Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Fire digitale forskeroplæg om bæredygtighed

Varm op til Cop26 med nyt fra forskningens verden.

Hør blandt andet ph.d. og landbrugsforsker, Agnes Kalibata, fortælle om bæredygtige fødevaresystemer. Foto: UN Photo/Giulio Napolitano

FN’s Verdensmål har netop fejret fødselsdag, og til november mødes statsledere, aktivister, forskere og en lang række andre interessenter til FN’s 26. klimatopmøde, Cop26, i Glasgow.

Her er fem digitale forskeroplæg om klima og bæredygtighed, som du kan varme op med.

Klimaforandringer – og hjerneforandringer?

På University College London (UCL) forsker professor i neurologi, Sanjay Sisodiya, blandt andet i, hvordan den globale opvarmning påvirker hjernen.

Det fortæller han om i et virtuelt oplæg på Zoom, hvor alle kan deltage.

I oplægget vil han også komme ind på, hvordan man kan dæmpe de negative effekter på hjernen af global opvarmning for folk med neurologiske lidelser. Der vil også være sat tid af til en spørgerunde til slut i oplægget.

Se mere – herunder info om tilmeldelse – på UCL’s hjemmeside.

Bæredygtige fødevare-behov

FN fejrede hele sidste uge Verdensmålenes fødselsdag, og som en del af den fejring har de lavet en række interessante videoer. En af dem er en samtale mellem seniorredaktør på Scientific American, Mark Fischetti, og ph.d. i entomologi og landbrugsforsker, Agnes Kalibata, som leder FN’s Food System Summit.

Agnes Kalibata argumenterer i oplægget for, hvorfor bæredygtige fødevaresystemer er nødvendige, og hvad vi har brug for at forske mere i, for at løse den globale fødevarekrise.

Videoen kan ses på FN’s side om Verdensmålene. Hvis du får klikket dig ind på de forenede nationers onlineunivers, er de to podcasts ‘The Lid is On’ og ‘No denying it’ også værd at klikke forbi.

Digital nedtælling

Siden de første TED Talks blev lagt online i 2006, er de korte, velkomponerede og ofte ret underholdende onlineforedrag om alt fra ny stamcelleforskning til ældgamle mexicanske chokoladetraditioner blevet ekstremt populære.

Udover at have et bagkatalog, der bugner af velleveret viden, står TED også bag Countdown-initiativet. Her sigter de efter at fremme og fremskynde løsninger på klimakrisen ved at gøre ideer til handling, kan man læse på hjemmesiden.

Det indebærer eksempelvis en fysisk konference i Glasgow i oktober, men også et globalt (og gratis) livestream-event den 30. oktober som optakt til FN’s klimatopmøde i Glasgow i november.

Her vil blandt andet forskere præsentere deres bedste bud på, hvordan vi skaber bæredygtig udvikling.

Hvis du vil have en ide om, hvordan det måske bliver, kan du eventuelt tage et kig på sidste års Countdown-event.

Syddansk Collaboratorium

Forrige uge afholdt Syddansk Universitet (SDU) et åbningsevent for deres nye forskernetværk SDG Collab, som skal “styrke det tværfaglige samarbejde for at løse lokale og globale udfordringer med bæredygtighed”.

Eventet blev livestreamet og ligger også tilgængeligt i form af tre videoer på SDU’s hjemmeside. Her debatter forskerprofiler fra universitets fem fakulteter tværfaglighed, vidensdeling og hvad sådan et verdensmålsnetværk egentlig kan bruges til.

Det kan ses på SDU’s hjemmeside.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.