Europæiske universiteter, der er medlem af the League of European Research Universities (LERU) genererede sammenlagt en værdi på 99,8 mia. euro (svarende til omkring 743 mia. kr.) i 2016.
Sådan lyder resultatet af en impact-analyse, LERU offentliggjorde for nyligt.
– Budskabet er tydeligt. Hvis man vil skabe vækst og jobs, skal man investere i forskning og universiteter, siger LERU’s generalsekretær, professor Kurt Deketelaere.
Tallene i analysen beskriver bruttoværditilvæksten (BVT), dvs. målingen af den samlede tilvækst af værdi på et begrænset område.
Hele universitetssektoren er en god forretning
Ved at udvide tallene som en fremskrivning anslår LERU, at hele sektoren (alle europæiske universiteter der bedriver forskning) genererede omkring 400 mia. euro i bruttoværditilvækst i 2016, hvilket svarer til 2,7% af den europæiske økonomis totale stigning.
Derudover anslår LERU, at hele universitetssektoren understøttede 5,1 millioner jobs på tværs af Europa, hvilket svarer til 2,2% af alle europæiske jobs.
Dermed står LERU-universiteterne, og universiteterne generelt, for en væsentlig del af den Europæiske økonomi.
Og det er netop universiteternes vigtige rolle for økonomien, LERU-sammenslutningen vil gøre opmærksom på:
– Vi bliver alle sammen nødt til at tale forskningens sag. Denne rapport giver solide og overbevisende økonomiske beviser, der understøtter vores argumenter, siger Kurt Deketelaere, i den pressemeddelelse, der præsenterer analysens resultater.
LERU håber, at tallene fra analysen vil fremme sammenslutningens budskab om vigtigheden af forskning i samfundet. Universiteternes kerneopgave er nemlig ifølge LERU at gavne samfundet.
Ved at sætte fokus på den gavn samfundet har af videnskabelig forskning, håber sammenslutningen at kunne påvirke europæisk politik. Til det formål gør de brug af analyser og konkrete forslag til politikere, universiteter m.fl.
Fra Danmark er kun Københavns Universitet repræsenteret i LERU.
Læs mere om LERU og KU’s medlemsskab
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
