Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Fem videnskabspodcasts du skal høre

Der er både noget til forskeren og den videnskabsinteresserede.

Foto: iStock

Det gode ved podcasts, er, at de altid er ved hånden, men der findes i dag et utal af videnskabspodcasts og at navigere rundt i dem kan virke en smule uoverskueligt og tidskrævende.

Vi giver derfor fem forslag til podcasts, man kan høre. Til når det regner, til turen med offentlig transport eller til opvasken.

Science for the people

En amerikansk podcast, der forsøger at forklare, hvilke beviser der ligger bag en lang række videnskabelige emner. Eksempelvis har de et afsnit, der fokuserer på begrebet objektivisme og dets betydning for samfundet i både et forsknings – og moralsk anliggende.

Afsnittene er alle af en times varighed og foregår i bedste interviewstil med en vært og forskellige forskere, forfattere og journalister som gæster. Den minder derfor på mange måder om podcasten 24 spørgsmål til professoren i forhold til format og længde.

Lyt til afsnit #409 – Trump war on science. Her diskuterer de, hvordan forskning bliver mere og mere politisk, og hvad det kan have af konsekvenser for fremtiden, hvis der ikke bliver igangsat initiativer, som modvirker den politiske agenda.

 24 spørgsmål til professoren

Videnskabsjournalist Lone Frank og en udvalgt forsker giver dig hver uge en times indsigt i et aktuelt emne, der kan være alt fra hvalernes hemmelige liv til troens økonomi, som de sammen dykker ned i ud fra et videnskabeligt perspektiv.

Det er en podcast, de fleste med interesse i videnskab allerede kender til, men ikke desto mindre altid anbefalelsesværdig. Om man er forsker eller bare har en stor interesse i at vide, hvad der rører sig i videnskabsverdenen, så er 24 spørgsmål til professoren en podcast, der altid tilfredsstiller ens nysgerrighed og viderebegærlighed.

Forskernes etiske dilemma

Information Viden har lavet podcastserien ”Forskerens etiske dilemma”, som i hvert afsnit behandler en række videnskabelige problematikker og resultater. Resultater, der ikke altid er endegyldige, og som måske heller ikke fortæller hele sandheden.

Hvad betyder det for forskning, når man ikke altid kan sætte to tykke streger under svarene? Det forsøger værten at svare på sammen med en række forskere, der alle fortæller om de etiske dilemmaer, som de møder i deres arbejde og i deres forskning.

Lyt til #6 – sidste afsnit i serien om, hvorvidt forskningsfriheden er til salg.

Videnskab lidenskab

En podcast med et lidt anerledes format end resten. Alle afsnit tager afsæt i en række debatter, som mikser videnskab og kunst.

Videnskab Lidenskab er en række aftenarrangementer på Glyptoteket, hvor anerkendte videnskabsfolk og førende kunstnere sættes overfor hinanden i en debat. Er de nødvendigvis hinandens modpoler, eller kan de forenes? Eller som Carlsbergfondet selv beskriver det: ”Hvad sker der, når en kunstner og en videnskabsmand sættes overfor hinanden og skal diskutere et emne ud fra deres respektive faglighed? Kan lidenskaben og videnskaben befrugte hinanden?”

Lyt til #4 om straf.

I virkeligheden

I hvert afsnit tager værterne fat i et givent emne og forklarer dig, hvordan tingene hænger videnskabeligt sammen. Emnerne spænder bredt fra tarmen til spøgelser, som alle bliver behandlet med en god portion humor og indsigt. De to værter guider lytteren sikkert gennem, hvad der er fup eller fakta ved at lægge egen krop til som bevis, mens en række forskere ofte giver deres besyv med.

Afsnittene er på 20 – 25 minutter, og det er altså en god podcast, hvis man lige har brug for et hurtigt videnskabsfix.

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.