Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Forsker brød social arv. Nu er det drivkraften til at finde svar på verdens ulighed

Lektor i økonomi Birthe Larsen har trodset de skabte barrierer fra samfundets stigende ulighed. Nu både spørger og giver hun sit svar på, hvorfor uligheden stiger – og hvad vi skal gøre ved det.

Ulighed handler ikke kun om økonomiske forskelle. Indkomstmuligheder hænger tæt sammen med andre former for uligheder, fremhæver lektor i økonomi Birthe Larsen, der er aktuel med en ny debatbog om ulighed. Foto: Tine Bek.

Det er er en indbildsk drøm, når vi betegner Danmark som et af verdens mest lige samfund.

Det står i virkeligheden grelt til. Og det gælder ikke kun den økonomiske ulighed. Forskelle i formue, kultur og sprog er et voksende globalt problem. Det rammer både den enkelte og samfundet som dominobrikker.

Det er ikke til diskussion, understreger lektor i økonomi Birthe Larsen. Statistikken taler for sig selv: Uligheden er på sit højeste efter coronapandemien og skyhøj inflation. Faktisk er uligheden kun blevet større, siden vi begyndte at måle på den for over tre årtier siden. Vi taler bare ikke om det.

I et land med høj ulighed, og dermed stor forskel mellem fattig og rig, er det sværere at stige op igennem indkomstlagene.

Birthe Larsen, lektor i økonomi, CBS

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: