Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Videnskabsfestival er klar med sit hidtil største program

Bloom-festivalen har offentliggjort det fulde program med mere end 110 programpunkter

Bloom 2019. Talk på Under The Oak (scene). Foto: Malthe Ivarsson

Om mindre end en måned springer natur- og videnskabsfestivalen Bloom for tredje gang ud blandt blomstrende vildkørvel og ældgamle ege i Søndermarken på Frederiksberg.

Med i alt 111 programpunkter fordelt på foredrag, samtaler, workshops, koncerter, kunst, oplæsninger og langbordsmiddage, lancerer festivalen det største program til dato.

De fulde program, som offentliggøres i dag, inkluderer blandt andre Danmarks første astronaut i rummet Andreas Mogensen, Harvard-professor i mikrobiologi Roberto Kolter, professor i kvantefysik og kvanteteknologi Charles Marcus, geolog Minik Rosing, arkitekt Jacob Lange fra BIG og den norske biolog og bestsellerforfatter Anne Sverdrup-Thygeson.

Derudover vil man kunne opleve Danmarks stjerneforsker Eske Willerslev tale om geogenetik med den amerikanske videnskabsjournalist og -forfatter med speciale i genetik, Carl Zimmer.

Man kan også se frem til, at den hollandske evolutionsprofessor Menno Schilthuizen og den amerikanske science fiction-forfatter Jeff VanderMeer mødes til en diskussion om, hvorvidt evolutionens mesterværker kan leve op til de hybride væsener skabt af fiktionens fantasi ud fra spørgsmålet: Is it a bird?”.

Om årets Bloom siger festivaldirektør Svante Lindeburg;

– Bloom er opstået ud fra et brændende ønske om at etablere et nyt dannelsesideal, hvor videnskab, natur og kultur igen spiller en central rolle i samfundet og i den enkeltes liv på tværs af faggrænser og på tværs af fasttømrede forestillinger. Bloom er vores bud på moderne public service.

– I en tid, hvor vi på én gang tror, at vi skal redde naturen og at naturen skal redde os, træder vi med Bloom et skridt tilbage til videnskaberne for at undersøge naturens orden og alsidighed, siger han.

Danmarks første astronaut og internationale gæster
Blandt de største stjerner på årets program finder man Andreas Mogensen – den eneste dansker, der har været ude i verdensrummet. Fra Blooms hovedscene, Summer, vil Andreas Mogensen fortælle om det mentale skift, det giver at se Jorden 500 kilometer over planetens overflade med egne øjne. Mogensen lægger også vejen forbi Blooms scene for unge, Academy, hvor astronautspirer kan spørge om absolut alt ved tilværelsen som astronaut.

Som Blooms første udenlandske professor emeritus zoomer amerikanske Roberto Kolter ind på de mikrobielle forbindelser mellem økosystemerne i og omkring os.

Kolter har gennem 35 år, som leder af Kolter Lab på Harvard Medical School, undersøgt mikrober og bakteriers bemærkelsesværdige betydning for livet på Jorden. Det sker på scenen ’Under The Oak’ under Søndermarkens ældste egetræ.

Det er også her, at programformatet ’The Greatest Theories Ever in the History of the Universe’ lader de dygtigste fra deres fag formidle videnskabens vigtigste teorier på blot 15 minutter.

I år handler det om bl.a. anatomi, DNA, mekanisme, feminisme, glaciologi, geometri, det naturskønne og kosmologi.

Det fulde program kan findes her.

Bloom har fri entré og foregår i Søndermarken på Frederiksberg den 25.-26. maj. I år også med udvidet program for børn og unge, oplyser arrangørerne.

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.