Et stigende antal lærere må gå på førtids- eller invalidepension som følge af stressrelaterede lidelser.
En ny ph.d.-afhandling af Lisbeth Kappelgaard fra Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet siger, at det skyldes ændrede roller og nye forventninger til lærerne.
Derudover mener Lisbeth Kappelgaard, at stress er et tabu hos lærere:
– Lærerfaget er ellers kendetegnet ved at have dialog og åbenhed som værdier, men lærerne er dobbeltramt, når stress også er et tabuemne, har hun tidligere fortalt til folkeskolen.dk.
– Jeg håber, at min forskning kan bidrage til at pege på nogle mønstre, som forhåbentlig kan danne grobund for videre forskning og videre debat om, hvordan man håndterer den her problemstilling, siger Lisbeth Kappelgaard til Science Report.
Kvalitativt studie
Lisbeth Kappelgaards ph.d. kortlægger lærerstress i en kvalitativ undersøgelse. Her har hun interviewet 15 personer, for som hun siger til Science Report, er der i forvejen meget stor overvægt af kvantitative studier:
– Der kan man selvfølgelig nå ud til rigtig mange mennesker, men de besvarelser man fik ind var typisk et rids i overfladen, siger hun og fortsætter:
– Der manglede nogle kvalitative nuancerede fortællinger fra arbejdslivet til at kaste lys over baggrunden for besvarelserne.
Undersøgelsen har desuden lagt vægt på, at lærerfaget også omfatter andre end dem, der står ved tavlen og underviser, såsom skoleledere, organisatoriske medarbejdere og HR-personale.
– Det var vigtig for mig, at de mennesker jeg talte med også repræsenterede dem, der ikke står ved tavlerne, men alligevel interagerer med Folkeskolen, siger Lisbeth Kappelgaard
Forskningen gavner
Lisbeth Kappelgaard oplever, at hendes ph.d. allerede har sat gang i diskussionen af stress i lærerfaget rundt omkring i landet. Det glæder hende, at hendes forskning er brugbar.
– Når artikler om min forskning ligger online er det spændende at se, hvordan lærerne selv begynder at diskutere deres egne erfaringer internt med hinanden, siger hun og fortsætter:
– Og noget af det som jeg synes har været meget meningsfuldt er, at de modige mennesker, der har givet stemme til problemstillingen faktisk bliver hørt i deres eget fag nu. Ambitionen har for mig været at få stemmerne formidlet videre og få den her viden ud. Og det synes jeg er lykkedes med den omtale forskningen har fået.
Læs mere hos Aalborg Universitet.
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdenstørste hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
