Aktører inden for cutting edge teknologi, kunst og videnskab fra hele verden mødes netop nu til den førende festival inden for feltet, Ars Electronica.
Festivalen afholdes i Østrig fra d. 9.-13. september, men man kan også finde de mange aktiviteter, talks, udstillinger og koncerter online.
På festivalen vil også danske produktioner inden for krydsfeltet mellem scenekunst og kunstig intelligens-teknologi være repræsenteret, og det er Kulturværftet i Helsingør, som står bag disse produktioner.
Kunst og kunstig intelligens
Med fem egen- og co-produktioner stiller Kulturværftet skarpt på kunst og kunstig intelligens.
Produktionerne præsenteres i den såkaldte i ’Garden Helsingør’ – Kulturværftets ‘digitale have’.
Alle er de skabt i samarbejde med danske og europæiske samarbejdspartnere inden for kunst og kunstig intelligens. Det er værker, der bl.a. tager favntag med de etiske og eksistentielle dilemmaer, kunstig intelligens stiller mennesket.
Som publikum får man bl.a. en unik mulighed for at være med og interagere på en 4D Box-hologram-scene med en live-performer og en kunstig intelligens.
I online artist talks møder man flere af de kunstnere og programmører, som har skabt værkerne. Og er man klar, så er det muligt at ’kæmpe med’ i et AI-battle om den rigtige fortolkning af “virkeligheden”, hvor to politiske partiske kunstige intelligenser – den ene trænet på alt, det Trump har udtalt sig om Covid-19, og den anden på alt det, som direktøren for WHO har sagt, kæmper med publikum.
Se bl.a. også uddrag fra den nye forestilling “SH4D0W” produceret til Kulturværftets hologramscene, der, som titlen antyder, er inspireret af HC Andersens eventyr “Skyggen”.
“SH4D0W” er desuden den første scenekunstproduktion, der indkorporerer kunstig intelligens. Samarbejdspartnerne på produktionerne til Ars Electronica tæller MindFuture Foundation (DK), Kapelica Gallery (SI), Quo Artis (ES) og memoryMechanics (DK), oplyser Kulturværftet.
Aflysning førte til nye samarbejder
De fem produktioner skulle egentlig have været præsenteret tidligere på året i forbindelse med CLICK-festivalen, en festival for kunst og teknologi, som Kulturværftet afholder årligt i maj, og som i år skulle have fejret 10 års fødselsdag i Værftshallerne ved Kulturværftet i Helsingør. Men festivalen måtte aflyses, da landet lukkede ned i forbindelse med coronapandemien.
Nu har Kulturværftet altså i stedet fået mulighed for at præsentere værkerne på Ars Electronica.
– Vi er utrolig stolte over at få lov at repræsentere Danmark inden for kunst- og teknologifeltet på Ars Electronica. Ud over præsentere publikum for noget af det arbejde, vi producerer inden for scenekunst og kunstig intelligens, ja så er selve Ars Electronicas gentænkning af festivalen en helt særlig platform for Kulturværftet i forhold til potentielle nye samarbejdspartnere og relationer fra hele verden, udtaler chef for Kulturværftet, Mikael Fock.
Og også den snart 40-årige festival Ars Electronica har måtte gentænke sit format. Ud over en fysisk festival er det nu også en online-verdensbegivenhed, som har givet mulighed for, at en skov af aktører fra hele verden kan deltage, hvor Kulturværftet altså faciliterer den danske.
Udvalgt som vigtig institution inden for kunst og teknologi
Kulturværftet er af Ars Electronica blevet udpeget til at være en af de 13 vigtigste institutioner, der udvikler kunst og teknologi – herunder også den årlige CLICK-festival, som Kulturværftet arrangerer.
I den forbindelse er Kulturværftet blevet tildelt fondsmidler over tre år fra EU’s kulturelle fond Creative Europe til – sammen med 12 andre europæiske kultur- og forskningsinstitutioner – at udvikle kunstig intelligens i forbindelse med scenekunst.
Kulturværftets digitale have – Garden Helsingør – og program transmitteres fra Værftshallerne og den digitale hologram-scene 4D Boxen.
Er du lokal borger i Helsingør, har du mulighed for at booke gratis billetter til de forskellige talks, performances og sendinger, som præsenteres i løbet af festivalens fire dage.
Læs mere om de fem produktioner, Kulturværftet præsenterer på Ars Electronica-festivalen på Kulturværftets hjemmeside.
Du kan desuden finde de mange aktiviteter og deltag gratis i online-talks, performances, udstillinger, koncerter m.m. på Ars Electronicas hjemmeside.
Kulturværftet i Helsingør er Nordsjællands største kulturhus og lægger sammen med byens ældre kulturhus Toldkammeret scener og rum til en bred vifte af lokale, nationale og internationale kulturevents.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
