To forskere fra Danmarks Grundforskningsfonds Center for Economic Behavior and Inequality (CEBI) står bag en videnskabelig artikel, der er blevet kåret som én af årets bedste.
Den amerikanske forening for økonomer, American Economics Association, som udgiver nogle af de mest prestigefyldte tidsskrifter inden for økonomi, uddeler hvert år en pris for bedste artikel i hvert af sine fire tidsskrifter.
De fire tidsskrifter kaldes samlet for American Economics Journal (AEJ), og udgiver videnskabelige artikler inden for fire områder af økonomi: anvendt økonomi, økonomisk politik, makroøkonomi og mikroøkonomi.
Dette års vinder af AEJ Best Paper Awards i kategorien anvendt økonomi (Applied Economics) er postdoc Jakob Egholt Søgaard og professor Henrik Kleven fra grundforskningscenteret CEBI på Københavns Universitet i samarbejde med franske Camille Landauis, der er professor ved London School of Economics.
De tre forskere modtager prisen for den videnskabelig artikel, der bærer titlen ”Children and Gender Inequality: Evidence from Denmark”.
Studie i ulighed
I studiet, der blev udgivet i AEJ i oktober 2019, har forskerholdet undersøgt data fra Danmark for at sammenligne, hvordan et barns fødsel på forskellig vis påvirker karrieren for henholdsvis mænd og kvinder.
Studiet viser, at virkningerne er betydelige og langvarige og i sidste ende resulterer i en langsigtet kløft i indtægt på omkring 20 procent. Men uligheden forbundet med barnets fødsel viser sig ikke kun i form af en mindre lønseddel. Barnets ankomst påvirker ligeledes, hvilke steder nogle mødre vælger at arbejde og formindsker moderens muligheder for forfremmelse.
Med studiet kunne forskerholdet overordnet set konkludere, at børns negative virkninger på karrierer for kvinder var markante og ikke falder over tid, sammenlignet med karrierer for mænd.
Læs også: 10 topforskere skal lede 10 nye grundforskningscentre.
Grundforskningscenteret CEBI, der hører til på KU’s Institut for Økonomi, blev etableret i 2017. Med centerleder og professor i økonomi, Claus Thustrup Kreiner i spidsen, er der fokus på forskning i menneskers adfærd og dets betydning for økonomisk ulighed.
Det amerikanske AEA har eksisteret siden 1885 og er en videnskabelig non-profit forening, der arbejder for at fremme forskning indenfor økonomi.
Kilde: Danmarks Grundforskningsfond.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.