Shitstorme, fake news, hævnporno, digital mobning, og informationsoverload.
Den digitale udvikling har mange facetter, der tilsammen har skabt en ny virkelighed. Og i takt med, at det digitale livs udfordringer vokser, skal vi lære at navigere og fungere i en ny digital tidsalder.
Det gælder ikke mindst de unge, der skal rustes og (ud)dannes til et liv, hvor det digitale påvirker både identitet og de sociale normer.
Derfor har professor Vincent F. Hendricks fra Center for Information og Boblestudier på KU og cand.mag. Camilla Mehlsen, didaktisk leder af projektet Digital (Ud)dannelse, redigeret en bog, der sætter fokus på de udfordringer, sociale medier skaber for unges identitet og udvikling.
LIKE, som bogen hedder, er et stykke forskningsbaseret undervisningsmateriale, der skal lære unge i udskolingsklasser og på gymnasiale uddannelser om digital adfærd, ved at gå tæt på emner og udfordringer fra de unges eget liv.
– Den digitale dannelse om alt fra fake news til ansigtsløs kommunikation, skal bidrage til at fostre myndige og autonome individer, som bruger fornuften og kritisk forholder sig til sig selv, fællesskabet og samfundet. Digital myndighed og dømmekraft er derfor et væsentligt mål for digital uddannelse, og for projektet, siger professor Vincent F. Hendricks.
LIKE retter sig mod fag som dansk, sprogfagene, samfundsfag, historie, psykologi, filosofi og matematik. Bogen kan bruges i enkeltfaglige og tværfaglige undervisningsforløb på ungdomsuddannelserne og i grundskolens udskoling.
VINCENT HENDRICKSVIL HJÆLPE OS MED AT BLIVE DIGITALT DANNEDE
Testet blandt lærere og elever
Undervisningsmaterialet er udviklet og testet i samarbejde med lærere og elever i gymnasiet og i folkeskolens ældste klasser, der har arbejdet med bogens forskellige emner, for eksempel deling af intime billeder, digitale forstyrrelser, opmærksomhedsøkonomi, clickbaits og polarisering.
– Der er et udtalt behov for, at unge lærer om digital dannelse og sammen taler om deres liv på digitale og sociale medier. Der er brug for, at unge lærer at navigere i et hav af informationer på nettet og bliver mere bevidste om, hvad deres digitale adfærd og handlinger betyder for dem selv og andre, siger medie- og uddannelsesrådgiver Camilla Mehlsen.
– Vores afprøvninger i skoler og gymnasier har vist, det hjælper at tage fat på digital dannelse i en faglig kontekst, hvor begreber sættes i relation til de unges brug af smartphones og sociale medier, tilføjer hun.
LIKE hører under projektet Digital (Ud)Dannelse for Unge (D.U.D.E), som er finansieret af TrygFonden og har til huse på Center for Information og Boblestudier (CIBS) ved Københavns Universitet.
CIBS er finansieret af Carlsbergfondet og Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet.
LIKE er gratis for skoler og uddannelsesinstitutioner og kan downloades på projektets hjemmeside.
Her kan man finde mere information, vejledninger, bogen online og eksempelvis også teste sin viden om fake news og misinformation på nettet – og afprøve Emoji-spillet, som er en del af undervisningsmaterialet.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.