To forskere fra Danmarks Grundforskningsfonds Center for Economic Behavior and Inequality (CEBI) står bag en videnskabelig artikel, der er blevet kåret som én af årets bedste.
Den amerikanske forening for økonomer, American Economics Association, som udgiver nogle af de mest prestigefyldte tidsskrifter inden for økonomi, uddeler hvert år en pris for bedste artikel i hvert af sine fire tidsskrifter.
De fire tidsskrifter kaldes samlet for American Economics Journal (AEJ), og udgiver videnskabelige artikler inden for fire områder af økonomi: anvendt økonomi, økonomisk politik, makroøkonomi og mikroøkonomi.
Dette års vinder af AEJ Best Paper Awards i kategorien anvendt økonomi (Applied Economics) er postdoc Jakob Egholt Søgaard og professor Henrik Kleven fra grundforskningscenteret CEBI på Københavns Universitet i samarbejde med franske Camille Landauis, der er professor ved London School of Economics.
De tre forskere modtager prisen for den videnskabelig artikel, der bærer titlen ”Children and Gender Inequality: Evidence from Denmark”.
Studie i ulighed
I studiet, der blev udgivet i AEJ i oktober 2019, har forskerholdet undersøgt data fra Danmark for at sammenligne, hvordan et barns fødsel på forskellig vis påvirker karrieren for henholdsvis mænd og kvinder.
Studiet viser, at virkningerne er betydelige og langvarige og i sidste ende resulterer i en langsigtet kløft i indtægt på omkring 20 procent. Men uligheden forbundet med barnets fødsel viser sig ikke kun i form af en mindre lønseddel. Barnets ankomst påvirker ligeledes, hvilke steder nogle mødre vælger at arbejde og formindsker moderens muligheder for forfremmelse.
Med studiet kunne forskerholdet overordnet set konkludere, at børns negative virkninger på karrierer for kvinder var markante og ikke falder over tid, sammenlignet med karrierer for mænd.
Læs også: 10 topforskere skal lede 10 nye grundforskningscentre.
Grundforskningscenteret CEBI, der hører til på KU’s Institut for Økonomi, blev etableret i 2017. Med centerleder og professor i økonomi, Claus Thustrup Kreiner i spidsen, er der fokus på forskning i menneskers adfærd og dets betydning for økonomisk ulighed.
Det amerikanske AEA har eksisteret siden 1885 og er en videnskabelig non-profit forening, der arbejder for at fremme forskning indenfor økonomi.
Kilde: Danmarks Grundforskningsfond.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.