Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Trekvart milliard til original forskning

I alt 239 projekter har fået del i pengene fra Danmarks Frie Forskningsfond (DFF)

Bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen har haft den store pung fremme

Hvad skal vi gøre for at sikre fremtiden for vores planet? På hvilken måde bør vi indrette vores samfund i en mere og mere globaliseret verden? Og hvordan udnytter vi bedst de nye teknologier, som skaber både muligheder – men også problemer?

Det er nogle af de spørgsmål, som gør dansk forskning ekstra vigtig i disse år.

Derfor har Danmarks Frie Forskningsfond netop uddelt årets største sum penge til i alt 239 nyskabende forskningsprojekter.

En bredspektret uddeling

Projekterne har rod i et væld af videnskabelige områder, og stammer fra i alt 17 forskellige forskningsinstitutioner. Udover universiteter og hospitaler har fx Kræftens Bekæmpelse, DIIS, Nationalmuseet og SFI fået tilsagn om støtte.

Mange af de projekter, som har vundet DFF´s gunst, fokuserer på det digitale samfund:

-De 239 bevillinger giver os et fingerpeg om, hvor dansk forskning fornyer sig lige nu. Forskerne er eksempelvis på tværs af faglige skel optaget af teknologiske landvindinger og videnskabelige problemstillinger, som opstår, når teknologi og mennesker smelter sammen, siger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.

Et af de projekter, Peter Munk Christiansen refererer til, er projektet SEMIOTIC. Forskerne bag vil udvikle et system, der gør, at vi kan bruge data fra vores digitale genstande mere effektivt. Forhåbningen er, at systemet på sigt vil kunne give præcis og hurtig data om fx trafik – og luftkvalitet i byer.

På den humanistiske fløj vil DFF bl.a. støtte et projekt, der vil forbedre brugerinddragelsen i de såkaldte Living Labs. Og et andet projekt vil undersøge, hvad de sociale medier betyder for, hvordan mennesker oplever grænsen mellem ”det private” og ”det professionelle”.

Nye, banebrydende ideer

I alt 1582 projekter har søgt om at få del i de 750 millioner. I udvælgelsen har DFF har været mest interesseret i projekter, der har en original idé og en klar problemformulering.

Og så har det været vigtigt, at projekterne kan bidrage til noget i samfundet forklarer Peter Munk Christiansen:

-Med en gennemsnitlig bevillingssum på 3,3 millioner kroner skaber Danmarks Frie Forskningsfond rum til, at mange dygtige forskere kan forfølge idéer, der behandler aktuelle samfundsrelevante problemstillinger og bidrager til innovation inden for it, højteknologisk industri, lægemiddelindustri, kreativ industri og så videre.

Hoveduddelingen falder i maj.

Du kan læse mere her, og her kan du finde de 239 forskningsprojekter.

 

 

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.