Det er ikke noget nyt, at sund kost og motion er vejen til et godt helbred, men snart vil den simple opskrift også kunne fås på recept.
I udgangen af 2012 var 320.545 danskere diagnosticeret med diabetes, og i 2025 vil tallet være steget til over 600.000, skønner Diabetesforeningen.
Ny forskning fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet har testet, hvorvidt sund mad og bevægelse kan erstatte type 2-diabetikeres medicinbehandling, skriver Politiken. 98 danskere med ikke-insulinkrævende type 2-diabetes deltog i undersøgelsen.
Studiet konkluderer, at type 2-diabetikere kan blive symptomfri, hvis de spiser sundt og dyrker en times motion 5-6 gange om ugen. En tilstand patienterne ellers plejer at opnå ved indtag af piller.
Forsøgsdeltagerne blev inddelt i en livsstils- og en kontrolgruppe, hvor livsstilsgruppen fulgte kost- og motionsplan. Begge grupper modtog fortsat deres vanlige diabetesmedicin. Efter en forsøgsperiode på et år kunne 56% af kontrolgruppen slippe medicinen, mens det samme kun gjaldt 15% af kontrolpersonerne.
– Vores data viser, at vi kan vende diabetesbølgen igen. For en stor gruppe patienter kan vi helt fjerne alle deres kliniske symptomer på type 2-diabetes – forhøjet langtidsblodsukker. En praktiserende læge ville sige, at en stor del af forsøgsdeltagerne slet ikke har diabetes længere, siger ph.d. Mathias Ried-Larsen, gruppeleder ved Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.
Hos Diabetesforeningen er direktør Henrik Nedergaard begejstret for nyheden, som åbner helt nye muligheder for skræddersyede behandlingstilbud i fremtiden:
– Vi skal finde folk med type 2-diabetes tidligere, så vi kan hjælpe dem, inden de bliver alt for syge. Studiet viser jo, at mange nye med diabetes kan reducere medicinforbruget eller helt undgå diabetesmedicin, hvis de får struktureret hjælp med livsstilen. Det skal vi tænke ind i den kommende, nationale handleplan.
De banebrydende forskningsresultater blev udgivet i The Journal of the American Medical Association, som er et af verdens førende lægevidenskabelige tidsskrifter.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
