Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Nationalmuseet åbner ny danmarkshistorisk udstilling

Ny udstilling fortæller de sidste 100 års danmarkshistorie fra et hverdagsperspektiv.

Direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev. Foto: Rune Clausen, Nationalmuseet

Artiklen er en genudgivelse. Den er udgivet første gang d. 1. september 2020. 

Fredag d. 4 september åbner Nationalmuseet deres nye danmarkshistoriske udstilling “En skat til Danmark”.

Udstillingen fortæller historien om danskernes hverdag og det, der har formet os som land. Det gør den ud fra en lang række genstande, som almindelige danskere selv har indleveret til museet, og som alle bærer vidnesbyrd om historiske begivenheder i løbet af de sidste 100 år, der har “formet os, rystet os og rykket os som nation de seneste 100 år”, ifølge Nationalmuseet.

– Historien bæres ikke kun af konger og regeringer. Helt almindelige mennesker er også med til at fortælle den og forme den. Det er vigtigt, at vi minder danskerne om, at DE er danmarkshistorien. De ting, som danskerne har fundet frem i skuffer, skabe, garager og lader, er kulturskatte, fordi de er vidnesbyrd om store begivenheder i danmarkshistorien, siger museumsdirektør Rane Willerslev.

Et samarbejde med TV2
Udstillingen er blevet til i samarbejde med TV2-programserien “En skat til Danmark”, som blev sendt i vinteren 2020. Her følger man tilblivelsen af udstillingen, hvor danskere mødte op på museet med en personlig ting og fortalte deres historie til museets eksperter – Mette Boritz, Mette Byriel-Thygesen og Peter Henningsen.

I udsendelserne udvalgte museets ekspertpanel næsten 100 genstande, som er vidnesbyrd fra historiske begivenheder de seneste 100 år.

– Vi har fået mange spektakulære genstande fra bombeangreb, besættelsestiden, fodboldsejre, frihedskampe og nære historier, der indrammer, hvem vi er, fortæller museumsinspektør Mette Boritz.

Kulturgods fra de sidste 100 år
Udstillingen viser store og små begivenheder fra de seneste 100 år fortalt af danskerne selv med deres egne ting, og vi kommer med ind i både danskernes soveværelser, dagligstuer, køkkener, baggårde og til fest, oplyser museet.

Når udstillingen åbner, kan man bl.a. se bilen, som Montgomery kørte i gennem Københavns gader i befrielsesdagene til hujende horder i 1945, hjelmen fra brandmanden, som mistede livet i forsøget på at slukke ilden efter fyrværkeriulykken i Seest i 2004, og det brev, som en af de første Aids-patienter fik i 1985. Også faldskærmssilke, som faldt ned fra himlen og blev til en brudekjole, og Jacob Haugaards jakkesæt lavet af kaffesække, vil være til skue, ligesom banneret, der blev båret ned ad strøget, da Rødstrømpebevægelsen i Danmark blev startet i 1970.

Corona er en ny del af Danmarkshistorien
Udstillingen skulle oprindeligt have åbnet 1. maj, men blev som så meget andet udsat, da alting måtte lukke ned. Det har dog givet anledning til at medtænke nedlukningen i forbindelse med covid-19 som en helt ny del af Danmarkshistorien, der derfor også har fået en plads i udstillingen.

– Vi har alle på en eller anden måde være ramt af corona-pandemien, så den skal selvfølgelig også bearbejdes på Nationalmuseet ligesom andre traumer, kampe og sejre, der ligger bag os. Det er vigtigt for os, at danskerne kan se sig selv i vores udstillinger. Derfor har vi også ting, der er vidnesbyrd om corona i Danmark, siger vicedirektør Anni Mogensen.

I udstillingen kan du se en af de regnbuer, som stod i butiksvinduer i Vejle, en actionfigur af Søren Brostrøm og et skilt fra Djursland – “Så kør dog hjem”; et opråb fra lokale til sommerhusgæsterne om at vende om med deres coronasmitte.


Udstillingen er åben for publikum fra 4. september til 31. december 2020. Der vil i denne periode desuden være et omfattende aktivitetsprogram med talks, foredragsaftener, rundvisninger, og events på Nationalmuseet.

Læs mere om aktivitetsprogrammet på Nationalmuseets hjemmeside.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.