Det overordnede billede i rapporten er, at universiteterne tager større ansvar for, at den viden, forskningen tilvejebringer, skal ud at arbejde. RUC og SDU har i løbet af de sidste år oprettet selvstændige enheder til håndtering af eksternt vidensamarbejde, alt imens samtlige universiteter iværksætter aktiviteter, hvor de studerende behandler konkrete virksomheders problemstillinger og på den måde bliver centrum for videnudveksling. Det er en stor forbedring fra 2014.
Den nye rapport er en opfølgning på evalueringen ”Vidensamarbejde under lup” fra 2014, som på det tidspunkt viste lavt incitament fra universitetets forskere til at indgå samarbejde med erhvervslivet. Begge rapporter var bestilt af Folketinget og udarbejdet af IRIS Group.
Ud over et øget fokus på videnskabelig og entreprenant udveksling mellem virksomheder og studerende, er flere interessante indsatser undervejs, mener partner og direktør i IRIS Group, Jens Nyholm:
– I de kommende år vil universiteterne lægge større vægt på at udvikle modeller til kommercialisering af forskning. ITU, DTU, AU og AAU er fx gået sammen om projektet Åbent Entreprenørskab, som tilgodeser behovet for at integrere iværksættere og intraprenører i universitetsmiljøerne. På den måde bliver der skabt åbne miljøer, hvor der kan udveksles erfaringer og viden.
På trods af den positive udvikling er der fortsat plads til forbedring, når det kommer til konkrete indsatser, der fremmer videnudveksling mellem forskere og små og mellemstore virksomheder, siger Jens Nyholm:
– Der kunne med fordel iværksættes seancer inden for forskellige teknologiske områder, hvor virksomheder fremlægger konkrete forretningsmæssige udfordringer, som forskere derefter ville kunne adressere i en forskningsmæssig sammenhæng.
Publikationen kan læses her.
Forsiden lige nu:

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

AI og kunstigt væv kan overvåge vores sundhed og sætte turbo på behandling indefra
FREMTIDENS AI. Forskningsfeltet cyberorganik integrerer AI med bioimplantater, avancerede proteser og hjerneteknologi . Det åbner nye døre og dilemmaer for forskere og sundhedsvæsnet, mener DTU-professor Alireza Dolatshahi-Pirouz.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
