Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Sund mad og motion kan erstatte diabetesmedicin

Ny forskning viser, at 2-diabetikere kan regulere blodsukkeret bedre med sund livsstil

Ny dansk forskning viser, at sund kost og motion kan gøre type 2-diabetikere symptomfri

Det er ikke noget nyt, at sund kost og motion er vejen til et godt helbred, men snart vil den simple opskrift også kunne fås på recept.

I udgangen af 2012 var 320.545 danskere diagnosticeret med diabetes, og i 2025 vil tallet være steget til over 600.000, skønner Diabetesforeningen.

Ny forskning fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet har testet, hvorvidt sund mad og bevægelse kan erstatte type 2-diabetikeres medicinbehandling, skriver Politiken. 98 danskere med ikke-insulinkrævende type 2-diabetes deltog i undersøgelsen.

Studiet konkluderer, at type 2-diabetikere kan blive symptomfri, hvis de spiser sundt og dyrker en times motion 5-6 gange om ugen. En tilstand patienterne ellers plejer at opnå ved indtag af piller.

Forsøgsdeltagerne blev inddelt i en livsstils- og en kontrolgruppe, hvor livsstilsgruppen fulgte kost- og motionsplan. Begge grupper modtog fortsat deres vanlige diabetesmedicin. Efter en forsøgsperiode på et år kunne 56% af kontrolgruppen slippe medicinen, mens det samme kun gjaldt 15% af kontrolpersonerne.

– Vores data viser, at vi kan vende diabetesbølgen igen. For en stor gruppe patienter kan vi helt fjerne alle deres kliniske symptomer på type 2-diabetes – forhøjet langtidsblodsukker. En praktiserende læge ville sige, at en stor del af forsøgsdeltagerne slet ikke har diabetes længere, siger ph.d. Mathias Ried-Larsen, gruppeleder ved Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.

Hos Diabetesforeningen er direktør Henrik Nedergaard begejstret for nyheden, som åbner helt nye muligheder for skræddersyede behandlingstilbud i fremtiden:

– Vi skal finde folk med type 2-diabetes tidligere, så vi kan hjælpe dem, inden de bliver alt for syge. Studiet viser jo, at mange nye med diabetes kan reducere medicinforbruget eller helt undgå diabetesmedicin, hvis de får struktureret hjælp med livsstilen. Det skal vi tænke ind i den kommende, nationale handleplan.

De banebrydende forskningsresultater blev udgivet i The Journal of the American Medical Association, som er et af verdens førende lægevidenskabelige tidsskrifter.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.