Der var brede smil hos de 29 forskere, der onsdag eftermiddag modtog en Sapere Aude bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond. De er de udvalgte få blandt ganske mange ansøgere.
– Jeg kom, jeg så, jeg sejrede, citerede formand Peter Munck Christiansen, Cæsar fra talerstolen, med henvisning til de tre stolerækker af yngre forskere og bevillingsmodtagere, der ventede på at få diplom og blomster, og hvoraf flere kommer fra udlandet.
– I så og holdt fast på jeres ideer og nu er I på vej til at sejre over de svære og spændende forskningsopgaver, der ligger foran jer, fortsatte han.
De 29 projekter har fået bevilget fra 4,3 mio. til 5,9 mio. kr. til projekter, der spænder vidt. Fra tarmsundhed til galaktisk arkæologi. For eksempel har Andrew Richard Williams fra KU har fået knap 6 mio. kr. til at bekæmpe parasitter i tarmen vha. bioaktive kosttilskud, mens Victor Andres Silva Aguirre fra AU vil ”koble de teoretiske modeller for galaksedannelse og galakseudvikling sammen med konkrete nye observationer af forskellige udvalgte typer af stjerner i særligt udvalgte områder i Mælkevejen” for at opnå større forståelse af Mælkevejens dannelse.
I flæng kan nævnes andre projekter som afprøvning af østrogenplastre som forebyggelse til fødselsdepression (Vibe Gedsø Frøkjær, Rigshospitalet), undersøgelse af afvigende grammatik bl.a. vha. hjernescanninger (Line Burholt Christesen, KU) og sundhedsmæssige konsekvenser af mobiltelefonbrug hos unge om natten (Naja Hulvej Rod, KU).
Efter overrækkelsen holdt tre professorer, alle tidligere modtagere af Sapere Aude prisen, korte oplæg om hvordan det er at være forskningleder, hvor ord som “hårdt arbejde”, passion og internationalt netværk gik igen.
Meget lille succesrate
I alt søgte 388 mænd og kvinder om at komme i betragtning til eliteinitiativet, der skal give yngre lovende forskere muligheden for at samle et team og realisere et forskningsprojekt.
Siden 2010 er ansøgertallet steget stødt, således at det i år kun var 6% af ansøgninger, der blev honoreret. Og det til trods for der i 2016 blev overført midler fra forskningsreserven for at imødegå de mange ansøgninger. Fra 2013 til 2016 er succesraten faldet fra 15% til 7,5%.
– Det er en smertelig lav succesrate og under international standard. Kigger vi til udlandet, ligger succesraten typisk over 10 procent. Det er ikke en mulighed at omprioritere og skære yderligere i vores virkemidler for at øge succesraten. Det er allerede gjort, sagde Peter Munk Christiansen, da alle ansøgningerne var modtaget i foråret.
Om end formanden naturligvis var glad for de mange ansøgninger:
– Først og fremmest skal vi glæde os over en stor virkelyst blandt danske forskere. Utrolig mange kvalificerede forskere med originale idéer søger rådet med forskningslederambitionerne i top.
I alt har fonden uddelt godt 165 mio. kr i år.
Modtagerne er :
Andreas Candefors Stæhr, KU: Language and Social Media in the Family: DKK 5,903,998
Andrew Richard Williams, KU: Novel dietary additives for control of intestinal parasites: DKK 5,893,149
Christian Wulff-Nilsen, KU: Dynamic and Static Graph Algorithms and Data Structures: DKK 5,902,527
Daniel Enrique Lucani Rötter, AU: SCALE-IoT – Scalable Systems for Massive IoT Content: DKK 5,895,808
Doug Speed, AU: Methods to more efficiently analyse genetic data: DKK 5,592,581
Ebbe Briggs Bødtkjer, AU: Acidic waste product elimination and sensing: a promising new treatment modality in breast cancer: DKK 5,904,000
Ingo Zettler, KU: Does the Mixture Make the Poison? Agents’ Personalities and Collaborative Dishonesty: DKK 5,900,395
Jonatan Bohr Brask, DTU: Quantum Thermodynamics and Sensing (QTSENSE): DKK 5,903,491
Kaibo Zheng, DTU: Engineering of Next-Generation Colloidal Quantum Dots to Break their Current Photo-physical Bottlenecks for High-performance Solar Cells: DKK 5,901,253
Karen Asta Arnfred Vallgårda, KU: The Politics of Family Secrecy: DKK 5,888,001
Kathrin Rousk, KU: Climatic, ecological, and molecular controls of nitrogen fixation in pristine ecosystems: DKK 5,869,504
Korbinian Arthur Maria Löbmann, KU: Microwave activation of pharmaceutical oral dosage forms: DKK 4,939,073
Kristoffer Kropp, RUC: The European Field of Social-Scientific Knowledge Production: Explaining Emergence, Structure and Outcomes: DKK 5,685,560
Lars Grøntved, SDU: Transcriptional control of hepatic food anticipation: DKK 5,814,720
Line Burholt Kristensen, KU: Broken Grammar and Beyond: DKK 5,903,772
Marianne Nissen Lund, KU: INSITUQUANT: In situ quantification of protein modifications in foods: DKK 5,903,938
Martin Andreasen, AU: Mispricing in Financial Markets and its Real Effects: DKK 5,686,103
Martin Bremholm, AU: Advanced materials under pressure: Squeezed for information and into new structures: DKK 5,902,867
Martin Christian Hugo Skrydstrup, KU: Sustainability’s Infrastructure: A novel ethnographic approach to the global value chain of certified tea (SUSTEIN): DKK 5,903,707
Michael Eriksen Benros, Rigshospitalet: Inflammation in the brain and other immune-related causes for Schizophrenia – paving the way for new treatment targets: DKK 4.364.050
Morten Erik Allentoft, KU: Centres of Evolution: A Genomic View on Speciation in Eastern Arc: DKK 5,876,445
Naja Hulvej Rod, KU: The SmartSleep program. Documenting health consequences of smartphone interrupted sleep through a pioneering combination of high-resolution smartphone: DKK 5,865,495
Niels Martin Møller, KU: Geometry and Partial Differential Equations: DKK 5,872,783
Signe Normand, AU: sDYN – Cross-scale Integration of Arctic Shrub Dynamics: DKK 5,903,755
Stephan Pless, KU: Molecular basis for constitutive sodium flux across membranes: DKK 5,728,577
Søren Raza, DTU: Smart optics: Next-generation photonic devices based on active metasurfaces: DKK 5,556,892
Tomas Laursen, KU: Directing plant metabolism towards formation of high value bioactive products: DKK 5,903,280
Vibe Gedsø Frøkjær, Rigshospitalet: Window of opportunity for protecting mental health during perinatal hormonal transition: DKK 4,225,921
Victor Andres Silva Aguirre, AU: Asteroseismology for Galactic archaeology: rediscovering the Milky Way: DKK 5,903,342
Forsiden lige nu:

Eksperterne har talt: Det skal vi med kunstig intelligens
FREMTIDENS AI. Debatserien om kunstig intelligens har nået sin ende. Vi tager en rundtur i svarene på, hvad vi egentlig skal med kunstig intelligens – og hvordan vi gør det bedst.

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.