Roskilde Universitetsforlag har netop udgivet en ny bog, hvori tolv forskere giver deres analytiske bud på digitaliseringen anno 2020. Hvordan påvirker den danskernes liv på godt og ondt? Hvordan gør det digitale landskab borgere til brugere? Og hvordan bruger vi digitale platforme til at fremstille vores liv?
Det er spørgsmål, som bogen “Digitale liv – Brugere, platforme og selvfremstillinger” søger at besvare. Bogen er redigeret af professor Rikke Andreasen og adjunkt Rasmus Rex Pedersen fra RUC samt professor Connie Svarbo fra SDU.
Bogen skal ifølge redaktør Rikke Andreassen være med til at udfylde et videnshul om, hvordan de nye tekniske brugerflader påvirker mennesket.
– Nogle mennesker frygter digitalisering, andre ser det som løsningen på fremtidens problemer. Mens vi har en del teknisk forskning, så har vi begrænset forskning og viden om, hvordan digitalisering påvirker os som mennesker. Forskningen er vigtig, så vi kan diskutere digitaliseringer og fremtiden ud fra et informeret grundlag, siger hun.
Ændrede livsvilkår og udfordringer
Indholdet er – som titlen antyder – inddelt i de tre afsnit: Brugere, platforme og selvfremstillinger. De dykker ned i, hvordan vi som mennesker positioneres gennem forskellige automatiseringsprocesser i samfundet. Herigennem bliver vores personlige liv “dataficeret”, og vi bliver forbrugere i et komplekst system.
– Digitaliseringen påvirker os alle, og vi har samlet en række førende danske forskere inden for feltet, som hver har givet deres bud på, hvordan digitaliseringen påvirker vores hverdag. Feltet spænder bredt fra virksomheders brug af Instagram til, hvordan den nye platformsøkonomi som eksempelvis madbestillingsselskabet Wolt påvirker unge, der skal finde fodfæste på arbejdsmarkedet, forklarer Rikke Andreassen.
Bidragsyderne analyserer et væld af digitaliserings-emner som shitstorme, gaming og velgørenhed samt udbredte platforme som Spotify og Facebook. Danmark er vel at mærke et af de mest digitaliserede lande i Europa og på verdensplan. Derfor lægges også den omfattende digitalisering af den offentlige sektor under lup i blandt andet et afsnit om e-boks.
Egnet til undervisning
“Digitale liv – Brugere, platforme og selvfremstillinger” stiller kritisk spørgsmål til, hvorvidt de elektroniske ydelser som patientkommunikation gør hverdagen nemmere for borgerne. Mens de kan speede en behandlingsprocess op og spare fysisk transporttid, så kan de også give anledning til afmagt.
Den positive og negative balance skildres i bogen. Forskerne trækker på viden fra et bredt spænd af forskningsområder som medie- og kommunikation, datalogi og informatik, design og filosofi. Det giver et bredt vidensfundament, og derfor forventes bogen at blive brugt i undervisningsforløb på universiteterne fremover. Den er særlig relevant for medievidenskab, informatik, teknologi og interaktionsstudier.
Forsiden lige nu:

Bestyrelsen for det norske forskningsråd er blevet fyret
Bestyrelsen for det norske forskningsråd blev fyret i sidste uge, og det kan få store konsekvenser for norsk forskning, mener blandt andre flere rektorer.

Forsker fra AU modtager 10 mio. kr. til forskning i metastaser
Joanna Kalucka modtager 10. mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at undersøge den molekylære signatur for metastaser til leverkræft.

Aalborg-rektor vil satse på signaturprojekter
Aalborg Universitet vil skabe missionsdrevet forskning til gavn for samfundet. Og her spiller grundforskning en rolle, fortæller genansat rektor.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.