Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Ny dokumentar lader forskere reflektere over hvad et menneske er

Vi kan forske og lede efter svar – men de findes ofte i os selv, viser ny dokumentar.

Med dokumentarfilmen Almost Human stiller danske Jeppe Rønde spørgsmål ved, hvilken rolle videnskab og teknologi spiller i menneskets forsøget på at forstå sig selv og den verden, det lever i. Filmen er finansieret af Carlsbergfondet og kommer vidt omkring både forskningsmæssigt og geografisk. Billedet her er fra optagelser i Grønland.
Med dokumentarfilmen Almost Human stiller danske Jeppe Rønde spørgsmål ved, hvilken rolle videnskab og teknologi spiller i menneskets forsøget på at forstå sig selv og den verden, det lever i. Filmen er finansieret af Carlsbergfondet og kommer vidt omkring både forskningsmæssigt og geografisk. Billedet her er fra optagelser i Grønland.

Speaker: “Hvad er en robot?”

Robot: “Det er et svært spørgsmål. Jeg kunne spørge dig: Hvad er et menneske?”

Sådan lyder en af samtalerne i danske Jeppe Røndes videnskabsfilm, Almost Human, der netop har haft verdenspremiere på Ny Carlsberg Glyptotek i forbindelse med CPH:SCIENCE.

Filmen, der er støttet af Carlsbergfondet, tager os med på en (opdagelses)rejse ud i verden, når den gennem interviews med alt fra arkæologer, fysikere, robotics, filosoffer og antroprologer reflekterer over menneskets og teknologiens forhold til hinanden. For svaret er ikke entydigt og skal ofte findes i os selv, forsøger filmens skaber at vise.

Forskning, teleskoper og mikroskoper spejler os selv

Hvad vil det sige at være menneske i en verden, der konstant forandrer sig? Hvilken rolle spiller videnskab og teknologi i menneskets forsøg på at forstå sig selv og forbedre den verden, det lever i? Svaret er ikke entydigt, men interessant at stille sig selv.

Ifølge Jeppe Rønde, der har skrevet og instrueret Almost Human, skal svaret på, hvad mennesker og robotters forhold til hinanden er – eller bliver – findes i os selv.

– Uanset om forskerne kigger ud i verden gennem teleskoper eller undersøger ting i mikroskoper, er det i virkeligheden et spejl af dem selv, de ser, forklarer han.

Filmen forsøger da også snarere at vise de følelser og påvirkninger, Jeppe Rønde visuelt oplevede, end den forsøger at svare på spørgsmål om forskning og fremtid.

For som Jeppe Rønde selv siger, får man ofte bare endnu flere spørgsmål, når først man undersøger noget – og det er blandt andet de spørgsmål, filmen gerne skal plante i sit publikum.

Om Jeppe Rønde:
– Født i 1973
– Filminstruktør uddannet i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet i 2002
– Har instrueret flere dokumentarer; blandt andet “Far”, “Jerusalem, min elskede”, “Bridgend” og senest “Almost Human”.

Et af de kneb, filmen tager i brug for så at gribe publikum, er at lade speakeren, den kendte skuespiller, instruktør og aktivist, Stephen Fry, tiltale filmen gennem et ubestemt “du” hele vejen igennem filmens 47 minutter:

– ”Du” er jo alle; uanset om du er romer, dansker, seer eller forsker. På den måde både omfavner og peger fortælleren fingre af os alle. Det er interessant, forklarer han.

Carlsbergfondets første filmsatsning

Netop en film, der udfordrer til reflektion, var det, Carlsbergfondet ønskede, da de henvendte sig til Jeppe Rønde.

Det er første gang, fondet kaster penge efter film – men med den nye satsning følger et ønske om at illustrere og behandle temaer indenfor naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora, som er de forskningsområder, fondet involverer sig i:

– Vi plejer at sige, at vi brygger viden for en oplyst fremtid, og med filmen ønsker vi netop at sætte fokus på og skabe debat om videnskabens betydning for vores muligheder for at løse de store samfundsmæssige udfordringer, siger formand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher.

Formanden ser gode muligheder i at skabe reflektion og diskussion gennem netop film, fordi det kan nå ud til flere mennesker. Samtidigt synes han, det fungerer godt, at der trækkes på ti internationale forskere, der kan give indsigt og oplysning på hver deres måde.

Drengedrøm og frit samarbejde

Men selvom Carlsbergfondets pengepung giver filmen vind i sejlene, er filmen skabt alene af Jeppe Rønde, der blev spurgt på grund af hans evne til at forene filmkunst og dokumentarisme med et internationalt udsyn:

– Valget faldt på Jeppe Rønde, fordi vi ønskede, at der blev skabt en kunstnerisk film, et værk, der kunne rammesætte videnskabens rolle i samfundet og dens betydning for vores forståelse af, hvad det vil sige at være menneske i en foranderlig verden, siger formanden, der tilføjer, at fondet er stolte af det værk, der er blevet skabt.

På den anden side af bordet skulle Jeppe Rønde da heller ikke tænke mange gange, før han for cirka to år siden sagde “ja tak” til det, han kalder en “drengedrøm” at få lov at lave:

– Carlsbergfondet giver meget frie tøjler. Men det er også vigtigt, at man har tillid til hinanden for at skabe noget stort, siger han.

Og imens konklusionerne på de store tanker må blive dine, mine og forskernes egne, kan vi lade robotten svare på det indledende spørgsmål:

– Hvad, vi robotter bliver til, er op til jer (mennesker, red.).

Om Carlsbergfondet:
– Uddeler forskningsbevillinger for omkring 300 millioner kroner årligt; beløbet betales af overskuddet fra Carlsberg A/S
– Er en af verdens ældste erhvervsdrivende fonde, stiftet af brygger J.C. Jacobsen i 1876
– Ønskede i 2016, i forbindelse 140-året for fondets etablering, at sætte gang i et filmprojekt, der illustrerer og behandler tematikker inden for de forskningsområder naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora.

Se traileren for Almost Human her:

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.