Det overordnede billede i rapporten er, at universiteterne tager større ansvar for, at den viden, forskningen tilvejebringer, skal ud at arbejde. RUC og SDU har i løbet af de sidste år oprettet selvstændige enheder til håndtering af eksternt vidensamarbejde, alt imens samtlige universiteter iværksætter aktiviteter, hvor de studerende behandler konkrete virksomheders problemstillinger og på den måde bliver centrum for videnudveksling. Det er en stor forbedring fra 2014.
Den nye rapport er en opfølgning på evalueringen ”Vidensamarbejde under lup” fra 2014, som på det tidspunkt viste lavt incitament fra universitetets forskere til at indgå samarbejde med erhvervslivet. Begge rapporter var bestilt af Folketinget og udarbejdet af IRIS Group.
Ud over et øget fokus på videnskabelig og entreprenant udveksling mellem virksomheder og studerende, er flere interessante indsatser undervejs, mener partner og direktør i IRIS Group, Jens Nyholm:
– I de kommende år vil universiteterne lægge større vægt på at udvikle modeller til kommercialisering af forskning. ITU, DTU, AU og AAU er fx gået sammen om projektet Åbent Entreprenørskab, som tilgodeser behovet for at integrere iværksættere og intraprenører i universitetsmiljøerne. På den måde bliver der skabt åbne miljøer, hvor der kan udveksles erfaringer og viden.
På trods af den positive udvikling er der fortsat plads til forbedring, når det kommer til konkrete indsatser, der fremmer videnudveksling mellem forskere og små og mellemstore virksomheder, siger Jens Nyholm:
– Der kunne med fordel iværksættes seancer inden for forskellige teknologiske områder, hvor virksomheder fremlægger konkrete forretningsmæssige udfordringer, som forskere derefter ville kunne adressere i en forskningsmæssig sammenhæng.
Publikationen kan læses her.
Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt
Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri
CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
