Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Sund mad og motion kan erstatte diabetesmedicin

Ny forskning viser, at 2-diabetikere kan regulere blodsukkeret bedre med sund livsstil

Ny dansk forskning viser, at sund kost og motion kan gøre type 2-diabetikere symptomfri

Det er ikke noget nyt, at sund kost og motion er vejen til et godt helbred, men snart vil den simple opskrift også kunne fås på recept.

I udgangen af 2012 var 320.545 danskere diagnosticeret med diabetes, og i 2025 vil tallet være steget til over 600.000, skønner Diabetesforeningen.

Ny forskning fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet har testet, hvorvidt sund mad og bevægelse kan erstatte type 2-diabetikeres medicinbehandling, skriver Politiken. 98 danskere med ikke-insulinkrævende type 2-diabetes deltog i undersøgelsen.

Studiet konkluderer, at type 2-diabetikere kan blive symptomfri, hvis de spiser sundt og dyrker en times motion 5-6 gange om ugen. En tilstand patienterne ellers plejer at opnå ved indtag af piller.

Forsøgsdeltagerne blev inddelt i en livsstils- og en kontrolgruppe, hvor livsstilsgruppen fulgte kost- og motionsplan. Begge grupper modtog fortsat deres vanlige diabetesmedicin. Efter en forsøgsperiode på et år kunne 56% af kontrolgruppen slippe medicinen, mens det samme kun gjaldt 15% af kontrolpersonerne.

– Vores data viser, at vi kan vende diabetesbølgen igen. For en stor gruppe patienter kan vi helt fjerne alle deres kliniske symptomer på type 2-diabetes – forhøjet langtidsblodsukker. En praktiserende læge ville sige, at en stor del af forsøgsdeltagerne slet ikke har diabetes længere, siger ph.d. Mathias Ried-Larsen, gruppeleder ved Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.

Hos Diabetesforeningen er direktør Henrik Nedergaard begejstret for nyheden, som åbner helt nye muligheder for skræddersyede behandlingstilbud i fremtiden:

– Vi skal finde folk med type 2-diabetes tidligere, så vi kan hjælpe dem, inden de bliver alt for syge. Studiet viser jo, at mange nye med diabetes kan reducere medicinforbruget eller helt undgå diabetesmedicin, hvis de får struktureret hjælp med livsstilen. Det skal vi tænke ind i den kommende, nationale handleplan.

De banebrydende forskningsresultater blev udgivet i The Journal of the American Medical Association, som er et af verdens førende lægevidenskabelige tidsskrifter.

Forsiden lige nu:

Arne Flåøyen: – Norden har brug for en fond til beredskabsforskning

De sidste års mange kriser viser med al tydelighed, hvor stort behovet er for en nordisk fond til beredskabsforskning. Det vil også være et naturligt skridt i udviklingen af det samarbejde, som allerede foregår i Norden inden for samfundssikkerhed og beredskab, fremhæver Arne Flåøyen, direktør i Nordforsk, i dette debatindlæg.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.