Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Boganmeldelse: 50.000 milliarder bakterier i 20 noveller

”Magtfulde Mikrober” giver et indblik i et kompliceret forskningsfelt, skriver anmelder

"Magtfulde mikrober - Hvad videnskaben ved om dine skytsengle og dæmoner - og hvordan du får det bedste ud af dem" er skrevet af Kristian Sjøgren, Oluf Borbye Pedersen. Foto: POLITIKENS FORLAG

En tidlig morgen på vej mod lufthavnen bliver en bakterieforskrækket taxachauffør belært af kunden. Chaufføren desinficerer nemlig flere gange sine hænder i sprit fra en flaske, der tilsyneladende altid er indenfor rækkevidde. Kunden kan ikke dy sig for at belære chaufføren om, at ethvert menneske indeholder 50.000 milliarder bakterier, lige så mange vira og en lang række svampe, arkæer og bakteriofager – alle sammen mikrober. Manden bag rattet bør derfor ikke være så skrækslagen for langt de fleste af de usynlige skabninger, for mange af dem kan vi slet ikke leve uden. Vi bliver syge, hvis de kommer ud af balance.

Scenen indleder bogen ”Magtfulde Mikrober” med undertitlen ”Hvad videnskaben ved om din krops skytsengle og dæmoner – og hvordan du får det bedste ud af dem”.

Forfatteren er professor Oluf Borbye Pedersen, og han har i samarbejde med videnskabsjournalist Kristian Sjøgren begivet sig ud i en vanskelig men prisværdig mission: At formidle svært tilgængelig videnskab til ”Familien Danmark”, som professoren selv har kaldt målgruppen.

Professorens nye bog begynder altså i en lidt overraskende prosastil, hvor forfatteren i en taxa begynder sin rejse til en mikrobiomkonference et sted i Grækenland. Chaufføren bliver doceret i, at det måske slet ikke giver mening at tale om os og dem men snarere, at vi tilsammen udgør én samlet organisme af gensidig afhængighed.

Og prosaen vender tilbage i de 20 fortællinger, som bogen er opdelt i. Vi er blandt andet vidner til forfatterens møde med en gymnasieklasse, hvor han giver sig i kast med den klassiske udfordring: At formidle sin nørdede viden til andre end sine ligemænd. Ikke alle eleverne er mildt sagt lige interesseret, og professorens evne til at diske op med eksempler og sprogbilleder, der fremmer forståelsen, bliver sat på prøve.

Udover taxachaufføren møder vi blandt andre en 23-årig jurastuderende, som er hovedpersonens borddame til et bryllup, hvor der bliver fortæret østers, hvilket naturligvis er en oplagt lejlighed for professoren til at beskrive fordøjelsen af skaldyrene, der begynder mellem kindtænderne og spyttet, videre i mavesækkens syrebad og den fem meter lange tyndtarm. Endnu en taxachauffør og en cykelrytter i S-toget dukker ligeledes op.

Og det er den gennemgående stil i bogen. Meget af den omfattende viden bliver formidlet via erindringer om samtaler, som Oluf Borbye Pedersen har haft ude blandt lægfolk.

Bogen giver en omfattende indsigt i hvordan de særdeles sammensatte samfund af mikrober indvirker på vores sundhed. De findes overalt på og i os

Der er intet galt med substansen i bogen. Den er let og hurtigt læst trods sine mere end 250 sider og det komplicerede stof. Det er en bedrift i sig selv. Godt gået! Og der skal ikke herske tvivl om, at værket er særdeles lærerigt. Men det virker desværre en smule søgt med de små hverdagshistorier fra ydersiden af universitetets mure. Måske er de bare ikke sjove og spændende nok til, at de ikke virker påklistrede. Måske skulle de være undgået. Måske skulle forfatteren og hans samarbejdspartner bare have digtet nogle historier og deklareret dem som fiktion.

Bogen giver en omfattende indsigt i hvordan de særdeles sammensatte samfund af mikrober indvirker på vores sundhed. De findes overalt på og i os. Bakterier, vira og svampe samt de mindre kendte arkæer og bakteriofager lever i alle vores hulrum – under armene, i tarmene i vagina og i luftvejene. Hvis de ikke lever under optimale forhold, så ser det ud til at højne risikoen for en lang række alvorlige sygdomme som depression, anoreksi, diabetes, fedme og forskellige hjerte- karsygdomme. Alle sammen såkaldte folkesygdomme. Så når Oluf Borbye Pedersen har brugt kræfter på at fortælle, hvad hans forskningsfelt indtil nu er kommet frem til, så bør læseren tage det alvorligt.

Bogen står sig bedst, der hvor prosaen ikke får læseren til at tænke på en dagbog. De afsnit, hvor siderne får en særlig baggrundsfarve og får dem til at fremstå som meget lange faktabokse, er rigtig gode og giver en hurtig men alligevel grundig indsigt i mikroberne og deres liv. Det gælder blandt andre afsnittene ”Hvilke mikrober bor hvor?”, ”Immunforsvaret går i krig?”, ”Fire dogmer om samspillet mellem tarmmikrobiom og hjerne?” samt ”De hjælpsomme mikrobers ønskeseddel?”.

Bogen er smukt illustreret af kunstneren Tea Bendix. Hendes tegninger er en fryd for denne skribents øjne, selvom de ikke alle bidrager til forståelsen af stoffet.

Magtfulde mikrober er skrevet af Kristian Sjøgren, Oluf Borbye Pedersen og udgivet af Politikens Forlag.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.