Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Stor pose penge til national ph.d.-forening

Organisationen PAND får økonomisk støtte til at samle ph.d.-studerende over hele landet

Foreningen PAND (PhD Association Network of Denmark) vil samle ph.d.-foreninger fra universiteter i hele landet i én stor national organisation.

– Vi vil gerne give en fælles stemme til de ph.d.-studerende, siger en af foreningens formænd, Rojin Kianian, til Magisterbladet, sammen kan vi bedre få indflydelse på beslutninger, der vedrører os.

Organisationen skal bl.a. kunne forhandle politisk i det europæiske ph.d.-fællesskab, Eurodoc. Her vil en samlet national ph.d.-forening have større gennemslagskraft.

Dansk Magisterforening har nu valgt at støtte PAND med 300.000 kr., der skal udbetales til organisationen hen over de næste tre år.

– De ph.d.-studerende udgør en vigtig og nødvendig vidensressource og er en samfundsøkonomisk gevinst. Men de er desværre også en faggruppe, som ofte oplever hårde arbejdsvilkår i form af stress og forventningskrydspres, og derfor har de brug for meningsgivende fællesskaber og interessevaretagelse, fortæller formanden for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, til Magisterbladet.

Glæde hos universitær ph.d-forening
Hos ph.d.-foreningen på Aarhus Universitet er de, måske ikke så overraskende, meget glade for, at der er kommet penge til at skabe en national ph.d.-forening:

– Rollen som ph.d. har ændret sig trinvist fra at være ”mesterlære-agtig” for 20 år siden, hvor der mere eller mindre var en stol klar til én efter uddannelsen, til i dag at være mere usikker og med mange tidsbegrænsede stillinger, siger Søren Slipsager, der netop er stoppet som formand for ph.d-foreningen i Aarhus, da han snart afleverer sin afhandling. Han  fortsætter:

– I og med at ph.d.’erne i dag er en mere udsat gruppe, er det vigtigt vi får en fælles stemme. Så vi er superglade for, at der er kommet penge til en national ph.d-forening.

Og noget tyder på, at den fælles samling af ph.d.-studerende kommer på et godt tidspunkt. Der har været et lille fald i det samlede antal ph.d.-studerende de sidste par år, men det ændrer ikke på, at antallet blev mere end fordoblet mellem 2004 og 2014.

Med hjælp fra Magisterforeningen vil den nationale ph.d.-forening PAND fortsætte arbejdet med at skabe en klar politisk linje og få kontakt til nye medlemmer over hele landet.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.