Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Peter Gøtzsche: Kritiske spørgsmål til vacciner er helt nødvendige

Sandhed, løgn og kontroverser om vacciner er omdrejningspunktet i ny bog af Peter Gøtzsche

Professor Peter C. Gøtzsche udgiver bogen Vacciner - Sandhed, løgn og kontroverser

Sandhed, løgn og kontroverser. Sådan lyder undertitlen på professor Peter Gøtzsches seneste bog, der udkommer i dag, og som i sin enkelthed bærer titlen: Vacciner

Med bogen vil Peter Gøtzsche, der i 2010 blev professor i klinisk forskningsdesign på Københavns Universitet, guide læserne til omhyggeligt at vurdere hver vaccine for sig, så man selv kan beslutte, om vaccinen er værd at få. 

– Utrolig mange mennesker har fortalt mig, at de er usikre på, hvilke vacciner de skal sige ja til. Denne bog er, ligesom mine andre bøger, en hjælp til almindelige mennesker, så de selv kan opsøge information om vacciner og skelne mellem, hvad de kan og ikke kan stole på, fortæller Peter Gøtzsche. 

Peter Gøtzsche er kendt for sin kritik af psykiatrien og sine kontroversielle holdninger til psykofarmaka, som han blandt andet har beskrevet i en tidligere bog under titlen “Dødelig medicin og organiseret kriminalitet” (2013). Han er desuden en markant kritiker af medicinalindustrien – og lægestandens tætte samarbejde med samme – da han mener, at medicinsk forskning i alt for høj grad er underlagt industriens interesser.

At Peter Gøtzsche nu har kastet sig over vaccineområdet er, ifølge ham selv, på baggrund af talrige opfordringer om at skrive en bog om emnet. 

– Min egen opfattelse har været, at de helt store skandaler i medicinalindustrien ikke drejer sig om vacciner. Jeg har altid haft den opfattelse, at vacciner ikke er noget, jeg behøvede at interessere mig for. Men så besluttede jeg mig for at kigge nærmere på det, fortæller han. 

Hans konklusion er, at nogle vacciner er så gavnlige – og har reddet millioner af liv – at vi alle bør få dem. Det gælder især vaccinen mod mæslinger. Til gengæld er han meget kritisk omkring influenzavaccinen, imens HPV-vaccinen er én af dem, hvor man bør gøre sig nogle grundige overvejelser forinden.

Forskning bag lukkede døre
Peter Gøtzsches overordnede budskab er , at den almindelige dansker selv – i hvert fald med en række af vacciner – må vurdere, om de gør mere skade end gavn. Og det er i den forbindelse, han gerne vil hjælpe os med at træffe beslutningen på et informeret grundlag.

Jeg er 100 procent imod den der holdning om, at forskning skal diskuteres bag lukkede døre, fordi almenbefolkningen er for dum til at følge med

For det er naivt at tro, at vi kan nøjes med at stole på de anbefalinger, der kommer fra sundhedsmyndighederne, mener Peter Gøtzsche.

– Man er nødt til selv at gøre en indsats. Man er knageme nødt til selv at søge de oplysninger, og omhyggeligt vurdere hver vaccine for sig, og selv gøre sig nogle overvejelser. Jeg har skrevet bogen for at hjælpe folk med det, siger han.

I det hele taget er det vigtigt, at videnskabelige debatter – for eksempel omkring vacciner – bliver taget i offentligheden og ikke bag lukkede døre, mener Peter Gøtzsche:

– Jeg er 100 procent imod den der holdning om, at forskning skal diskuteres bag lukkede døre, fordi almenbefolkningen er for dum til at følge med. Og at befolkningen er for dum til at træffe deres egne beslutninger. Det er en paternalistisk og nedvurderende holdning at have til sine medmennesker, siger han og tilføjer;

– Mange mennesker vil godt kunne forstå en forskningsmæssig diskussion af de usikkerheder, der er. Det kan gå grueligt galt, når man i sin egen ophøjethed mener, at det skal foregå bag lukkede døre. Det er helt misforstået. Det åbner døren for et forfærdeligt magtmisbrug.

Med sin markante og til tider udiplomatiske kritik af både myndigheder, medicinalindustrien og lægemiddelagenturer, er Peter Gøtzsche i adskillige sammenhænge blevet kendt og omtalt som en kontroversiel forsker, der deler de videnskabelige vande. Det er dog en mærkat, han tager med sindsro:

– Jeg har for mange år tilbage lært, at når man bliver kaldt for kontroversiel inden for sundhedsvæsenet, betyder det næsten altid kun, at man har fortalt sandheden – fordi den er ilde hørt. Jeg er blevet kaldt kontroversiel i årtier, men min forskning er valid. Folk har ikke kunnet lide mine resultater, og så kalder man mig kontroversiel, forklarer han.

– Men det er en forkert måde at tage diskussion på. Jeg er jo forsker, så hvis nogen påviser, at jeg har taget fejl, må jeg rette op på det. Så kæmper jeg da ikke, hvis det virkelig er rigtigt, at jeg har taget fejl. Men det har folk altså ikke påvist, mener Peter Gøtzsche.

Ud med influenzavaccine
Imens vaccinen mod mæslinger, der lige nu er i slemt udbrud i USA på grund af vaccinemodstandere, er livsnødvendig, er der til gengæld de vacciner, der er “så dårlige, at mange sundhedsprofessionelle ikke bruger dem til sig selv eller deres familier”, skriver Peter Gøtzsche i bogen. Det gælder især influenzavaccinen:

– Influenzavaccinen kan vi virkelig godt undvære. I Danmark er det kun ældre over 65 år, der tilbydes den gratis, imens rigtig mange i Amerika, inklusiv børn, får den. Ingen af delene giver mening, mener han. 

I bogen skriver Peter Gøtzsche som konklusion på sin egen gennemgang af vaccinen; 

– Efter at have læst hvad de amerikanske centre for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse (CDC) skriver om influenzavaccinen, stoler jeg ikke på noget som helst, som dette agentur skriver om nødvendigheden af at få en vaccination.

Han mener også, at skadevirkningerne af influenzavaccinen er blevet tilbageholdt af myndighederne: 

– De (skadevirkningerne, red.) har været enormt godt skjult, og det har været lidt af et detektivarbejde at komme til bunds i den sag. Det er ikke i orden, at myndighederne ikke informerer befolkningen. De skal lægge tingene frem, så folk selv kan søge informationer, siger Peter Gøtzsche.  

I den forlængelse skriver han desuden, at “der er overvældende dokumentation for, at vi heller ikke kan stole på lægemiddelagenturerne”. 

Dem midt imellem
Midt imellem de vigtige og de dårlige vacciner er der dem, vi bør vurdere hver for sig, mener Peter Gøtzsche. Én af dem er den omdiskuterede HPV-vaccine. 

– Jeg har studeret HPV-vaccinerne i nogle år og har kritiseret det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMA, red.) håndtering af dem. Vores forskningsgruppe har kunnet påvise, at der er alvorlige neurologiske konsekvenser af vaccinerne i flere tilfælde, hvilket myndighederne påstår ikke er tilfældet, siger Peter Gøtzsche og fortsætter;

– Det er alvorligt, at man ikke informerer befolkningen om det, men endnu mere alvorligt, at man skjuler skadevirkningerne. Skaderne er svære at opdage, fordi de er meget uspecifikke. 

Det er langt fra første gang, Peter Gøtzsche kritiserer HPV-vaccinen for at gøre mere skade end gavn.

Hans vedvarende kritik af vaccinationen, der i dag anbefales af både danske og internationale sundhedsmyndigheder, har blandt andet ført til, at han i 2018 blev fyret som direktør for Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet. 

