Europæiske universiteter, der er medlem af the League of European Research Universities (LERU) genererede sammenlagt en værdi på 99,8 mia. euro (svarende til omkring 743 mia. kr.) i 2016.
Sådan lyder resultatet af en impact-analyse, LERU offentliggjorde for nyligt.
– Budskabet er tydeligt. Hvis man vil skabe vækst og jobs, skal man investere i forskning og universiteter, siger LERU’s generalsekretær, professor Kurt Deketelaere.
Tallene i analysen beskriver bruttoværditilvæksten (BVT), dvs. målingen af den samlede tilvækst af værdi på et begrænset område.
Hele universitetssektoren er en god forretning
Ved at udvide tallene som en fremskrivning anslår LERU, at hele sektoren (alle europæiske universiteter der bedriver forskning) genererede omkring 400 mia. euro i bruttoværditilvækst i 2016, hvilket svarer til 2,7% af den europæiske økonomis totale stigning.
Derudover anslår LERU, at hele universitetssektoren understøttede 5,1 millioner jobs på tværs af Europa, hvilket svarer til 2,2% af alle europæiske jobs.
Dermed står LERU-universiteterne, og universiteterne generelt, for en væsentlig del af den Europæiske økonomi.
Og det er netop universiteternes vigtige rolle for økonomien, LERU-sammenslutningen vil gøre opmærksom på:
– Vi bliver alle sammen nødt til at tale forskningens sag. Denne rapport giver solide og overbevisende økonomiske beviser, der understøtter vores argumenter, siger Kurt Deketelaere, i den pressemeddelelse, der præsenterer analysens resultater.
LERU håber, at tallene fra analysen vil fremme sammenslutningens budskab om vigtigheden af forskning i samfundet. Universiteternes kerneopgave er nemlig ifølge LERU at gavne samfundet.
Ved at sætte fokus på den gavn samfundet har af videnskabelig forskning, håber sammenslutningen at kunne påvirke europæisk politik. Til det formål gør de brug af analyser og konkrete forslag til politikere, universiteter m.fl.
Fra Danmark er kun Københavns Universitet repræsenteret i LERU.
Læs mere om LERU og KU’s medlemsskab
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
