Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Kulturværftet repræsenterer Danmark på førende international art-tech festival

Denne weekend præsenterer verdens førende art-tech festival produktioner fra Kulturværftet

Billede fra scenekunstproduktionen SH4D0W på Kulturværftet i Helsingør - den første scenekunstproduktion, der bruger kunstig intelligens. Foto: TheCultureYard

Aktører inden for cutting edge teknologi, kunst og videnskab fra hele verden mødes netop nu til den førende festival inden for feltet, Ars Electronica.

Festivalen afholdes i Østrig fra d. 9.-13. september, men man kan også finde de mange aktiviteter, talks, udstillinger og koncerter online.

På festivalen vil også danske produktioner inden for krydsfeltet mellem scenekunst og kunstig intelligens-teknologi være repræsenteret, og det er Kulturværftet i Helsingør, som står bag disse produktioner.

Kunst og kunstig intelligens
Med fem egen- og co-produktioner stiller Kulturværftet skarpt på kunst og kunstig intelligens.

Produktionerne præsenteres i den såkaldte i ’Garden Helsingør’ – Kulturværftets ‘digitale have’.

Alle er de skabt i samarbejde med danske og europæiske samarbejdspartnere inden for kunst og kunstig intelligens. Det er værker, der bl.a. tager favntag med de etiske og eksistentielle dilemmaer, kunstig intelligens stiller mennesket. 

Som publikum får man bl.a. en unik mulighed for at være med og interagere på en 4D Box-hologram-scene med en live-performer og en kunstig intelligens. 

I online artist talks møder man flere af de kunstnere og programmører, som har skabt værkerne. Og er man klar, så er det muligt at ’kæmpe med’ i et AI-battle om den rigtige fortolkning af “virkeligheden”, hvor to politiske partiske kunstige intelligenser – den ene trænet på alt, det Trump har udtalt sig om Covid-19, og den anden på alt det, som direktøren for WHO har sagt, kæmper med publikum.

Se bl.a. også uddrag fra den nye forestilling “SH4D0W” produceret til Kulturværftets hologramscene, der, som titlen antyder, er inspireret af HC Andersens eventyr “Skyggen”.

“SH4D0W” er desuden den første scenekunstproduktion, der indkorporerer kunstig intelligens. Samarbejdspartnerne på produktionerne til Ars Electronica tæller MindFuture Foundation (DK), Kapelica Gallery (SI), Quo Artis (ES) og memoryMechanics (DK), oplyser Kulturværftet.

Aflysning førte til nye samarbejder
De fem produktioner skulle egentlig have været præsenteret tidligere på året i forbindelse med CLICK-festivalen, en festival for kunst og teknologi, som Kulturværftet afholder årligt i maj, og som i år skulle have fejret 10 års fødselsdag i Værftshallerne ved Kulturværftet i Helsingør. Men festivalen måtte aflyses, da landet lukkede ned i forbindelse med coronapandemien.

Nu har Kulturværftet altså i stedet fået mulighed for at præsentere værkerne på Ars Electronica. 

– Vi er utrolig stolte over at få lov at repræsentere Danmark inden for kunst- og teknologifeltet på Ars Electronica. Ud over præsentere publikum for noget af det arbejde, vi producerer inden for scenekunst og kunstig intelligens, ja så er selve Ars Electronicas gentænkning af festivalen en helt særlig platform for Kulturværftet i forhold til potentielle nye samarbejdspartnere og relationer fra hele verden, udtaler chef for Kulturværftet, Mikael Fock.

Og også den snart 40-årige festival Ars Electronica har måtte gentænke sit format. Ud over en fysisk festival er det nu også en online-verdensbegivenhed, som har givet mulighed for, at en skov af aktører fra hele verden kan deltage, hvor Kulturværftet altså faciliterer den danske.

Udvalgt som vigtig institution inden for kunst og teknologi
Kulturværftet er af Ars Electronica blevet udpeget til at være en af de 13 vigtigste institutioner, der udvikler kunst og teknologi – herunder også den årlige CLICK-festival, som Kulturværftet arrangerer.

I den forbindelse er Kulturværftet blevet tildelt fondsmidler over tre år fra EU’s kulturelle fond Creative Europe til – sammen med 12 andre europæiske kultur- og forskningsinstitutioner – at udvikle kunstig intelligens i forbindelse med scenekunst. 

Kulturværftets digitale have – Garden Helsingør – og program transmitteres fra Værftshallerne og den digitale hologram-scene 4D Boxen.

Er du lokal borger i Helsingør, har du mulighed for at booke gratis billetter til de forskellige talks, performances og sendinger, som præsenteres i løbet af festivalens fire dage.

 

Læs mere om de fem produktioner, Kulturværftet præsenterer på Ars Electronica-festivalen på Kulturværftets hjemmeside.

Du kan desuden finde de mange aktiviteter og deltag gratis i online-talks, performances, udstillinger, koncerter m.m. på Ars Electronicas hjemmeside

Kulturværftet i Helsingør er Nordsjællands største kulturhus og lægger sammen med byens ældre kulturhus Toldkammeret scener og rum til en bred vifte af lokale, nationale og internationale kulturevents.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.