Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

10 oplæg på Bogforum for den videnskabs-interesserede

Danske og internationale forskere og videnskabsformidlere lægger vejen forbi Bogforum 2019

Bogforum. Foto: Bella Center Copenhagen

Om få dage fyldes Bella Center i København med læse-entusiastiske besøgende og forfattere fra hele verden. Bogforum 2019 bliver nemlig afholdt i den kommende weekend fra d. 15.-18. november.

Her er der rig mulighed for at blive klogere på, hvad næste bogindkøb skal bestå af, men mange bruger det også i høj grad til at høre spændende oplæg af forfatterne selv. 

Igen i år er der mange nye bøger for dem, der er interesseret i videnskab, hvor emnerne spænder bredt og handler om alt lige fra fortællingen om månen af professor Anja C. Andersen til en brugsvejledning i økonomi af Cambridge-professoren Ha-Joon Chang.

Vi har fundet 10 af de mest interessante oplæg indenfor videnskaben, hvor bøgerne enten behandler et videnskabeligt emne eller er skrevet af forskere selv. 

1. “Angst” af Peter Lund Madsen

Fredag 15. nov. kl. 12:15 på stand C3-007, Lindhardt og Ringhof Forlag
Lørdag 16. nov. kl. 12:10 på stand C3-007, Lindhardt og Ringhof Forlag

Hjerneforsker Peter Lund Madsen er aktuel med en ny bog, der handler om angst. Til Bogforum vil han fortælle om den samt redegøre videnskabeligt for sygdommen, og hvordan den bør håndteres. Begge oplæg foregår som en samtale, hvor forskeren bliver interviewet af henholdsvis Lotte Lykke og Puk Elgård.

2. “Rygrad og rummelighed” af Rane Willerslev

Søndag 17. nov. kl. 13:00 på stand E Syd-Auditoriet, Auditoriet
Søndag 17. nov. kl. 15:00 på stand C4-006, Mofibo-boksen

Direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev har skrevet en bog, der handler om dannelsesidealet, og hvordan vi kan nytænke begrebet. Faglighed er basis, men der skal rummelighed til for at se de nye perspektiver. Det diskuterer han i sine oplæg, hvor det sidste arrangement foregår i samtale med journalist Søren Kassebeer.

3. “Hvad er et menneske?” af Svend Brinkmann 

Fredag 15. nov. kl. 11:30 på stand C4-013, Gyldendal+
Fredag 15. nov. kl. 14:00 på stand C3-034A, DISPUKs Forlag

Svend Brinkmann er professor i psykologi ved Aalborg Universitet, men hans forskning går på tværs af psykologi, filosofi og kulturanalyse. Han har skrevet op til flere bøger, men til dette års Bogforum er det hans nye bog “Hvad er et menneske?”, som han debatterer. Bogen har en skønlitterær ramme med faglitterær tekst indeni, der handler om menneskelig dannelse.

4. “Økonomi. En brugsvejledning” af Ha-Joon Chang

Lørdag 16. nov. kl. 13:00 på stand C1-Scenen, Scenen
Lørdag 16. nov. kl. 17:00 på stand C2-032A, Rød Scene

Professor Ha-Joon Chang fra Cambridge fik stor succes med sin bog “23 ting man fortier om kapitalismen”, men til dette års Bogforum skal han tale om sin nye bog “Økonomi. En brugsvejledning”, som han vil fortælle om i samtale med Mogens Lykketoft. På Rød Scene kan han også findes i samtale med professor Frederik Stjernfelt om økonomi. 

5. “Teorien om alt” af Holger Bech Nielsen og Jonas Kuld Rathje

Søndag 17. nov. kl. 16:00 på stand E Syd-auditoriet, Auditoriet 

Professor emeritus Holger Bech Nielsen er en af Danmarks mest kendte videnskabsmænd, og i forbindelse med sin nye bog “Teorien om alt”, som han har skrevet med journalist Jonas Kuld Rathje, gør han status over livet i fysikkens tjeneste. Der foregår under interview af forsker og musiker Johan Olsen. 

6. “En lille bog om Månen” af Anja C. Andersen

Lørdag 16. nov. kl. 11:20 på stand C3-007, Lindhardt og Ringhof
Lørdag 16. nov. kl. 13:00 på stand C1-Fag & Debat, Fag og Debatscenen
Søndag 17. nov. kl. 15:00 på stand C1-Fag & Debat, Fag og Debatscenen

I forbindelse med sin nye bog “En lille bog om Månen” er professor i astrofysik Anja C. Andersen blevet inviteret til at holde oplæg flere gange under Bogforum. Her skal hun bl.a. tale med Anders Lund Madsen om månen og rummet, mens hun senere bliver interviewet af David Pepe Birch om alt det, vi ved – og ikke ved – om månen. Sidst kan hun også findes i debat med præst Anna Mejlhede om universet, livet og Gud. 

7. “Samfundsglæde” af Tor Nørretranders

Lørdag 16. nov. kl. 16:00 på stand C1-Fag & Debat, Fag og Debatscenen

Forfatter og videnskabsjournalist Tor Nørretranders har skrevet bogen “Samfundsglæde”, hvor han i sit oplæg vil tale om, hvad begrebet indebærer, og hvad hans bog handler om. Han interviews af professor Ole Fogh Kirkeby. 

8. “Litteraturen giver form til en følelse” af Thomas Bredsdorff

Fredag 15. nov. kl. 13:50 på stand C3-007, Lindhardt og Ringhof
Søndag 17. nov. kl. 13:45 på stand C4-Bogcafeen, Bogcaféen

Professor emeritus og litteraturforsker og -kritiker Thomas Bredsdorff vil til Bogforum fortælle om sin personlige litteraturhistorie igennem 65 år. Her vil han tale om liv, forskning og digtning – første gang i samtale med Marianne Stidsen, og anden gang under interview af Klaus Rothstein. 

9. “Bestiarium” af Carsten Müller Nielsen

Fredag 15. nov. kl. 10:30 på stand E Syd-Ny Scene, Ny Scene 

Carsten har en bachelor i litteraturvidenskab og er cand.mag i dansk og filosofi, og han har netop skrevet bogen “Bestiarium”. Det er et skønlitterært og eksperimenterende opslagsværk, hvor den positivistiske videnskabsforståelse bliver diskuteret. Det sker i samtale med litteraturkritiker Klaus Rothstein

10. “Kroppen – en guide til indehavere” af Bill Bryson

Fredag 15 nov. kl. 12:00 på stand C1 Scenen, Scenen 

Den amerikanske forfatter Bill Bryson er kendt for sin fremragende og humoristiske formidling af vanskelige videnskabelige emner. Denne gang har han skrevet bogen “Kroppen – en guide til indehavere” (engelsk: The Body – A Guide for Occuppants), som han taler om på Bogforum under interview af Kåre Vedding Poulsen.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.