-Gode ideer er en vital ressource i Danmark – men det er nødvendigt, at de gode ideer er synlige for virksomheder.
Sådan startede Kim Graugaard, generaldirektør i Dansk Industri sin åbningstale til IP Fair i Industriens Hus i går.
Stueetagen i den store bygning var for en formiddag forvandlet til et sandt ”networking-mekka”, hvor virksomheder og universiteter havde ét fælles fokus: At spinde guld på 100 opfindelser fra danske forskere.
Samarbejde er Danmarks vej frem
At udnytte de gode ideer er nemlig særlig vigtigt for Danmark, der jo er et land med en lille økonomi og begrænsede ressourcer, fortsatte Kim Graugaard.
-I dag kommer 2/3 af alle patenter fra Asien, så i Danmark skal vi blive ved med hele tiden at forbedre innovationen, hvis vi skal kunne følge med.
At dømme efter tilslutningen til IP Fair herskede der bred enighed om, at innovation er vigtig: Over 400 virksomheder og forskningsinstitutioner deltog i arrangementet.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen påpegede da også, at der er meget at vinde, når universiteter og virksomheder danner fælles front:
-IP-virksomheder er mere robuste og performer bedre end andre virksomheder – og det er her, universiteterne har en vigtig rolle at spille, lød det, da han overtog scenen fra Kim Graugaard.
Men også de mange deltagende forskningsinstitutioner var på dupperne til IP-fair:
-Som forskere ligger det i vores DNA at bidrage til samfundet – men vi kan ikke gøre det alene. De mange rektorers tilstedeværelse i dag viser, at samarbejdet mellem virksomheder og universiteter er vigtigt for alle parter, pointerede Anders Bjarklev, formand for Danmarks Tekniske Universitet – der med dé ord afsluttede den officielle åbning af IP Fair 2018.
Opfindelsernes creme de la creme
Herefter summede de mange repræsentanter for universiteter og virksomheder rundt imellem lange rækker af boder, hvor de 100 opfindelser blev præsenteret.
Opfindelserne fordelte sig på forskellige genrer, såsom sundhedsteknologier, miljøteknologier – og digitale teknologier.
Blandt sidstnævnte kunne man fx finde softwaren ”Cyber Immune System”; en opfindelse, som ifølge Peter Jerry Sørensen, COO i projektet, kan gøre det markant sværere at hacke en virksomhed:
-Hvis en hacker kommer igennem den beskyttelse, en virksomhed har i dag, kan han eller hun få fat i virksomhedens ”key assets” – dvs. dét, der i bund og grund får virksomheden til at fungere. Men ved hjælp af vores software kan du sprede en virksomheds ”key assets” så meget ud, at det vil kræve enorme ressourcer – helt op til to år – for en hacker at få adgang til dem, fortalte han.
Peter Jerry var én af de seks repræsentanter, som i løbet af formiddagen fortalte om sin opfindelse på ”Pitch Scenen”.
Først skulle Jan Mousing, forretningsudvikler ved Institut for Science and Technology på Aarhus Universitet, dog præsentere sin opfindelse ”VPCIR”:
-Vi har lavet en billigere, bedre og hurtigere test, der kan bruges inden for madsikkerhed – fx kan den teste for Listeria eller Salmonella. Lige nu har vi ”proof of concept” – og vi er på udkig efter nogen, der kan hjælpe os med at sælge vores produkt.
Fra god idé til produkt
VPCIR var en af de 100 opfindelser, der er nået langt i processen fra idé til produkt.
Blandt de andre opfindelser var variationen stor – og derfor deltog også firmaer, der kan hjælpe med at få universiteternes opfindelser ud over scenekanten, i IP Fair.
-Det hele handler om pitchen, forklarede rådgivningsfirmaet ”Plougmann Vingtoft” fx, da firmaet holdt en ”Sponsor Pitch Session” i et af Industriens Hus´ mindre lokaler.
Firmaet hjælper til daglig både forskere og virksomheder med markedsanalyse, IP-administration og meget andet – og er også én af sponsorerne bag IP Fair 2018, som Dansk Industri lægger hus til.
-Vi arbejder for, at virksomheder i Danmark får de bedste betingelser for at skabe vækst – og her er det vigtigt, at virksomhederne får mulighed for at mødes med forsknings – og innovationsmiljøerne. Og til dét her arrangement er noget af det rigtig gode, at både store virksomheder og SMV´er er med – i disse år er det nemlig ellers primært hos de store virksomheder, at de store investeringer sker, forklarer Jonas Orebo Pyndt, fagleder for DI´s forsknings – og innovationspolitik.
Uanset størrelse er et arrangement som IP Fair essentielt for dansk innovation, mener Jonas Orebo Pyndt:
-…Forestillingen om, at du som virksomhed sidder isoleret i en kælder og opfinder geniale ting er old school. I dag går udviklingen så hurtigt, at du er nødt til at være med på beatet og hente viden om nye trends, teknologier og forskning fra forskellige eksterne kilder og videnmiljøer – uanset om du er en stor – eller en lille virksomhed, slutter han.
Du kan læse mere om IP Fair 2018 her
Fakta:
-IP Fair 2018 blev afholdt d. 29. maj 2018, og er organiseret af bl.a. flere danske universiteter samt Enterprise Europe Network.
-De 100 opfindelser var fordelt på kategorierne “Advanced Materials and Technologies”, “Biotech and Pharma”, “Digital and ICT”, “Energy and Environment” samt “Medtech and Diagnostics”.
-Det er anden gang, IP Fair afholdes.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
