Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Forskning har stor betydning for den europæiske økonomi

International sammenslutning vil vise universiteternes økonomiske samfundsgevinst

Euro notes and coins with mini graduation cap

Europæiske universiteter, der er medlem af the League of European Research Universities (LERU) genererede sammenlagt en værdi på 99,8 mia. euro (svarende til omkring 743 mia. kr.) i 2016.

Sådan lyder resultatet af en impact-analyse, LERU offentliggjorde for nyligt.

– Budskabet er tydeligt. Hvis man vil skabe vækst og jobs, skal man investere i forskning og universiteter, siger LERU’s generalsekretær, professor Kurt Deketelaere.

Tallene i analysen beskriver bruttoværditilvæksten (BVT), dvs. målingen af den samlede tilvækst af værdi på et begrænset område.

Hele universitetssektoren er en god forretning
Ved at udvide tallene som en fremskrivning anslår LERU, at hele sektoren (alle europæiske universiteter der bedriver forskning) genererede omkring 400 mia. euro i bruttoværditilvækst i 2016, hvilket svarer til 2,7% af den europæiske økonomis totale stigning.

Derudover anslår LERU, at hele universitetssektoren understøttede 5,1 millioner jobs på tværs af Europa, hvilket svarer til 2,2% af alle europæiske jobs.

Dermed står LERU-universiteterne, og universiteterne generelt, for en væsentlig del af den Europæiske økonomi.

Og det er netop universiteternes vigtige rolle for økonomien, LERU-sammenslutningen vil gøre opmærksom på:

– Vi bliver alle sammen nødt til at tale forskningens sag. Denne rapport giver solide og overbevisende økonomiske beviser, der understøtter vores argumenter, siger Kurt Deketelaere, i den pressemeddelelse, der præsenterer analysens resultater.

LERU håber, at tallene fra analysen vil fremme sammenslutningens budskab om vigtigheden af forskning i samfundet. Universiteternes kerneopgave er nemlig ifølge LERU at gavne samfundet.

Ved at sætte fokus på den gavn samfundet har af videnskabelig forskning, håber sammenslutningen at kunne påvirke europæisk politik. Til det formål gør de brug af analyser og konkrete forslag til politikere, universiteter m.fl.

Fra Danmark er kun Københavns Universitet repræsenteret i LERU.

Læs mere om LERU og KU’s medlemsskab

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.