Jeg har ikke skrevet bogen på grund af HPV-vaccinen. HPV er kommet til at fylde meget i bogen, fordi jeg ved meget om vaccinen

Peter Gøtzsche var medstifter af det uafhængige, videnskabelige netværk Cochrane, og etablerede Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet i 1993. I dag er han ikke længere medlem af Cochranes bestyrelse, da han blev ekskluderet fra Cochrane-samarbejdet efter en voldsom debat om netop HPV-vaccinen, og på grund af uenigheder om den interne linje i Cochrane. 

Han har tidligere kaldt sin fyring for “et videnskabeligt justitsmord” og ”et klart angreb på både den uafhængige forskning og ytringsfriheden”, og i 2019 grundlagde han Institute for Scientific Freedom. 

Officielt har begrundelsen for Peter Gøtzsches fyring været, at Rigshospitalet havde mistet tilliden til ham.

Et kæmpe propagandashow
I sin kritik af HPV-vaccinen stikker Peter Gøtzsche ud fra de fleste af sine forskerkollegaer, og flere danske forskningsstudier har også påvist, at intet tyder på, at HPV-vaccinen har flere eller mere alvorlige bivirkninger end andre vacciner

Jeg har skrevet udtrykkeligt, at videnskaben kan udlægges forskelligt af forskellige mennesker. Det her er mine konklusioner på baggrund af de resultater, jeg har fundet frem til.

HPV-vaccinen, og Peter Gøtzsches konklusioner om samme, fylder en væsentlig del af bogen, men han afviser at have skrevet den med det formål at vække nyt liv til HPV-debatten: 

– Jeg har ikke skrevet bogen på grund af HPV-vaccinen. HPV er kommet til at fylde meget i bogen, fordi jeg ved meget om vaccinen, siger han og uddyber; 

– De to andre vacciner fylder også rigtig meget, og tilsammen illustrerer de tre vacciner noget meget væsentligt: mæslingevaccinen er blevet lagt for had uden grund. Den redder liv, og den skal vi alle sammen have. I modsætning til influenzavaccinen, som kan undværes. I midten har du HPV-vaccinen, som givetvis kan nogle ting, men effekten er ganske beskeden.

Grundlæggende mener Peter Gøtzsche, at det sundhedsproblem, vaccinen løser, er “ret beskedent i forhold til andre sundhedsproblemer, for eksempel rygning”.

– Derudover er screeninger overordentligt effektive. Hvis du går regelmæssigt til screening, vil man finde forstadier til kræft, og så man kan spørge; hvor er så den helt store gevinst ved vaccinationer? Og selvom man bliver vaccineret, skal man jo alligevel gå til screening. Der er så mange ting ved den vaccine, som siger mig, at det er blevet et kæmpe propaganda-show. 

Du skriver i bogen, at du i dag ikke ville vælge at vaccinere dine egne døtre med HPV-vaccine. Tror du ikke, at nogle læsere vil tolke det som en direkte opfordring, fremfor en guide til selv at kunne træffe en beslutning? 

– Hvis de gør det (tolker det som en opfordring, red.), må det stå for deres egen regning. Jeg har skrevet udtrykkeligt, at videnskaben kan udlægges forskelligt af forskellige mennesker. Det her er mine konklusioner på baggrund af de resultater, jeg har fundet frem til. Andre vil komme frem til andre konklusioner, lyder det fra Peter Gøtzsche, som tilføjer; 

– Når jeg har sat mig så grundigt ind i HPV’en, synes jeg, det er rimeligt, at jeg fortæller, hvad jeg selv mener. Jeg fortæller også, at jeg mener, børnevaccinationer i Danmark er fantastisk gode. Bortset fra HPV, afslutter han.

 

Vacciner – sandhed, løgn og kontroverser af Peter Gøtzsche udkommer på forlaget People’s Press den 6. februar. 

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.