Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Fem ting, du ikke må misse til Forskningens Døgn

Du kan blandt andet deltage i debat om den grønne omstilling af modebranchen og lære om Niels Bohrs historie og betydning.

Bliv klogere på blandt andet sol- og vindenergi til Forskningens Døgn. Foto: Istock/Kinwun.

I dag, den 22. april, bliver den ugelange videnskabsfestival Forskningens Døgn skudt igang. 

Det er startskuddet til en uge i forskningsformidlingens tegn, hvor børn, unge og voksne kan møde forskere, se deres resultater eller overvære forsøg. 

Og det bedste af det hele: Det foregår i hele det danske land. 

Et af de mest populære indslag er ‘Bestil en Forsker’, hvor en gruppe af mennesker kan bestille en forsker til at holde et foredrag og derfor skabe en direkte forbindelse mellem forskningen og det omkringliggende samfund. 

I alt er der omkring 700 events rundt omkring i landet i løbet af den uge, festivalen foregår, og vi har samlet fem af de begivenheder, som du bør tjekke ud. 

Grøn omstilling i mode-og tekstilbranchen. Hvordan kan ny designforskning styrke din virksomhed? (København)

Mandag 25. april, 16:00-17:00 hos Dansk Erhverv, Tietgensalen, 1217 København K.

EU-kommissionen udsendte for nyligt en ny strategi for en omlægning af mode- og tekstilindustrien til en mere cirkulær økonomi. Og en af de strategiske punkter er de såkaldte Eco Design kriterier, der fra design- og udviklingsfasen skal sikre cirkulering og recirkulering. 

De kriterier vil Else Skjold fra Det Kongelige Akademi, Lars Fogh Mortensen fra European Environment Agency og Jess Fleischer fra modefirmaet Son of a Tailor, debattere.

Den debat bliver styret af erhvervsjournalist Mikkel Sorgenfrey (tidligere Altinget).

Else Skjold og Lars Mortensen vil desuden holde oplæg. 

Læs mere og tilmeld dig her.

Life in plastic, not so fantastic? (Sorø)

Mandag 25. april, 19.00-20.15, Lottes Spisested, Norgesvej 7, 4180 Sorø.

Plastik er allestedsnærværende på planeten Jorden. Det er i kontakt med vores mad og vores kroppe. Vi laver møbler af det. Og vores biler ville ikke kunne køre rundt, hvis det ikke var for plastikken i deres dæk. 

Men alt den plastik fører store, eller faktisk små, problemer med sig: mikroplast, som efterhånden er fundet overalt i verdens natur, og senest også i menneskekroppen. 

Det vaskes for eksempel ud i vores vand, når vi vasker tøj af plasttekstiler som polyester. 

Men hvad betyder alt den mikroplast egentlig for livet på jorden? Og kan vi gøre noget for at stoppe plastikforureningen? 

Det vil foredragsholder og seniorforsker Nanna Hartmann fra DTU Miljø fortælle mere om til dette arrangement, hvor hun også vil komme med eksempler på sin egen forskning på området.   

Læs mere om begivenheden og tilmeld dig her.

En bæredygtig fremtid: ‘Livets vand – vand for livet’ (Herning)

Onsdag 27. april, 08:30-14:00, Erhvervsakademi MidtVest, Gl. Landevej 2, 7400 Herning.

Fire verdensmål danner rammen om en hel dag i bæredygtighedens tegn i Herning. 

Den nyeste forskning inden for 6. verdensmål ‘Rent vand og sanitet’, 11. mål ‘Bæredygtige byer og lokalsamfund’, 12. mål ‘Ansvarlig forbrug og produktion’ og 14. verdensmål ‘Livet i havet’ bliver præsenteret af forskellige eksperter.

For eksempel fortæller Steen Hildebrandt, ph.d., professor, Aarhus Universitet om at bruge Verdensmålene som kompas for udviklingen af velfærdssamfundet og Liselotte Hohwy Stokholm, der er adm. direktør, Tænketanken Hav, plæderer for en grøn omstilling, der også tænker på det blå, nemlig havet. 

Der vil også være paneldebat og inspirationsoplæg. 

Gå på opdagelse i programmet og tilmeld dig her.

Er 100 procent vedvarende energi muligt? (Jyllinge)

Torsdag 28. april, 19:00-21:00, Fjordglimt Café og Kulturhus, Bygaden 28, 4040 Jyllinge.

Vind- og solenergi er nogle af de grønne energikilder, der bliver investeret mest i fra Danmarks side. 

Og noget af det, vi er allerbedst til rent teknologimæssigt.

Men hvordan foregår det? Og hvor langt er vi fra at kunne omstille os i Danmark til vedvarende energi? Kan vi producere nok til hele verden? 

Det kan man få svar på af energimeteorologi Gregor Giebel fra DTU Vindenergi. 

Læs mere og tilmeld dig her.

Videnskabernes Selskab og Niels Bohr (København)

Fredag 29. april, 15:00-19:00, Videnskabernes Selskab, H.C. Andersens Boulevard 35, København.

Niels Bohr var mangeårig præsident i Videnskabernes Selskab. Og for 100 år siden var han Nobelprisen i fysik. Derfor dedikerer Videnskabernes selskab deres årlige arrangement, afholdt i samarbejde med Det Unge Akademi, i forbindelse med Forskningens Døgn til Niels Bohr og hans forskning. 

I løbet af en eftermiddag inviteres der derfor til rundvisning og foredrag med nogle af selskabets Bohr-eksperter. 

Du vil blandt andet kunne blive klogere på, hvordan fysikkens metoder kan belyse sygdomsmekanismer og hvordan Niels Bohr har inspireret nutidige forskeres arbejde.  

Du kan læse mere om eftermiddagen og tilmelde dig her.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.