Hvad skal vi gøre for at sikre fremtiden for vores planet? På hvilken måde bør vi indrette vores samfund i en mere og mere globaliseret verden? Og hvordan udnytter vi bedst de nye teknologier, som skaber både muligheder – men også problemer?
Det er nogle af de spørgsmål, som gør dansk forskning ekstra vigtig i disse år.
Derfor har Danmarks Frie Forskningsfond netop uddelt årets største sum penge til i alt 239 nyskabende forskningsprojekter.
En bredspektret uddeling
Projekterne har rod i et væld af videnskabelige områder, og stammer fra i alt 17 forskellige forskningsinstitutioner. Udover universiteter og hospitaler har fx Kræftens Bekæmpelse, DIIS, Nationalmuseet og SFI fået tilsagn om støtte.
Mange af de projekter, som har vundet DFF´s gunst, fokuserer på det digitale samfund:
-De 239 bevillinger giver os et fingerpeg om, hvor dansk forskning fornyer sig lige nu. Forskerne er eksempelvis på tværs af faglige skel optaget af teknologiske landvindinger og videnskabelige problemstillinger, som opstår, når teknologi og mennesker smelter sammen, siger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.
Et af de projekter, Peter Munk Christiansen refererer til, er projektet SEMIOTIC. Forskerne bag vil udvikle et system, der gør, at vi kan bruge data fra vores digitale genstande mere effektivt. Forhåbningen er, at systemet på sigt vil kunne give præcis og hurtig data om fx trafik – og luftkvalitet i byer.
På den humanistiske fløj vil DFF bl.a. støtte et projekt, der vil forbedre brugerinddragelsen i de såkaldte Living Labs. Og et andet projekt vil undersøge, hvad de sociale medier betyder for, hvordan mennesker oplever grænsen mellem ”det private” og ”det professionelle”.
Nye, banebrydende ideer
I alt 1582 projekter har søgt om at få del i de 750 millioner. I udvælgelsen har DFF har været mest interesseret i projekter, der har en original idé og en klar problemformulering.
Og så har det været vigtigt, at projekterne kan bidrage til noget i samfundet forklarer Peter Munk Christiansen:
-Med en gennemsnitlig bevillingssum på 3,3 millioner kroner skaber Danmarks Frie Forskningsfond rum til, at mange dygtige forskere kan forfølge idéer, der behandler aktuelle samfundsrelevante problemstillinger og bidrager til innovation inden for it, højteknologisk industri, lægemiddelindustri, kreativ industri og så videre.
Hoveduddelingen falder i maj.
Du kan læse mere her, og her kan du finde de 239 forskningsprojekter.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.