Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Ny AU-podcast skal synliggøre kvindelige topforskere

#DiversityAU sætter fokus på kvindelige forskere, der har gjort karriere i akademia.

#DiversityAU sætter fokus på kvindelige forskere, der har gjort karriere i akademia. Foto: Anders Hylander, AU.

På Aarhus Universitet er én ud af fire professorer kvinde. På lektorniveau er tallet 37 procent. Selvom andelen af kvindelige professorer er steget over de sidste fem år, er der stadig brug for handling på området, mener universitetet. 

Derfor søsætter AU nu en podcastserie, der har fået navnet #DiversityAU, som sætter fokus på kvindelige forskere, der har gjort karriere i akademia.

I podcastens fem afsnit interviewer journalist og tidligere Deadline-vært Nynne Bjerre Christensen forskerne. Undervejs i samtalerne kommer de blandt andet ind på karrierevalg, udlandsophold, forskningsfinansiering og om forskernes overvejelser omkring at nå til tops i den akademiske verden. 

– Arbejdet med at skabe en bedre kønsbalance på Aarhus Universitet har vist, at flere efterlyser kvindelige rollemodeller blandt forskere. Det er blandt andet blevet fremhævet af AU’s juniorforskerforening. Derfor har vores udvalg for diversitet og ligestilling – i samarbejde med journalist Nynne Bjerre Christensen – produceret denne podcastserie, hvor nogle af vores dygtige kvindelige forskere fortæller om deres respektive karrierer, fortæller prorektor Berit Eika.

Udviklingen er gået for langsomt
I første afsnit taler Nynne Bjerre Christensen med professor i medievidenskab, Anja Bechmann, der er direktør for Center for Digital Social Research, DATALAB.

Her fortæller Anja Bechmann om sin vej til professor-titlen og om at være drevet af nysgerrighed og vilje til at løse samfundets små og store udfordringer. Hun kommer også ind på nogle af de udfordringer, hun er stødt på undervejs, og til sidst giver hun gode råd til unge, særligt kvindelige, forskere, der selv overvejer en karriere i academia.

– Udfordringen med at skabe en bedre kønsbalance er vigtig at italesætte og arbejde aktivt med på universitetet, fordi vi skal bruge de bedste talenter af begge køn til at sikre den højest mulige forsknings- og undervisningskvalitet, siger Berit Eika. 

– Vi har desværre oplevet, at udviklingen med at skabe denne balance er gået for langsomt. Derfor valgte vi i ledelsen sidste år at sætte endnu større fokus på at løse problemet blandt andet ved at nedsætte vores tværgående diversitets- og ligestillingsudvalg med rektor Brian Bech Nielsen og jeg selv for bordenden.

I de fire øvrige afsnit taler Nynne Bjerre Christensen med Julia Nafzinger, professor i økonomi, Cecilia Ramlau-Hansen, professor i folkesundhedsvidenskab, Liv Hornekær, professor i fysik og Nina Lock, lektor i ingeniørvidenskab.

Forsiden lige nu:

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC

Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.