Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Ny forskningsbaseret bog giver alternative modeller for organdonation

Forskning peger på, at man bør indføre en model for aktivt fravalg af organdonation.

Udsnit af forsideillustrationen til "Organdonation - og behovet for en ny model" af post.doc Andreas Albertsen, Aarhus Universitet.

På trods af årtiers politisk fokus, handleplaner og kampagner, er den danske model for organdonation slet ikke god nok, som den er i dag.

Det fremgår i den nye bog, “Organdonation – og behovet for en ny model” af post.doc. ved Statskundskab på Aarhus Universitet, Andreas Albertsen. Bogen er baseret på et forskningsprojekt, der er støttet af Carlsbergfondet og Aarhus Universitets Forskningsfond.

Det anslås, at der er ca 400 danskere, der lige nu venter på at modtage et nyt organ – og at der af samme grund dør en dansker, som venter på et nyt organ, hver 14. dag. Selvom danskerne egentlig generelt er positivt stemte over for organdonation, er der stadig kun få danskere, der melder sig som organdonorer. Faktisk er det mindre end hver fjerde dansker, der i dag har tilkendegivet deres holdning til organdonation. 

I sin nye bog foreslår Andreas Albertsen derfor, at det er på tide med en alternativ model for organdonation i Danmark, hvor man i stedet for et aktivt tilvalg, aktivt skal fravælge at blive organdonor.

Fravalg frem for tilvalg
Konkret præsenterer Andreas Albertsen i bogen tre alternativer til den nuværende model: en model, hvor alle tvinges til at tage stilling, når de tager kørekort; en model hvor registrerede donorer kommer foran i køen, hvis de mangler et organ; og til sidst en model med aktivt fravalg.

Selv argumenterer han for, at Danmark skal vælge sidstnævnte model, hvor man aktivt skal fravælge – og ikke tilvælge – at blive organdonor. En model, hvor alle er donorer, hvis de ikke aktivt har meldt fra, vil give flere organer og kunne redde flere liv. En sådan model vil også være etisk forsvarlig, argumenterer Andreas Albertsen for.

– Aktivt fravalg fastholder, at den enkelte i sidste ende selv bestemmer, hvad der skal ske med ens organer. Den nuværende model bliver altså vendt om, så de, der ikke ønsker at donere, selv skal melde fra, siger Andreas Albertsen.

Med denne model ville man gå samme vej, som England, Holland og Island netop har gjort, og ifølge Andreas Albertsen bør Danmark trække på erfaringer med alternative modeller for organdonation fra andre lande:

– Erfaringerne fra andre lande viser, at det giver flere organer og redder flere liv, siger han.

Aktivt fravalg har længe været diskuteret i den danske debat om organdonation. Forslaget er behandlet flere gange af Etisk Råd og blev drøftet i Folketinget i 2018 på baggrund af et borgerforslag, men modellen er gentagne gange blevet afvist. 

Imidlertid er der mangel på organdonorer, så derfor er der brug for nye alternativer, mener Andreas Albertsen.

Systematisk diskussion
Bogen er den første udgivelse på dansk, der systematisk diskuterer, hvordan vi får flere organdonorer i Danmark. Undervejs inddrager Andreas Albertsen de filosofiske og etiske problemstillinger, der knytter sig til organdonation. 

Problemstillinger, der blandt andet angår, om den enkelte kan bestemme over sin egen krop efter døden, om efterladte familiemedlemmer skal have vetoret mod transplantation – om vi som samfund bør prioritere nogle mennesker over andre i køen til et nyt organ og dermed, måske, et nyt liv.

Bogen er blevet til på baggrund af Andreas Albertsens forskningsprojekt “Scarcity of Organs: The Role of Families, Markets and the State in closing the Gap”, der er støttet af Carlsbergfondet og Aarhus Universitets Forskningsfond.

Læs mere om Andreas Albertsens forskningsprojekt hos Carlsbergfondet og om bogen hos Aarhus Universitetsforlag.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.