Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Verdens vand skal demokratiseres

På verdens vanddag stiller Global Health Film Days og Grundfos Fonden skarpt på verdens vandproblemer – og løsninger.

Filmen 'Into Dust', der er instrueret af af den Oscar-vindende instruktør Oscar von Einsiedel, blev vist i løbet af arrangementet. Foto: Into Dust

22. marts er det verdens vanddag. 

Det sætter KU’s Global Health Film Days og Grundfos Fonden fokus på med et event i Cinemateket med filmvisning, foredrag og debat.   

– Vand har altid været årsag til konflikter og krige. Det handler om, at vi alle skal have ret til adgang til drikkevand, og det har mange ikke, siger Kim Nøhr Skibsted direktør i Grundfos Fonden, der ejer den globale pumpeproducent Grundfos.

40 procent af verdens befolkning lever i områder med med mangel på adgang til sikker vandforsyning. Og ifølge FN’s fremskrivninger kan mere end fem milliarder mennesker være påvirket af vandmangel om ti år. 

Men hvordan løser vi det globale vandproblem? 

Demokratisering af vand

For Flemming Konradsen, professor og direktør for School of Global Health på Københavns Universitet, handler en stor del af løsningen på verdens vandudfordringer om, at vi alle skal bruge vandet bedre, end vi gør nu.  

– Det er ingen kunst at trække en masse vand op fra undergrunden. Men at gøre det og sikre forvaltning over flere år kræver politikker, institutioner og en demokratisk proces, siger Flemming Konradsen. 

Nogle steder i verden er der monopol eller dimensionering på vandforbruget, som gør adgangen til rent vand dyrt og besværligt for befolkningen. 

Læs også: Bæredygtige byer kræver viden om, hvad der sker under vandoverfladen

Her er det vigtigt, at der kommer en mere demokratisk regulering af vandforsyningen, så den lokale befolkning har adgang til tilstrækkeligt med sikker vand, og nok vand til at understøtte god hygiejne, mener Flemming Konradsen.  

– Befolkningen skal involveres på lidt den samme måde som den andelstanke, der hersker herhjemme. Her er lokale involveret i driften og investeringer i vandforsyningen. Målet er at investeringerne i vand skal komme alle til gode, siger han.

Kim Nøhr Skibsted fortæller om en af fondens donationer af et vandforsyningsanlæg til en afrikansk landsby. Her opstod et “vanddemokrati” omkring plejen og finansieringen af anlægget, da indbyggerne kunne se, at samarbejde og udvikling ville være i alles interesse.

– Der er nu bedre hygiejne og afgrøder i byen, og indbyggerne er mere i kontrol over deres egne liv. Da vi i fonden var på besøg senere insisterede indbyggerne på, at de ikke ville modtage flere almisser, men betale os for de nye ydelser, som de kunne se, der var behov for. Det kræver ikke meget at skabe en bæredygtig udvikling, siger han. 

Investér i vand

Vi står over for en stor opgave med at sikre bæredygtig adgang til vand for verdens befolkning. Men der er også et stort erhvervspotentiale forbundet med vand, ikke mindst lokalt, men også for store internationale virksomheder, fortæller Flemming Konradsen. 

– Vand kan blive en god indtægtskilde for danskere og danske virksomheder. Det er allerede en stor sektor, men man kunne godt forestille sig, at pensionskasser kunne investere i vand, fordi det er noget, alle har behov for, siger han.

Vi har i Danmark allerede mange aktører, der arbejder med for eksempel at pumpe vand op fra undergrunden, måle kvaliteten af det, rense spildevand og dette kan indgå i det globale vand-økosystem. Og det bør vi udnytte, mener han. 

– Vand burde fylde mere i investeringspolitikken i Danmark. Det bliver en enorm konkurrenceevne at kunne levere vand ved forbrug af mindre energi. At kunne tabe mindre vand, oplagre, holde det rent. Det er der et kæmpe erhvervspotentiale i globalt set, siger han.  

Læs også: Grundfos vil være klimapositiv i ny strategi med tryk på bæredygtighed

Kim Nøhr Skibsted ser også et stort potentiale for danske erhverv forbundet med vand.

– I Danmark er vi er gode til vand. Vi er dygtige til at forske i nye metoder, og vi kaster ganske mange penge ind i forskningen for at blive endnu dygtigere. 

For eksempel er vi gode til at finde ud af, hvor det rigtige vand er henne, så vi ikke tømmer undergrundslommer for hurtigt, fortæller han. 

– Den viden kan vi eksportere, siger han.  

Skab opmærksomhed

Kim Nøhr Skibsted og Grundfos Fonden uddeler hvert år omkring 200 millioner kroner til velgørende formål. Og her er det vigtigt, at fonden ikke tænker kortsigtet, men snarere 20-30 år ud i fremtiden med deres projekter, fortæller Kim Nøhr Skibsted. 

– Vi tænker meget over, hvordan kan vi udnytte vand mest effektivt. Hvordan vi genbruger vand mest muligt, så vi for eksempel ikke bruger drikkevand i industrien, siger han.

Det er en diskussion, der har været i gang længe, og hvor politisk regulering og privat innovation skal gå bedre hånd i hånd, fortæller han.

Læs også: Carlsberg sikrer vandrensning til udsat område

– Det er et problem, som vi skal skal gøre beslutningstagere opmærksomme på. Det handler om, at vi alle har ret til adgang til drikkevand, og det har mange ikke. Derfor kaster vi os ind i vandprojekter i udviklingslande sammen med NGO’er, siger Kim Nøhr Skibsted. 

Han peger desuden på, at befolkningen i vestlige lande skal blive opmærksomme på, at let adgang til rent vand ikke er en selvfølge. Så vil flere også bidrage til løsningen på problemerne, mener han.

– I vores del af verden opdager vi kun betydningen af vand, hvis der sker en lokal forurening, og indbyggerne i en by skal koge deres vand i et par dage. Men det er hverdagen i mange udviklingslande. Vi skal gøre vand til en menneskeret og finde de vandressourcer, der er i jorden, siger han. 

Til arrangementet får filmen ’Into Dust’, som handler om et stort vandtyveri i Pakistan, dansk biografpremiere. Derudover vil der være en forelæsning om Danmarks vandhistorie samt en debat om løsninger på den globale vandkrise.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.