Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Universiteter og iværksættere skal have lettere ved at samarbejde

Der er for mange stopklodser for vidensspredning mellem universiteterne og virksomhederne

Speaker presenting at business seminar

Regeringens iværksætterpanel vil gøre op med, at iværksættere river sig i håret, mens universiteterne bruger dyrebar tid på at værdisætte, hvor meget deres viden er værd.

Panelet mener nemlig, at det er vanskeligt for nye, mindre virksomheder at samarbejde om vidensspredning, især fordi universiteterne gennem loven er forpligtet til at patentere opfindelser.

– I vores opstart var vi to robotforskere på Syddansk Universitet, der ville starte en virksomhed. Ret hurtigt sagde universitetet, at det var deres viden, vi løb med….der opstod en meget lang diskussion, der kom til at vare et halvt år, om hvad der skulle patenteres, fortæller Esben Østergaard, der er grundlægger af Universal Robots, som fremstiller robotarme.

Standardaftaler for teknologioverførsel
Esben Østergaard har også et sæde i regeringens iværksætterpanel. Panelet foreslår i sine anbefalinger, at samarbejdet mellem universiteter og virksomheder foregår ud fra nogle simple modeller,  hvor der er standardaftaler, som iværksættere og mindre virksomheder kan håndtere.

– Et halvt år i opstarten af en højteknologisk virksomhed er rigtig lang tid. Der er meget stor chance for, at virksomheden dør i den spæde opstart, fortsætter Esben Østergaard.

Der opstår en eller anden form for konflikt, hvis universiteternes opgave er generel vidensspredning

Han mener, at universiteternes fokus på patenter skygger for lovkravet om, at opfindelserne rent faktisk skal være til gavn for samfundet.

– Der opstår en eller anden form for konflikt, hvis universiteternes opgave er generel vidensspredning, og de så samtidig har en anden agenda med at tjene penge på den viden. Det er et lidt mudret billede, siger Esben Østergaard.

Loven skal justeres
Panelet foreslår derfor også, at universiteternes lovgrundlag bliver justeret, så forpligtelsen om vidensspredning bliver mere konkret.

Søren E. Frandsen er chef for Research & Innovation Organisation, RIO, på SDU. Han er samtidig formand for en arbejdsgruppe om innovation og videnssamarbejde med erhvervslivet, som Danske Universiteter har nedsat under navnet InnoTech-gruppen.

Han er grundlæggende enig med panelet i, at båndene mellem universiteter og iværksættere skal styrkes.

– Jeg synes egentlig, at vi er nået langt de sidste fem-ti år, og specielt her inden for det sidste år er det accelereret. På mange universiteter bliver der oftere udviklet standardkontrakter og nogle hurtigere processer. Men vi skal have lavet nogle procedurer og skabeloner, der gør det hele mere enkelt, siger Søren E. Frandsen.

Overvurderer værdien af patenterne
Loven om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner blev vedtaget i 1999. Efter amerikansk forbillede blev der oprettet tech transfer-kontorer på universiteterne, hvor forskere har pligt til at anmelde deres opfindelser.

Vi er nødt til at lytte til de folk, som har prøvet det på deres egen krop. Hvis der er nogle stopklodser i vidensspredningen mellem virksomhederne og universiteterne, skal de fjernes.

– Typisk kender dem, der sidder på tech transfer-kontorerne, overhovedet ikke markedet. De er ikke eksperter inden for området. Det er en lille generalistgruppe, som har til opgave at finde ud af de kommercielle værdier inden for patenter. Ofte overvurderer de værdien af patenterne helt vildt, mener Esben Østergaard.

Per Diget, formand for Ingeniørforeningen IDAs Erhvervs- og Vækstudvalg, mener, at det er vigtigt at se nærmere på alle barrierer.

– Vi er nødt til at lytte til de folk, som har prøvet det på deres egen krop. Hvis der er nogle stopklodser i vidensspredningen mellem virksomhederne og universiteterne, skal de fjernes. Det kan være, at man burde overveje en eller anden form for national taksatorordning, som uafhængigt af de enkelte universiteter prissætter, hvilken værdi de her intellektuelle rettigheder skal have. For universiteterne er jo en part i sagen, pointerer Per Diget.

For Esben Østergaard og Universal Robots endte forhandlingerne med Syddansk Universitet med, at der blev udtaget et patent på deres idé for at se, om det kunne flyve. Universitetet afholdt patentudgifterne mod at få 15% af virksomheden.

– Det var sådan set rimeligt nok. Det var bare ærgerligt, at det tog et halvt år at komme dertil. Så lang tid kan de færreste iværksættere overleve i opstarten, pointerer Esben Østergaard.

Fakta om iværksætterpanelets forslag:

  • Loven skal justeres, så vidensspredning bliver styrket og konkretiseret.
  • Det skal tydeliggøres, at formålet med patenter ikke er at skabe profit for universiteterne.
  • Der skal laves simple modeller og for så vidt muligt standardaftaler for teknologioverførsel.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.