Grundet Covid-19 falder årets udnævnelse af dygtige naturvidenskabelige professorer til Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab senere end normalt. Men i denne uge blev nye medlemmer endelig annonceret – ni fra Danmark og seks fra udlandet.
De 15 videnskabsfolk kommer alle fra naturvidenskabelige grene som biofysik, biologi, fysik og matematik. Traditionen tro hentes de alle fra landets universiteter. Med undtagelse af Birgitte Skadhauge, som er forskningsdirektør ved Carlsbergs forskningslaboratorier.
Fagligt åndehul
Hun udtaler i en pressemeddelelse:
– Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab fremmer tværfaglig forskning, partnerskaber og kontakter. Et medlemskab er en fantastisk mulighed for at møde andre forskere, som dyrker det videnskabelige ideal med lidenskab.
Hele grundtanken med selskabet er at facilitere en uformel udveksling af ideer mellem professorer, som mødes hver anden uge til faglige oplæg og smørrebrød. Snakken går efter sigende på nye og upublicerede resultater og spæde projekter i de historiske lokaler ved HC. Andersens Boulevard.
Medlemmerne er altid blevet hentet fra henholdsvis humaniora og samfundsvidenskab på den ene side og naturvidenskab på den anden.
Flere kvinder valgt
Kønsmæssigt har fordelingen været skæv i mange år. Mændene har udgjort en svær overvægt i sammensætningen af Videnskabernes Selskab. I år er der dog en lille majoritet i form af otte kvinder repræsenterede på listen.
For nogle år tilbage lå andelen af kvinder i Selskabet på under en tiendedel. Men billedet vil formentligt ændre sig gradvist. For et par uger siden valgte Videnskabernes Selskab antikhistoriker og tekstilforsker Marie Louise Nosch som ny præsident.
Hvem er de nye medlemmer?
Birgitte Skadhauge: Forskningsdirektør ved Carlsberg Research Laboratory
Birthe Brandt Kragelund: Professor i protein-biofysik og NMR spektroskopi ved Biologisk Institut, Københavns Universitet
Frede Blaabjerg: Professor ved Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet
Henrik Bruus: Professor ved DTU Fysik
Henrik Stapelfeldt: Professor ved Institut for Kemi, Aarhus Universitet
Jesper Grodal: Professor ved Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet
Liv Hornekær: Professor ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
Lone Kirsten Gram: Professor ved Dept. Biotechnology and Biomedicine, DTU
Marianne Holmer: Professor og dekan ved Syddansk Universitet
Jeffrey Scott Hangst: Professor MSO ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
Christine McKenzie: Professor ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, Syddansk Universitet
Matthew Collins: Professor ved Globe Institute, Københavns Universitet
Gemma Solomon: Professor ved Kemisk Institut, Københavns Universitet
Nathalie Wahl: Professor ved Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.