Det er ikke noget nyt, at sund kost og motion er vejen til et godt helbred, men snart vil den simple opskrift også kunne fås på recept.
I udgangen af 2012 var 320.545 danskere diagnosticeret med diabetes, og i 2025 vil tallet være steget til over 600.000, skønner Diabetesforeningen.
Ny forskning fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet har testet, hvorvidt sund mad og bevægelse kan erstatte type 2-diabetikeres medicinbehandling, skriver Politiken. 98 danskere med ikke-insulinkrævende type 2-diabetes deltog i undersøgelsen.
Studiet konkluderer, at type 2-diabetikere kan blive symptomfri, hvis de spiser sundt og dyrker en times motion 5-6 gange om ugen. En tilstand patienterne ellers plejer at opnå ved indtag af piller.
Forsøgsdeltagerne blev inddelt i en livsstils- og en kontrolgruppe, hvor livsstilsgruppen fulgte kost- og motionsplan. Begge grupper modtog fortsat deres vanlige diabetesmedicin. Efter en forsøgsperiode på et år kunne 56% af kontrolgruppen slippe medicinen, mens det samme kun gjaldt 15% af kontrolpersonerne.
– Vores data viser, at vi kan vende diabetesbølgen igen. For en stor gruppe patienter kan vi helt fjerne alle deres kliniske symptomer på type 2-diabetes – forhøjet langtidsblodsukker. En praktiserende læge ville sige, at en stor del af forsøgsdeltagerne slet ikke har diabetes længere, siger ph.d. Mathias Ried-Larsen, gruppeleder ved Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.
Hos Diabetesforeningen er direktør Henrik Nedergaard begejstret for nyheden, som åbner helt nye muligheder for skræddersyede behandlingstilbud i fremtiden:
– Vi skal finde folk med type 2-diabetes tidligere, så vi kan hjælpe dem, inden de bliver alt for syge. Studiet viser jo, at mange nye med diabetes kan reducere medicinforbruget eller helt undgå diabetesmedicin, hvis de får struktureret hjælp med livsstilen. Det skal vi tænke ind i den kommende, nationale handleplan.
De banebrydende forskningsresultater blev udgivet i The Journal of the American Medical Association, som er et af verdens førende lægevidenskabelige tidsskrifter.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
