For at kunne agere i en verden, der er præget af både klimaudfordringer, en biodiversitetskrise og en corona-pandemi, har vi brug for et fælles grundlag at diskutere naturen ud fra – og det kræver indsigt i naturvidenskaben.
Det er baggrunden for, at Dagbladet Information nu laver en stor serie om naturvidenskab. Over 52 artikler gennem hele 2021 vil Information fortælle naturvidenskaben forfra, fra universets uendelighed over kloden og klimaet til genernes mysterier.
– Det er vores opfattelse, at vi har brug for naturvidenskab i den offentlige samtale i Danmark. Hvis vi som samfund skal have en fornuftig samtale om klimaforandringerne, og hvis vi som demokratiske borgere sammen skal forholde os til, hvad vi vil med vores skove, have, landbrug, fødevarer og energi, skal vi have en forståelse af naturen, siger chefredaktør på Dagbladet Information Rune Lykkeberg og fortsætter;
– Men alt for længe har naturvidenskaben fyldt alt for lidt i den offentlige samtale, og alt for længe har den oplyste borger vidst for lidt om naturen. Det prøver vi nu at være med til at ændre med vores naturvidenskabelige kanon, som bliver vores hidtil største og mest ambitiøse dannelsesprojekt.
Serien, der bliver bragt under overskriften “Vi giver dig naturvidenskaben tilbage”, er langt fra den første, mediet kaster sig over, fortæller chefredaktøren.
– Det er blevet en slags moderne oplysningsprojekt for Information at lave dannelsesserier, hvor vi giver fundamental viden og indsigt forfra. Det skal være på et højt niveau, men det skal også være bredt tilgængeligt, så alle, der vil, kan være med forfra. Vi har lavet tysk kulturhistorie, genfortalt hele den økonomiske teori, skrevet en dansk litteraturhistorie for det 21. århundrede og meget mere. Men der er et område, som vi har svigtet, og som vi nu sammen med Carlsbergfondet tager fat på helt fra begyndelsen: naturvidenskab, siger Rune Lykkeberg.
Interviews med forskere
Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher, glæder sig over samarbejdet med Information og udtaler, at;
– Der er brug for at udbrede kendskabet til og indsigten i naturvidenskaben, hvis vi som borgere skal have en fornuftig samtale om alt fra klimaforandringerne til bekæmpelse af samtidige og kommende pandemier. Det er afgørende, at forståelsen for naturen og videnskaben om den øges bredt i befolkningen, så vi i fællesskab kan bringe de bedste løsninger i spil i forhold til de store udfordringer, vi står over for ikke bare i den nærmeste fremtid, men også på længere sigt, siger fondets bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher og tilføjer:
– I Carlsbergfondet brygger vi viden for en oplyst fremtid og arbejder for at fremme dannelsen i samfundet. Som verden ser ud i dag, må dannelse nødvendigvis også indebære evnen til at skelne mellem fakta og tilfældige strømninger, mellem solid videnskabelig funderet viden og hurtige konklusioner. Både klimakrisen og corona-krisen er eksempler på, hvor vigtigt det er at have videnskaben med sig hele vejen.
Det er blandt Carlsbergfondets formål at fremme grundvidenskabelig forskning inden for blandt andet naturvidenskaberne.
I løbet af hele 2021 vil der hver uge blive bragt et nyt kapitel af den naturvidenskabelige kanon. Artiklerne, der vil være frit tilgængelige for alle, vil tage udgangspunkt i ti grundlæggende spørgsmål, som vil blive belyst ud fra forskellige indgangsvinkler.
Artiklerne vil blandt andet byde på portrætter af de største videnskabsmænd og reportager og interviews med nutidige forskere. Den første artikel blev bragt den 2. januar.
Udover en naturvidenskabelig kanon i bogform vil initiativet også føre til et oversat internationalt hovedværk, der bidrager med nye måder at forstå videnskabens plads i verden.
Forsiden lige nu:

Forskere kritiserer rådne rekrutteringssystemer og skjulte uretfærdigheder
En række forskere har henvendt sig til Science Report med kritik af ansættelsesprocesserne til forskerstillinger. Danske Magistre, Danske Universiteter og Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd lytter og giver perspektiv på problemerne.

Ny værktøjskasse styrker integriteten på din forskningsinstitution
En ny værktøjskasse til universiteter, forskningsinstitutioner og fonde hjælper med at håndtere brud på forskningsintegritet, og bruges som reference til Horizon Europe-ansøgninger.

Største danske rumfremstød nogensinde på vej til USA
Danske aktører kan spille ind med førende rumteknologi på det amerikanske marked. Sammen med den danske astronaut Andreas Mogensen vil 30 danske virksomheder og forskere tilbringe næste uge i Houston og mødes med relevante aktører med henblik på at styrke amerikansk-dansk samarbejde om rumforskning og -teknologi.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.