FN’s Verdensmål har netop fejret fødselsdag, og til november mødes statsledere, aktivister, forskere og en lang række andre interessenter til FN’s 26. klimatopmøde, Cop26, i Glasgow.
Her er fem digitale forskeroplæg om klima og bæredygtighed, som du kan varme op med.
Klimaforandringer – og hjerneforandringer?
På University College London (UCL) forsker professor i neurologi, Sanjay Sisodiya, blandt andet i, hvordan den globale opvarmning påvirker hjernen.
Det fortæller han om i et virtuelt oplæg på Zoom, hvor alle kan deltage.
I oplægget vil han også komme ind på, hvordan man kan dæmpe de negative effekter på hjernen af global opvarmning for folk med neurologiske lidelser. Der vil også være sat tid af til en spørgerunde til slut i oplægget.
Se mere – herunder info om tilmeldelse – på UCL’s hjemmeside.
Bæredygtige fødevare-behov
FN fejrede hele sidste uge Verdensmålenes fødselsdag, og som en del af den fejring har de lavet en række interessante videoer. En af dem er en samtale mellem seniorredaktør på Scientific American, Mark Fischetti, og ph.d. i entomologi og landbrugsforsker, Agnes Kalibata, som leder FN’s Food System Summit.
Agnes Kalibata argumenterer i oplægget for, hvorfor bæredygtige fødevaresystemer er nødvendige, og hvad vi har brug for at forske mere i, for at løse den globale fødevarekrise.
Videoen kan ses på FN’s side om Verdensmålene. Hvis du får klikket dig ind på de forenede nationers onlineunivers, er de to podcasts ‘The Lid is On’ og ‘No denying it’ også værd at klikke forbi.
Digital nedtælling
Siden de første TED Talks blev lagt online i 2006, er de korte, velkomponerede og ofte ret underholdende onlineforedrag om alt fra ny stamcelleforskning til ældgamle mexicanske chokoladetraditioner blevet ekstremt populære.
Udover at have et bagkatalog, der bugner af velleveret viden, står TED også bag Countdown-initiativet. Her sigter de efter at fremme og fremskynde løsninger på klimakrisen ved at gøre ideer til handling, kan man læse på hjemmesiden.
Det indebærer eksempelvis en fysisk konference i Glasgow i oktober, men også et globalt (og gratis) livestream-event den 30. oktober som optakt til FN’s klimatopmøde i Glasgow i november.
Her vil blandt andet forskere præsentere deres bedste bud på, hvordan vi skaber bæredygtig udvikling.
Hvis du vil have en ide om, hvordan det måske bliver, kan du eventuelt tage et kig på sidste års Countdown-event.
Syddansk Collaboratorium
Forrige uge afholdt Syddansk Universitet (SDU) et åbningsevent for deres nye forskernetværk SDG Collab, som skal “styrke det tværfaglige samarbejde for at løse lokale og globale udfordringer med bæredygtighed”.
Eventet blev livestreamet og ligger også tilgængeligt i form af tre videoer på SDU’s hjemmeside. Her debatter forskerprofiler fra universitets fem fakulteter tværfaglighed, vidensdeling og hvad sådan et verdensmålsnetværk egentlig kan bruges til.
Det kan ses på SDU’s hjemmeside.
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
