Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

EU vil bruge 100 mia. Euro på Horizon 2020s efterfølger

Forhåbningerne til efterfølgeren til Horizon 2020, var en fordobling. Det sker næppe.

Foto: EU.

For nylig blev budgettet til EUs næste store forskningsprogram – Horizon Europa fremlagt. De godt 100 mia. euro forslaget indeholdt, lyder umiddelbart af mange penge, og det er da også en forhøjelse fra Horizon 2020s 77 mia. euro. Men det er stadig langt fra de forhåbninger, mange har næret til programmet.

Udspillet er jo netop kun et udspil, og forhandlingerne til det endelige budget vil herfra tage fart. Men allerede i forløbet op til udspillet har det ikke skortet på pres fra forskningsside.

Allerede sidste sommer var en tidligere leder af verdens handels organisationen WTO ud at kalde på en fordobling af budgetrammen, og den ide er siden taget op af mange andre, blandt andre EU’s nye generaldirektør, der tiltrådte i foråret og en sammenslutning af 13 vidensorganisationer, der repræsenterer mere end europæiske 800 vidensinstitutioner.

Også Jean-Claude Juncker udtalte sig positivt om vide økonomiske rammer for rammeprogrammet og fastslog, at en stigning i rammen til 120 mia. euro vil betyde 420.000 flere jobs og øge BNP med 0.3 procent i 2040.

Men så stort ser budgettet på ingen måde, ud til at blive.

Brexit har betydning

De 100 mia. euro indeholder naturligvis ikke bidrag fra UK, som jo udtræder i marts 2019. Dermed er der også en naturlig delforklaring på det lavere budgetudspil:

-Når UK forlader EU, vidste vi godt, det ville blive svært at komme op på de 160 mia. Euro, vi gerne havde set, siger Laura Keustermans, der er senior politisk officer ved League of European Research Universities i Leuven, Belgien. Men..- det kunne have været værre, siger hun til Nature.

Før den endelige økonomiske ramme bliver fastsat, ligger der hårde økonomiske forhandlinger, hvor Europaparlamentet traditionelt vil forsøge at trække budgettet op, og Europarådet vil tale for en reduktion. For Horizon 2020 var udspillet fra Europaparlamentet således på 100 mia. euro, men Europarådet forslog 80 – og det endte altså på 77 mia. euro.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.