Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

– Vi bør gøre op med Silicon Valleys arrogance

DIIS-forsker Adam Moe Fejerskov langer i ny bog ud efter tech-producenterne: – Deres arbejdsmetoder har store konsekvenser for rigtige mennesker.

Verdenssamfundet bør presse tech-giganterne til bedre forretningsmodeller, lydet det fra bogaktuel forsker. Foto: wellesenterprises/iStock

En sætning i den nye bog ‘Hvordan kan ny teknologi redde verden?’ springer i øjnene:

”I sidste ende handler det om, hvilken fremtid vi ser for os og er interesseret i at skabe.”

Bag ordene og bogen står Adam Moe Fejerskov, som skildrer de gigantiske problemer, der cirkler omkring tech-industrien. De etiske dilemmaer, vi står overfor i vores del af verden, har langt voldsommere og til tider fatale konsekvenser for mennesker i sårbare situationer i andre dele af verden.

– Vi har brug for at gøre op med Silicon Valleys arrogance, siger han til Science Report.

Adam Moe Fejerskov er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, hvor han – bredt formuleret – undersøger, hvordan teknologi påvirker menneskets tilværelse. På både godt og ondt.

– Der er brug for en demokratisering, hvor brugerne bliver inddraget i udviklingen af teknologien, siger Adam Moe Fejerskov.

Grader af alvorlighed

Udvikling af ny teknologi ”tegner ofte et billede af en fremtid, hvor livet er bedre, mere sikkert og mere rigt”, skriver Adam Moe Fejerskov.

Men teknologien medfører også problemer.

Når bølgerne om tech-giganterne går rigtigt højt herhjemme i Danmark, handler det blandt andet om det tab af frihed, vi som brugere oplever, når vi giver vores data i bytte for deltagelse på en platform. Det handler blandt andet om, at medierne ærgrer sig over, at Google og Facebook har støvsuget annoncemarkedet for kunder. Det handler blandt andet om, at politikerne med love og regler forsøger at regulere tech-producenterne, der vel – lidt hårdt optegnet – mest af alt ryster på hovedet af den irriterende flue.

Adam Moe Fejerskov har skrevet bogen ‘Hvordan kan ny teknologi redde verden?’. Foto: Diis

– Problemerne i mange ulande minder om problemerne, vi har i Danmark: misinformation og styring af information. Men konsekvenserne, de oplever ude i verden, er meget mere markante og alvorlige end herhjemme, siger Adam Moe Fejerskov.

I flere tredjeverdenslande kan det ultimativt handle om liv og død.

Et instrument til forfølgelse

Adam Moe Fejerskov beskriver i bogen, hvordan FN-organisationen UNCHR som en del af et digitalt registreringssystem har delt biometriske og biologiske data tilhørende rohingyaer, der er flygtet fra forfølgelse i Myanmar med netop Myanmar.  

– Bag meget teknologi ligger gode intentioner om at hjælpe sårbare mennesker. Men tech er også benhård business, så mange gange ender det med, at mennesker i sårbare situationer bliver billig arbejdskraft i udviklingen af tech-virksomhedernes produkter, siger Adam Moe Fejerskov.

Læs også: Forbrugerne glemmer de betændte sager

I mange tilfælde får tech-virksomhederne adgang til grupper som rohingyaerne gennem mellemmænd. I andre tilfælde bliver virksomhederne inviteret ind af organisationer som FN, forklarer Adam Moe Fejerskov.

– Her har organisationerne et ansvar for at forklare deres samarbejdspartnere, at der gælder andre regler, når man arbejder med sårbare folk under andre forhold og med andre mål end profit.

DIIS-forskeren fortæller videre, at det har konsekvenser ”for rigtige mennesker”, når teknologien smelter sammen med virkeligheden.

– Hvis de her mennesker ikke deler deres intime data, kan det betyde, at de ikke kan få adgang til nødhjælp, siger Adam Moe Fejerskov.

Fokus på bagsiden er ikke nok

Verden er dog opmærksom på udfordringerne med tech-virksomhedernes produktudvikling.

– Vi har fokus på bagsiden, lyder det fra Adam Moe Fejerskov.

– Der bliver set på, hvad vi kan gøre, og der bliver forsket i, hvordan vi kan gøre algoritmerne mere fair.

Og her kommer det berømte ”men”

– Indtil videre er det utilstrækkeligt. Vi har brug for et grundlæggende brud med tech-virksomhedernes værdier. Så du kan se bogen som en appel til, at vi sætter gang i et skifte i magtbalancen, siger Adam Moe Fejerskov.

Og så er vi tilbage ved opgøret med arrogancen i Silicon Valley.

– Vi må aldrig tage udgangspunkt i teknologien. Tech kan aldrig redde verden. Ikke alene, siger Adam Moe Fejerskov.

Læs også: DIIS-forsker: Måden, vi lærer at lave forskningsformidling på, er forældet

I stedet skal det handle om at vende tingene om.

– Dygtige virksomheder siger: ”Vi er superskarpe til at lave …”. Sådan bør det ikke være. I stedet skal vi vende tingene om og se på problemet først.

– I løsningerne skal teknologien aldrig være endemålet. Det skal højst være et værktøj, som kan bidrage til løsningerne, tilføjer Adam Moe Fejerskov.

Sådan udvikler vi god teknologi

1.      Forstå problemerne, som teknologien skal være med til at løse.

2.      Lyt til viden fra lokale borgere og indarbejd deres viden i løsningerne. 

3.      Husk, at det ikke kun handler om teknisk viden.

4.      Teknologien vigtig, men den bør altid kun være en del af løsningen. Endemålet skal aldrig være en teknologisk løsning, der skal stå alene.

Kilde: Adam Moe Fejerskov 

‘Hvordan kan ny teknologi redde verden?’ af Adam Moe Fejerskov er udkommet på Informations Forlag som en del af serien ’Moderne idéer’.

Forsiden lige nu:

Johan Olsen modtager hæderspris 

– Han forener et aktivt forskerliv og et musikerliv i bandet Magtens Korridorer med en bred populær forskningsformidling, siger professor Anja C. Andersen.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.