Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Nationalmuseet åbner ny danmarkshistorisk udstilling

Ny udstilling fortæller de sidste 100 års danmarkshistorie fra et hverdagsperspektiv.

Direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev. Foto: Rune Clausen, Nationalmuseet

Artiklen er en genudgivelse. Den er udgivet første gang d. 1. september 2020. 

Fredag d. 4 september åbner Nationalmuseet deres nye danmarkshistoriske udstilling “En skat til Danmark”.

Udstillingen fortæller historien om danskernes hverdag og det, der har formet os som land. Det gør den ud fra en lang række genstande, som almindelige danskere selv har indleveret til museet, og som alle bærer vidnesbyrd om historiske begivenheder i løbet af de sidste 100 år, der har “formet os, rystet os og rykket os som nation de seneste 100 år”, ifølge Nationalmuseet.

– Historien bæres ikke kun af konger og regeringer. Helt almindelige mennesker er også med til at fortælle den og forme den. Det er vigtigt, at vi minder danskerne om, at DE er danmarkshistorien. De ting, som danskerne har fundet frem i skuffer, skabe, garager og lader, er kulturskatte, fordi de er vidnesbyrd om store begivenheder i danmarkshistorien, siger museumsdirektør Rane Willerslev.

Et samarbejde med TV2
Udstillingen er blevet til i samarbejde med TV2-programserien “En skat til Danmark”, som blev sendt i vinteren 2020. Her følger man tilblivelsen af udstillingen, hvor danskere mødte op på museet med en personlig ting og fortalte deres historie til museets eksperter – Mette Boritz, Mette Byriel-Thygesen og Peter Henningsen.

I udsendelserne udvalgte museets ekspertpanel næsten 100 genstande, som er vidnesbyrd fra historiske begivenheder de seneste 100 år.

– Vi har fået mange spektakulære genstande fra bombeangreb, besættelsestiden, fodboldsejre, frihedskampe og nære historier, der indrammer, hvem vi er, fortæller museumsinspektør Mette Boritz.

Kulturgods fra de sidste 100 år
Udstillingen viser store og små begivenheder fra de seneste 100 år fortalt af danskerne selv med deres egne ting, og vi kommer med ind i både danskernes soveværelser, dagligstuer, køkkener, baggårde og til fest, oplyser museet.

Når udstillingen åbner, kan man bl.a. se bilen, som Montgomery kørte i gennem Københavns gader i befrielsesdagene til hujende horder i 1945, hjelmen fra brandmanden, som mistede livet i forsøget på at slukke ilden efter fyrværkeriulykken i Seest i 2004, og det brev, som en af de første Aids-patienter fik i 1985. Også faldskærmssilke, som faldt ned fra himlen og blev til en brudekjole, og Jacob Haugaards jakkesæt lavet af kaffesække, vil være til skue, ligesom banneret, der blev båret ned ad strøget, da Rødstrømpebevægelsen i Danmark blev startet i 1970.

Corona er en ny del af Danmarkshistorien
Udstillingen skulle oprindeligt have åbnet 1. maj, men blev som så meget andet udsat, da alting måtte lukke ned. Det har dog givet anledning til at medtænke nedlukningen i forbindelse med covid-19 som en helt ny del af Danmarkshistorien, der derfor også har fået en plads i udstillingen.

– Vi har alle på en eller anden måde være ramt af corona-pandemien, så den skal selvfølgelig også bearbejdes på Nationalmuseet ligesom andre traumer, kampe og sejre, der ligger bag os. Det er vigtigt for os, at danskerne kan se sig selv i vores udstillinger. Derfor har vi også ting, der er vidnesbyrd om corona i Danmark, siger vicedirektør Anni Mogensen.

I udstillingen kan du se en af de regnbuer, som stod i butiksvinduer i Vejle, en actionfigur af Søren Brostrøm og et skilt fra Djursland – “Så kør dog hjem”; et opråb fra lokale til sommerhusgæsterne om at vende om med deres coronasmitte.


Udstillingen er åben for publikum fra 4. september til 31. december 2020. Der vil i denne periode desuden være et omfattende aktivitetsprogram med talks, foredragsaftener, rundvisninger, og events på Nationalmuseet.

Læs mere om aktivitetsprogrammet på Nationalmuseets hjemmeside.

Forsiden lige nu:

Hvem er forskningsverdens magtelite?

FORSKNINGENS MAGTELITE. Magtbalancen rykker sig i forskningsverdenen i takt med, at bevillingssummerne strømmer til som aldrig før. Science Report undersøger og afdækker i en ny magtserie, hvem der udgør forskningens magtelite, og hvilke typer magt der i spil.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.