De otte danske universiteter vil gøre det lettere for forskere at blive bedre undervisere.
– Vi vil anerkende vores dygtige forskere for deres undervisning, siger Hanne Leth Andersen, formand for det Uddannelsespolitiske Udvalg i Danske Universiteter og rektor på Roskilde Universitet.
Derfor har Danske Universiteter på vegne af universiteterne udviklet et fælles rammeværk – ‘Dansk ramme for meritering af universitetspædagogiske kompetencer’.
Ifølge Danske Universiteter skal det såkaldte rammeværk bruges til at sætte ”pejlemærker for de danske universiteters arbejde med at sikre bedre læringsresultater gennem undervisning og vejledning, der både i indhold og form stimulerer og engagerer studerende”.
Merit som prioritet
Udviklingen af rammen kommer blandt andet i forlængelse af anbefalingerne fra Udvalget for bedre meritering i dansk forskning, der blev nedsat i august 2018. En af opgaverne for dette udvalg var gennem merit at få prioriteret flere dele af universiteternes kerneaktiviteter – herunder undervisning og myndighedsbetjening.
Læs også: Vurderinger af forskere skal moderniseres
Målgruppen for ‘Dansk ramme for meritering af universitetspædagogiske kompetencer’ er dermed akademiske medarbejdere, der leverer forsknings- og udviklingsbaseret undervisning på universiteterne.
Ifølge Hanne Leth Andersen kan retningslinjerne være et værktøj, der blandt andet kan bruges ved ansættelses- og udviklingssamtaler.
– Rammeværket skal kunne vise, hvilke forventninger universiteterne har til deres undervisende forskere på adjunkt-, lektor- og professor-niveau, siger Hanne Leth Andersen.
Samtidig vil retningslinjerne også kunne vise, hvor en underviser gør det godt, og hvor vedkommende har interesse i at udvikle sig.
Skal støtte forskernes udvikling
– Universitetets vigtigste bidrag til samfundet er forskning og kandidater, der har gennemgået en forskningsbaseret uddannelse. Vi vil gerne være endnu bedre til at anerkende de videnskabelige medarbejdere også for deres undervisning. Og vi vil støtte forskernes udvikling og vedligeholdelse af undervisningskompetencer gennem hele karrieren, siger Anders Bjarklev, formand for Rektorkollegiet i Danske Universiteter og rektor på Danmarks Tekniske Universitet.
Læs også: Universiteterne klar med ønskeliste til genåbning
De fælles retningslinjer er skabt af og til de otte danske universiteter, og alle universiteter har forpligtet sig til at bruge retningslinjerne i deres arbejde.
– Du skal huske, at vi er otte forskellige universiteter med otte forskellige profiler. Derfor er styrken ved det her rammeværk, at vi alle kan udvælge og kombinere de forskellige dele, så det passer perfekt til det enkelte universitet, siger RUC-rektor Hanne Leth Andersen.
På trods af universiteternes forskellige profiler er håbet, at rammen kan bidrage til at etablere et fælles sprog i undervisningsøjemed på tværs af universiteterne.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
