Et stigende antal lærere må gå på førtids- eller invalidepension som følge af stressrelaterede lidelser.
En ny ph.d.-afhandling af Lisbeth Kappelgaard fra Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet siger, at det skyldes ændrede roller og nye forventninger til lærerne.
Derudover mener Lisbeth Kappelgaard, at stress er et tabu hos lærere:
– Lærerfaget er ellers kendetegnet ved at have dialog og åbenhed som værdier, men lærerne er dobbeltramt, når stress også er et tabuemne, har hun tidligere fortalt til folkeskolen.dk.
– Jeg håber, at min forskning kan bidrage til at pege på nogle mønstre, som forhåbentlig kan danne grobund for videre forskning og videre debat om, hvordan man håndterer den her problemstilling, siger Lisbeth Kappelgaard til Science Report.
Kvalitativt studie
Lisbeth Kappelgaards ph.d. kortlægger lærerstress i en kvalitativ undersøgelse. Her har hun interviewet 15 personer, for som hun siger til Science Report, er der i forvejen meget stor overvægt af kvantitative studier:
– Der kan man selvfølgelig nå ud til rigtig mange mennesker, men de besvarelser man fik ind var typisk et rids i overfladen, siger hun og fortsætter:
– Der manglede nogle kvalitative nuancerede fortællinger fra arbejdslivet til at kaste lys over baggrunden for besvarelserne.
Undersøgelsen har desuden lagt vægt på, at lærerfaget også omfatter andre end dem, der står ved tavlen og underviser, såsom skoleledere, organisatoriske medarbejdere og HR-personale.
– Det var vigtig for mig, at de mennesker jeg talte med også repræsenterede dem, der ikke står ved tavlerne, men alligevel interagerer med Folkeskolen, siger Lisbeth Kappelgaard
Forskningen gavner
Lisbeth Kappelgaard oplever, at hendes ph.d. allerede har sat gang i diskussionen af stress i lærerfaget rundt omkring i landet. Det glæder hende, at hendes forskning er brugbar.
– Når artikler om min forskning ligger online er det spændende at se, hvordan lærerne selv begynder at diskutere deres egne erfaringer internt med hinanden, siger hun og fortsætter:
– Og noget af det som jeg synes har været meget meningsfuldt er, at de modige mennesker, der har givet stemme til problemstillingen faktisk bliver hørt i deres eget fag nu. Ambitionen har for mig været at få stemmerne formidlet videre og få den her viden ud. Og det synes jeg er lykkedes med den omtale forskningen har fået.
Læs mere hos Aalborg Universitet.
Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
