købe og spise økologiske fødevarer, forklarer Gabriele Torma ph.d.-studerende ved Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS til au.dk

Hun er en af forskerne bag studiet, der udkom for nylig i International Journal of Consumer Studies, som i øvrigt fastslår at forbrugere med en stærk miljøvenlig identitet, kan fastholde deres ønske om at købe mere bæredygtigt ved at abonnere på en økologisk måltidskasse.

Forsiden lige nu:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Poker og kapløb: Nobelvinder afslører enkel hemmelighed til succes

Nobelpristager og kræftforsker William G. Kaelin Jr. deler ud af erfaringer fra det internationale forskningsmiljø og giver råd til, hvordan forskere kan brænde igennem kapløb og konflikter for at opnå en plads i verdenseliten og på nobelprispodiet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.